Catalonia, părăsită de bănci după referendum. Manuel Valls: Independenţa va fi o „nebunie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO rtve.es
FOTO rtve.es

Mediul economic catalan pune presiuni asupra separatiştilor, în timp ce unele întreprinderi îşi fac deja bagajele. Temerile sunt mari mai ales în sectorul bancar.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont nu se bucură  de încrederea mediului economic, relatează cotidianul francez L'Express.

Banco de Sadabell, a doua bancă a Cataloniei şi a cincea a Spaniei, a decis joi să-şi transfere sediul social din Barcelona la Alicante, în regiunea vecină Valencia.

Consiliul de administraţie al CaixaBank, prima bancă a Cataloniei şi a treia a Spaniei, s-a reunit vineri pentru a decide asupra unei măsuri similare. Cotidianul El Mundo scrie că banca intenţionează să-şi mute sediul social la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.

Băncile se tem că ar putea ajunge în afara zonei euro şi ar pierde astfel accesul la finanţări din partea Băncii Centrale Europene.  

Moscovici: Catalonia nu va face parte din UE

Joi, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, a avertizat că, odată separată de Spania, Catalonia „nu va fi membră a Uniunii Europene“. Fostul ministru socialist francez a apreciat totodată că disputa dintre Madrid şi Barcelona este o „afacere dureroasă“ care trebuie „rezolvată de către spanioli“.

Însă, pe fondul tensiunilor dintre Guvernul central de la Madrid şi Guvernul Cataloniei, marii patroni catalani se declară „extrem de preocupaţi“.

Grupul de alimentar NaturHouse a plecat deja din Catalonia, iar compania biotehnologică Oryzon îşi face şi ea bagajele.

Independenţa va fi „o catastrofă pentru Catalonia, dar şi pentru Spania şi întreaga Europă“, a apreciat patronul Freixenet, cel mai important producător spaniol de vinuri spumante.

Deşi este prosperă, Catalonia are o datorie egală cu 35% din PIB-ul său.

Valls: Independenţa Cataloniei, o „nebunie“

Născut la Barcelona, fostul premier francez Manuel Valls a criticat dur actele separatiştilor din Catalonia, apreciind că independenţa ar fi o „nebunie“. El a spus, pe de altă parte, că nu vrea să joace rolul de mediator între guvern şi separatişti.

De altfel, premierul spaniol Mariano Rajoy a exclus orice negociere cu forţele separatiste din Catalonia.

Şeful poliţiei catalane, acuzat de „răzvrătire“

Iar vineri dimineaţă, şeful poliţiei Catalonei - Mossos d'Esquadra - Josep-Luis Trapero s-a prezentat la sediul Audienţei Naţionale, un tribunal însărcinat cu dosare în domeniul securităţii naţionale, unde este urmărit penal pentru „răzvrătire“. Trapero a fost convocat împreună cu adjuncţii săi şi liderii principalelor două asociaţii separatiste din Catalonia. Aceste convocări ar putea să amplifice şi mai mult tensiunile între Madrid şi Bacelona.

Separatiştii susţin că 2,3 milioane de oameni au votat şi că 90% dintre ei s-au pronunţat în favoarea independenţei, însă nu au făcut publice rezultatele definitive încă. Justiţia spaniolă a interzis referendumul, iar Guvernul Spaniei nu-l consideră valid. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite