Catalonia riscă să rămână fără bani până la sfârşitul lunii octombrie INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
catalonia referendum spania independenta foto epa efe

Acţiunile spaniole şi obligaţiunile au scăzut în momentul în care guvernul Rajoy a anunţat decizia de a interveni direct în Catalonia, „un pas care va inflama în continuare conflictul asupra viitorului celei mai mari economii regionale din Spania“, informează Bloomberg.

Indicele de referinţă al Spaniei a scăzut cu 0,9% , joi, la ora 10:42 ora Madridului. Şi cursul monedei europene a scăzut joi. În acest timp, mediile economice exercită o presiune maximă asupra preşedintelui catalan să dea înapoi. Peste 800 de întreprinderi, inclusiv cele două cele mai mari bănci catalane, şi-au mutat sediile sociale în afara regiunii după referendum, potrivit Registrului comercial al societăţilor. 

Guvernul catalan, ale cărui finanţe se află sub tutela Madridului din septembrie, riscă să rămână fără bani la sfârşitul lui octombrie.

Spania a avertizat că va declanşa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituţiei, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a ameninţat că parlamentul regional ar putea să voteze o declaraţie oficială de independenţă dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri.

Catalonia nu şi-a declarat independenţa, dar o va face totuşi, dacă Madridul îşi continuă „represiunea“, în special prin suspendarea autonomiei, a avertizat joi liderul separatist catalan. 

„Dacă guvernul central persistă să împiedice dialogul şi îşi continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei declaraţii oficiale de independenţă pe care nu a votat-o în 10 octombrie“, scrie el într-o scrisoare adresată şefului executivului spaniol Mariano Rajoy, după cel de-al doilea ultimatum dat de guvernul central de la Madrid şi care a expirat joi la 11.00 (ora României) . 

Guvernul de la Madrid „se va reuni sâmbătă într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba măsuri ce vor fi remise Senatului vizând apărarea interesului general al spaniolilor, inclusiv al cetăţenilor din Catalonia, şi reinstalarea ordinii constituţionale“ în această regiune, a răspuns executivul spaniol, într-un comunicat.

Pentru activarea sa, guvernul Rajoy trebuie să se adreseze mai întâi preşedintelui comunităţii autonome, lui Carles Pudgemont. Dacă această cerere nu reuşeşte, guvernul poate iniţia articolul cu aprobarea majorităţii absolute a Senatului.

Aprobarea nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru Mariano Rajoy: partidul său politic, Partidul Popular (PP), deţine 148 din cele 266 de locuri ale Camerei superioare a Parlamentului Spaniei.

Reacţia partidelor spaniole

Partidele spaniole reacţionează diferit faţă de decizia Guvernului lui Mariano Rajoy de a continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, în urma ameninţării preşedintelui separatist al regiunii Carles Puidgemont de a declara independenţa, relatează The Associated Press.

Partidul Socialist spaniol (PSOE, în opoziţie) susţine decizia premierului conservator Mariano Rajoy, însă vrea că măsura să fie limitată ca amploare şi în timp, a subliniat joi secretarul general Jose Luis Abalos.

Partidul Ciudadanos (Cetăţeni) îndeamnă la o declanşare rapidă a articolului 155 al Constituţiei, care îi va permite Madridului să suspende Guvernul catalan.

Această formaţiune de centru îndeamnă totodată la organizarea ”imediat” a unor alegeri regionale anticipate în Catalonia.

Ciudadanos este principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul catalan, dominat de o coaliţie separatistă.

Partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP, extremă stânga), un alat-cheie al Guvernului minoritar al separatiştilor catalani, a anunţat că rămâne angajat faţă de ”proclamarea Republicii catalane cât mai rapid posibil”.

Chemare la proteste

O soluţie în vederea ieşirii din acest blocaj, susţin analiştii, ar fi fost convocarea unor alegeri regionale anticipate.

”Dacă Carles Puigdemont convoacă alegeri, potrivit modalităţilor avute în vedere, acest lucru ar putea să fie considerat drept o întoarcere la legalitate”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală catalană.

Însă ea nu era pe masă joi, potrivit deputatului catalan Joan Tarda, din cadrul Partidului Stânga Republicană din Catalonia (ERC).

Organizaţii din cadrul societăţii civile catalane îndeamnă la noi proteste faţă de încarcerarea de către autorităţile spaniole a doi lideri separatişti, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, relatează The Associated Press.

Manifestaţii de protest au avut loc , joi, la intrarea în sediul prefecturii din Barcelona. Un miting mult mai mare este convocat, de asemnea, sâmbătă după-amiaza, în centrul capitalei Cataloniei.

Preşedintele Parlamentului European: nimeni din UE nu va sprijini independenţa

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a aaveritzat, astăzi, că dacă autorităţile catalane merg mai departe şi declară independenţa faţă de Spania, "nimeni" din Uniunea Europeană nu le-ar sprijini.

 „Cred că ar fi bine pentru guvernul Cataloniei să nu declare independenţa, ar fi bine pentru că nimeni nu este în favoarea independenţei Cataloniei“, a declarat Tajani la Cope, un post de radio conservator spaniol.

    „Suntem în favoarea dialogului, dar nimeni în Europa nu poate accepta independenţa Cataloniei“, a adăugat el. Dacă liderii catalani insistă, "ei vor fi izolaţi, nimeni nu va ajuta guvernul Cataloniei pe această cale", a mai spus Tajani .

Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea ca summitul european de la sfârşitul acestei săptămâni să-şi exprime solidaritatea faţă de Spania, în contextul în care regiunea spaniolă catalonia ameninţă cu secesiunea.

Macron a declarat joi la Bruxelles că reuniunea va fi ”marcată de un mesaj de unitate în jurul statelor membre, în mijlocul crizei cu care se pot confrunta, de unitate faţă de Spania”.

Şeful statului francez, care urmează să se întâlnească cu şeful Guvernul spaniol în marja summitului, este unul dintre puţinii lideri care şi-au exprimat în mod clar susţinerea faţă de Rajoy în conflictul cu separatiştii catalani.

Mulţi alţi lideri, inclusiv oficiali europeni, au insistat că tensiunile din această ţară reprezintă o afacere internă spaniolă.

infografie catalonia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite