Bucureştiul, în planurile europarlamentarilor pentru 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste prime zile ale anului 2006, la Bruxelles, diferite autorităţi europene prezintă obiective şi programe ambiţioase de realizat pentru viitorul Uniunii Europene. Vom încerca să vedem

În aceste prime zile ale anului 2006, la Bruxelles, diferite autorităţi europene prezintă obiective şi programe ambiţioase de realizat pentru viitorul Uniunii Europene. Vom încerca să vedem care sunt cele mai importante dintre ele pentru România şi unde este înscrisă România în aceste planuri.
Preşedinţia austriacă, ce va conduce UE în prima jumătate a anului 2006, în colaborare cu viitoarea preşedinţie finlandeză pentru cea de-a doua jumătate a anului au prezentat Programul operaţional al Consiliului UE, care fixează obiectivele pe care doresc să le realizeze în această perioadă. Guvernul Austriei, împreună cu cel al Finlandei, va încerca însă şi promovarea unor propuneri mai vechi pentru îmbunătăţirea activităţilor în domeniile Justiţie şi Afaceri Interne, mai ales în managementul integrat al frontierelor Uniunii şi în sprijinirea nou-înfiinţatei Agenţii Europene pentru Frontiere "Frontex".
În ceea ce priveşte ţara noastră, Programul operaţional al preşedinţiilor austriece şi finlandeze ale UE pentru anul 2006 arată că "va continua monitorizarea angajamentelor luate de România şi Bulgaria în cadrul negocierilor de aderare, obiectivul celor două ţări fiind intrarea în UE în ianuarie 2007. Vor continua pregătirile, cât şi asistenţa de preaderare prevăzute în cadrul acordurilor europene". Consecinţe foarte importante pentru cetăţenii români poate avea decizia Austriei de a fixa un termen, cel de 1 mai, pentru vechile state UE, cărora le cere ca, până la aceasta dată, să precizeze dacă vor să menţină interdicţia intrării pe pieţele lor de muncă a muncitorilor din statele noi ale UE în următorii trei ani. Autorităţile de la Viena consideră că aceste perioade de tranziţie trebuie revizuite şi declară anul 2006 ca "Anul European al Mobilităţii Muncitorilor".
Alţi lideri politici europeni au avansat idei despre ce ar putea şi ce ar trebui să aducă anul 2006 (sursa: Parlamentul European):
Hans Gert Poettering, preşedintele Grupului Partidului Popular European, care are cele mai mari şanse ca în acest an să devină şi preşedintele Parlamentului European, a declarat că "Europa are nevoie mai mult decât oricând de reformele politice şi legislative trasate în Constituţia Europeană, iar în 2006 va trebui să muncim din greu ca să vedem consecinţele practice ale acestor reforme".
Martin Schulz, preşedintele Grupului Socialist, consideră că "rapoartele privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria vor fi chestiunea majoră a anului 2006".
Graham Watson, preşedintele Grupului Liberal, a declarat că ţinta pe anul 2006 va fi "salvarea UE de atacurile marilor state membre, în special în ceea ce priveşte bugetul UE 2007-2013". "Poate că Preşedinţia Austriei va fi o bună ocazie de a explica mai bine avantajele statutului de membru. Din punct de vedere economic, Austria a profitat cel mai mult din extinderea UE." Reuters comentează că preşedintele Barroso a făcut aluzie la investiţiile majore ale Austriei în ţările foste comuniste din Europa de Est.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite