Ce vrea Austria în schimbul ridicării parţiale a secretului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul austriac Werner Faymann FOTO AFP
Cancelarul austriac Werner Faymann FOTO AFP

Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru fiscalitate, lituanianul Algridas Semeta, ministrul austriac de Finanţe Maria Fekter şi cancelarul austriac Werner Faymann au stabilit patru condiţii pentru schimbul automat de informaţii cu celalte ţări privind datele fiscale ale rezidenţilor străini, informează friedlnews.com.

Presa austriacă a pus mâna pe scrisoarea care urmează să fie trimisă la Bruxelles. În schimbul ridicării secretului bancar, austriecii cer menţinerea acordurilor bilaterale cu Liechtenstein şi Elveţia, includerea datelor despre proprietarii întreprinderilor, fundaţiilor şi organizaţiilor similare în schimbul automat de informaţii şi o mai mare transparenţă. Menţinerea acordurilor cu Elveţia şi Liechtenstein este foarte importantă pentru Austria, fiindcă reprezintă o sursă de venit, din care vin în jur de 75 de milioane de euro anual. A patra condiţie impusă de guvernul de la Viena a fost ca ţările partenere să accepte Curtea Europeană de Justiţie despre singurul organism juridic capabil să rezolve eventualele dispute.

Viena a reiterat că ridicarea secretului bancar pentru investitorii locali nu intră în discuţie.

Discuţii aprinse la vârf

Joi, în cadrul coaliţiei de guvernare, formată din social-democraţi şi conservatori, au început să apară contre între cancelarul austriac Werner Faymann şi ministrul său de finanţe Maria Fekter.

„Am considerat această scrisoare o sugestie, inclusiv cererea de a o semna. Nu o voi face însă pentru că conţine multe inexactităţi”, a declarat şeful guvernului de la Viena într-un interviu acordat cotidianului Kurier, apărut vineri. „În plus, stilul ministrului este inadecvat”, a adăugat cancelarul social-democrat.

În ultimele săptămâni, discuţia secretului bancar a acaparat spaţiul public. Cancelarul Faymann s-a arătat dispus să schimbe informaţii despre conturile străinilor cu celelalte ţări, în timp ce ministrul Fekter a spus că „va lupta ca o leoaică” pentru secretul bancar, foarte preţuit în Austria, notează „Chicago Tribune”.

Austria, ultimul bastion al secretului bancar în UE

Austria şi Luxemburg sunt ultimele ţări care respectă secretul bancar în Uniunea Europeană.

Sub presiunea partenerilor săi europeni şi a SUA, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, fostul preşedinte al Eurogrupului, a anunţat în 10 aprilie că ţara sa acceptă ridicarea parţială a secretului bancar, cu schimbul automat de date pe care îl implică, de la 1 ianuarie 2015.

Austriecii, de acord cu ridicarea secretului bancar

Majoritatea austriecilor sunt de acord cu relaxarea regulilor stricte privind secretul bancar, care au izolat ţara lor de restul Europei, se arată în două sondaje publicate sâmbătă şi citate de Reuters. Doar 18% dintre austrieci mai vor să păstreze secretul bancar în forma sa actuală, arată un sondaj Gallup realizat pentru tabloidul „Osterreich”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite