Ce urmează pentru Marea Britanie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brexit

E aproape ca într-o piesă de Shakespeare: Brexit sau niciun Brexit, aceasta este întrebarea! După votul de marţi de la Londra, orice este posibil. Premierul britanic Theresa May este în faţa unei dezordini totale.

Update 13 martie, 21:15

Parlamentarii britanici au respins miercuri seară printr-un vot foarte strâns opţiunea unui Brexit fără acord, decizie care deschide calea formulării unei cereri de amânare a ieşirii Marii Britanii din UE, informează agenţiile internaţionale de presă. 312 de parlamentari britanici au votat în favoarea amendamentului A, în timp ce 308 de parlamentari au votat împotrivă.

Amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman şi susţinut de parlamentari din mai multe partide, exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă.

Votul de miercuri a avut loc după ce cu o zi înainte Parlamentul Regatului Unit a respins ultima versiune de acord privind Brexitul susţinută de guvernul de la Londra. Înfrângerea suferită de premierul Theresa May a fost categorică.
---------------------------------------------------------------

Dezbaterea din Camera Comunelor a fost una lungă şi aprinsă. Divertisment politic pur, dar din păcate cu acelaşi rezultat ca în ianuarie. Parlamentul britanic a respins tratatul de părăsire a UE negociat cu blocul comunitar. Cu doar 17 zile înainte de data oficială a Brexitului, Marea Britanie se află în faţa unei prăbuşirii într-un necunoscut abis politico-economic. Acordul a fost respins atât de adepţii, cât şi de oponenţii Brexit. Premiera britanică şi reprezentanţii UE au adus îmbunătăţiri de ultim moment, dar nu a fost de ajuns. Regatul Unit este în criză, cu o divizare acută la nivel de alegători, partide, guvern şi parlament. Nu este exclusă o reacţie de şoc la Brexit care să ducă inclusiv la destrămarea Marii Britanii, alcătuită în prezent din Scoţia, Ţara Galilor, Anglia şi Irlanda de Nord.

UE nu a fost nici ea în stare să le ofere britanicilor o cale de ieşire acceptabilă pentru ei. Este şi un eşec al Bruxellesului. Pagubele generate de un Brexit fără reguli vor fi mari şi pentru UE. Marea Britanie este a doua economie ca mărime din UE şi ea ar urma acum să taie brusc legăturile cu piaţa unică. Londra şi Bruxellesul cad împreună total nenecesar într-o capacană pe care şi-au întins-o singure. În afara UE, reacţia poate fi doar una de consternare, cu întrebarea cum este posibil aşa ceva? Alţii se bucură de slăbirea Europei, de exemplu preşedintele american şi alţi naţionalişti axaţi pe izolaţionism.

Visul naţionaliştilor britanici pro-Brexit, cum că ţara va fi eliberată de cătuşele închipuite ale UE şi poate acum să-şi recâştige măreţia imperială de odinioară, se va spulbera în curând. Într-o lume globalizată, o ţară de mărimea Marii Britanii poate influenţa cu greu lucrurile pe cont propriu, chiar dacă britanicii deţin arme atomice şi un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

E timpul să se pună capăt acestei prostii

Rămân acum aproximativ două săptămâni pentru a evita scenariul cel mai periculos. Miercuri şi joi, deputaţii britanici vor vota cu privire la acceptarea unui Brexit fără acord şi fără perioadă de tranziţie. Poate că măcar această nebunie va fi stopată şi se va vota pentru prelungirea cu câteva săptămâni a negocierilor de Brexit. Cea mai bună soluţie de ieşire din impas ar presupune însă mare curaj din partea premierei Theresa May, caracterizată până acum doar de o încăpăţânare ieşită din comun. Ea ar trebui acum să anuleze invocarea articolului 50 de ieşire din UE şi apoi să demisioneze. Un nou premier ar putea apoi să analizeze în linişte variantele disponibile, după ce britanicii se lămuresc odată ce vor de fapt. Ar fi evitate pagubele economice iar doamna May şi-ar asigura mult doritul loc în istorie, dar din motive diferite faţă de cele aşteptate. Premiera şi-a dat singură seama în parlament de validitatea acestei soluţii. Şi-a dat seama că a eşuat şi că nu poate duce Brexitul la capăt.

Cel mai probabil însă, ea va continua în fruntea guvernului şi va cere UE o prelungire a termenului negocierilor. Uniunea Europeană va avea însă nevoie de un motiv serios pentru a accepta noi negocieri cu Londra. Nu se poate prelungi la nesfârşit această  dramă. Posibil ar fi şi un al doilea referendum. Dar ce întrebare să fie adresată de data aceasta electoratului britanic?

Sigur că UE va accepta până la urmă noi negocieri, pentru că nu vrea să fie acuzată că a tăiat de una singură lumina şi s-a făcut responsabilă de căderea în haos a Regatului Unit. Dramaturgul Shakespeare ar fi fost încântat de acest joc foarte încurcat.

Bernd Riegert - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite