Care sunt primii paşi către apărarea europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Linia de finanţare de aproape 20 de miliarde de euro prevăzută pentru Apărarea europeană în proiectul de buget de 1.279 de miliarde de euro prezentat recent de Comisia Europeană pentru perioada 2021-2027 vizează achiziţia de noi echipamente, dar nu şi finanţarea unor operaţiuni.

Mai precis, scrie lexpress.fr, dintre cele 20 de miliarde de euro, 13 vor fi destinate dezvoltării de noi capacităţi militare în cadrul Fondului european de apărare. Acesta exista deja, dar avea alocate numai 590 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020 şi nu era integrat în bugetul european.

Astfel, Fondul european are prevăzută pentru întreaga perioadă bugetară o alocare de 8,5 miliarde de euro pentru industria Apărării, sub formă de cofinanţări plafonate la 30%, şi o alta, de 4,1 miliarde de euro, pentru cercetare şi dezvoltare în comun a tehnologiilor şi echipamentelor, inclusiv legate de inteligenţa artificială, un domeniu în care laboratoarele europene nu au înregistrat progrese.

O a doua finanţare - de 6,5 miliarde de euro - este consacrată mobilităţii militare în Europa, aceasta vizând în special modernizări de drumuri, poduri şi tuneluri, dar şi armonizarea ecartamentului căilor ferate din ţările baltice, încă sub normele sovietice. 

De altfel, recentele exerciţii comune NATO din estul Uniunii Europene au confirmat că starea infrastructurii reprezintă un impediment în calea trupelor spre frontiera rusă. 

Totuşi, Franţa nu este pe deplin mulţumită de această structură bugetară. Asta pentru că Parisul pledează de multă vreme pentru o mai bună finanţare europeană a operaţiunilor de genul celor care în care sunt angajate trupele franceze în Sahel împotriva grupărilor teroriste.

„Acest buget este în concordanţă cu interesele noastre, însă numai în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor noastre şi achiziţia de echipamente militare“, a confirmat eurodeputatul francez Arnaud Danjean, specializat în chestiuni militare, adăugând că „nu a fost prevăzut nimic pentru operaţiunile în sine, întrucât subiectul nu se bucură de consens în cadrul statelor membre“.

Totuşi, Franţa va avea parte de o serie de avantaje. Un exemplu constă în programul de drone MALE (moyenne altitude, longue endurance/Altitudine medie, rezistenţă îndelungată), desfăşurat în special de Franţa şi Germania, scrie portalul de ştiri citat. Acest proiect este deja avansat, iar primele livrări sunt prevăzute pentru 2025. 

Parisul şi Berlinul ar urma să pledeze şi pentru un sprijin direct din partea Fondului pentru proiectele lor de patrulare maritimă şi chiar pentru un avion de luptă care să înlocuiască în viitor avioanele actuale de luptă Eurofighter (în Germania) şi Rafale (în Franţa).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite