Catalonia riscă să-şi piardă autonomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul catalan Carles Puigdemont a semnat Declaraţia de independenţă a Cataloniei FOTO EPA
Liderul catalan Carles Puigdemont a semnat Declaraţia de independenţă a Cataloniei FOTO EPA

Premierul spaniol i-a cerut, miercuri, şefului Executivului din Catalonia să clarifice dacă a declarat independenţa înainte ca Madridul să adopte  măsuri pentru preluarea controlului asupra acestei regiuni autonome

„Cabinetul a convenit să îi ceară oficial guvernului catalan să confirme dacă a declarat sau nu independenţa. Răspunsul din partea liderului catalan va decide evenimentele viitoare, în următoarele câteva zile“, a spus premierul Spaniei, Mariano Rajoy, după încheierea unei reuniuni de urgenţă a cabinetului său. El a adăugat că va continua să acţioneze într-o manieră „prudentă şi responsabilă“. În luarea sa de poziţie, Mariano Rajoy a criticat conducerea catalană pentru crearea de confuzie în jurul declaraţiei de independenţă. 

Şeful executivului de la Madrid a făcut astfel primul pas către activarea articolului 155 al Constituţiei spaniole, o aşa-numită „opţiune nucleară“ care i-ar permite să suspende autonomia politică a Cataloniei şi să preia controlul asupra acesteia. Legea fundamentală spaniolă nu prevede însă niciun termen limită în care guvernul de la Madrid trebuie să primească un răspuns la această solicitare. 

Precizările guvernului catalan

Declaraţia de independenţă a Cataloniei semnată marţi de deputaţii pro-independenţă din parlamentul regional şi de liderul catalan Carles Puigdemont este deocamdată un „act simbolic“, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, transmite AFP.

„Declaraţia trebuie făcută de parlamentul Cataloniei“, ceea ce nu s-a întâmplat, a explicat purtătorul de cuvânt Jordi Turull.  Semnarea declaraţiei de marţi a fost „un act simbolic prin care ne-am semnat toţi angajamentul de a declara independenţa“, a adăugat el. 

A fost sau n-a fost?

Confuzia şi frustrarea s-a instalat în Catalonia după discursul de marţi al liderul catalan Carles Puigdemont  din Parlamentul regional, mai ales că în prima parte a discursului Puigdemont le dăduse speranţe celor care susţineau independenţa regiunii. 

„În calitatea pe care o am, de preşedinte de la Generalitat, îmi asum responsabilitatea de a prezenta rezultatele referendumului în faţa Parlamentului şi în faţa concetăţenilor noştri, mandatul de a converti Catalonia într-un un stat independent sub forma unei republici“. În acel moment miile de catalani care erau adunaţi în faţa Parlamentului au început să aplaude euforici, fiindcă mesajul înţeles era: Catalonia este o republică independentă, dar nu, nu a fost aşa, deoarece imediat Puigdemont a adăugat: „Propunem ca Parlamentul să suspende efectele declaraţiei de independenţă, astfel încât în următoarele săptămâni să putem demara un dialog, fără de care nu este posibil să găsim o soluţie împreună“. 

În acest moment euforia populară a fost înlocuită cu frustrare absolută, străzile din jurul Parlamentului s-au golit ca prin minune, iar confuzia a pus stăpânire pe toţi cei care urmăreau discursul. În doar câteva secunde Carles Puigdemont a reuşit să suspende o declaraţie de independenţă care nu a fost făcută niciodată.

Ulterior, membrii blocul secesionist s-au adunat într-o altă sală a Parlamentului pentru a semna un document în care se specifica faptul că va fi declarată independenţa Cataloniei, un document care nu a fost votat şi probabil nu va avea nicio relevanţă juridică, notează RFI.

Într-o conferinţă de presă, ulterioară intervenţiei din parlament, membrii blocului secessionist acuzau: „nu această era planul, tot  scenariul a fost schimbat cu doar o oră înaintea citirii declaraţiei (...) Puigdemont a cedat în faţa presiunii internaţionale şi a promisiunii că va exista o mediere internaţională,  dar nu trebuie ca prudenţa să se convertească în laşitate”.

După această derulare a evenimentelor , problema catalană continuă să fie la fel de complicată.  Dacă marţi se afla în pragul independenţei, astăzi Catalonia se confruntă cu un important vid de autoritate politică, fiindcă statutul liderului catalan a fost compromis, atât în faţa Madridului, cât şi a propriilor colaboratori, susţin analiştii.

Rajoy îi dă lui Puigdemont un termen de cinci zile să clarifice dacă declară independenţa Cataloniei 

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a dat miercuri seară un termen de cinci zile premierului catalan Carles Puigdemont - până luni, 16 octombrie - să confirme dacă declară independenţa Cataloniei, transmite agenţia EFE. 

 Dacă Puigdemont confirmă declararea independenţei, atunci el va avea un al doilea termen, până joi, să renunţe la acest demers, în caz contrar urmând să fie activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, ce prevede preluarea directă de către guvernul central de la Madrid a atribuţiilor autorităţilor regionale, ceea ce ar însemna suspendarea statutului de autonomie al Cataloniei.

 

Premierul Mariano Rajoy a respins miercuri orice dialog cu separatiştii catalani, precum şi orice mediere în eventuale tratative cu aceştia, el cerându-i lui Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat independenţa Cataloniei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite