Brexit. Reacţiile oficialilor europeni după referendumul din Marea Britanie. Donald Tusk: Uniunea Europeană este hotărâtă să-şi păstreze unitatea în 27

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic David Cameron (dreapta) şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk (stânga) FOTO AP
Premierul britanic David Cameron (dreapta) şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk (stânga) FOTO AP

Uniunea Europeană (UE) este hotărâtă să-şi păstreze unitatea în 27 de membri, a dat asigurări vineri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de o reuniune, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, relatează presa internaţională.

Declaraţia integrală a lui Donald Tusk

„Nu voi ascunde faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt conştient de cât de grav, chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic şi nu există nicio cale pentru a prevedea toate consecinţele politice ale acestui eveniment, în special pentru Marea Britanie. Este un moment istoric, dar, cu siguranţă, nu un moment pentru reacţii istorice. Vreau să îi asigur pe toţi că suntem pregătiţi şi pentru acest scenariu negativ.

După cum ştiţi, UE nu este un proiect numai de vreme bună. În ultimele două zile am vorbit cu toţi liderii UE, adică premieri şi preşedinţi, precum şi cu şefii instituţiilor UE, despre posibilitatea unui Brexit. Astăzi, în numele celor 27 de lideri, pot să spun că suntem hotărâţi să ne păstrăm unitatea ca 27. Pentru noi toţi, Uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun.

Aş vrea să vă dau asigurări şi că nu va exista un vid legal. Până când Marea Britanie va ieşi oficial din UE, toate normele europene vor continua să se aplice în şi vizând Marea Britanie. Aceasta înseamnă drepturi şi obligaţii.

Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare şi prevăzute în tratate. Pentru a discuta detaliile altor proceduri le-am propus liderilor o întâlnire neoficială a celor 27, în marja summitului Consiliului European. Şi le voi propune liderilor să lansăm o reflecţie mai amplă vizând viitorul Uniunii noastre.

Este adevărat că ultimii au fost cei mai dificili în istoria Uniunii noastre, dar o să îmi amintesc întotdeauna ce îmi spunea tatăl meu: «Ce nu te ucide, te face mai puternic»“, a declarat Donald Tusk, potrivit news.ro.

Martin Schulz: Blocul comunitar nu se confruntă cu o criză

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat vineri că regretă „foarte tare“ decizia Marii Britanii de a părăsi UE, dar a dat asigurări că blocul comunitar nu se confruntă cu o criză, relatează ITV.

„Trebuie să respectăm (decizia electoratului - n. red.), dar nu trebuie să vorbim de o criză, pentru că suntem bine pregătiţi“, a spus Martin Schulz.

 „De 40 de ani, Marea Britanie ezita dacă să fie un membru deplin sau nu. Acum este clar, Marea Britanie va merge pe drumul său“, a adăugat el.

Schulz a recunoscut că ultranaţionaliştii şi euroscepticii din celelalte state membre UE vor încerca să urmeze exemplul Marii Britanii.

Întrebat de postul public german ZDF asupra unei posibile reacţii în lanţ, Martin Schulz a declarat că „va discuta cu (cancelarul german Angela, n. red.) Merkel despre cum să o evite“.

Totodată, preşedintele Parlamentului European se aşteaptă ca negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să înceapă rapid.

„Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineaţă arată că va fi un drum foarte dificil. Mă aştept ca negocierile privind ieşirea (Marii Britanii din UE, n. red.) să înceapă rapid“, a insistat Schulz la televiziunea de stat ZDF.

„Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar“, a mai spus şeful PE.

Donald Tusk, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz au avut programată o reuniune, de la 09.30 ora Bruxellesului (10.30, ora României), pentru a discuta rezultatul referendumului din Marea Britanie.

Juncker cere Guvernului britanic să pună în aplicare fără întârziere decizia poporului

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat pe Twitter că respectă decizia poporului britanic şi cere Guvernului de la Londra să o pună în aplicare fără întârziere.

„Poporul britanic şi-a exprimat dorinţa să plece. Regretăm această decizie, dar o respectăm. Ne aşteptăm ca Marea Britanie să dea curs acestei decizii. Orice întârziere ar prelungi incertitudinea fără să fie necesar“, a subliniat el, într-un mesaj similar celui transmis împreună cu liderii Consiliului European şi Parlamentului European, transmite news.ro.

Ei au subliniat că, până la finalizarea negocierilor, Marea Britanie va rămâne un membru al UE, cu toate drepturile şi obligaţiile care derivă din acest statut.

„Potrivit tratatelor pe care Marea Britanie le-a ratificat, legea UE continuă să se aplice în totalitate în şi vizând Marea Britanie, până când aceasta nu mai este membru“, au adăugat oficialii.

Ei au insistat că nu vor exista renegocieri pentru rămânerea Londrei în UE, dar blocul comunitar speră „că va fi un partener apropiat al Uniunii Europene în viitor“.

„Orice acord care va fi încheiat cu Marea Britanie ca ţară terţă va trebui să reflecte interesele ambelor părţi, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile“, au conchis liderii UE, care şi-au exprimat regretul faţă de rezultatul referendumului.

Oficialii au transmis şi un mesaj de unitate a blocului comunitar după decizia britanică. „Uniunea este cadrul viitorului nostru comun. Suntem legaţi de istorie, geografie şi interese comune şi ne vom dezvolta cooperarea pe aceste baze“, au subliniat ei.

Premierul britanic David Cameron a afirmat că sarcina activării Articolului 50 îi va reveni succesorului său.

Federica Mogherini: UE va fi un actor solid pe arena internaţională şi după Brexit

Uniunea Europeană va continua să fie un actor important pe arena internaţională, în pofida faptului că electoratul britanic s-a pronunţat prin referendum pentru ieşirea din UE, a apreciat vineri şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, transmite Reuters.

„'Noi vom continua să acţionăm ca o forţă pentru pace, un furnizor de securitate şi un suporter ferm al cooperării internaţionale şi multilateralismului'“, a spus Federica Mogherini, adăugând că regretă decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU şi una dintre principalele două puteri militare din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost până acum unul dintre cei mai vocali membri ai blocului comunitar în privinţa adoptării unor sancţiuni contra Rusiei, pentru rolul acesteia în conflictul din estul Ucrainei.

Hollande: Brexitul pune Uniunea Europeană în dificultate

În schimb, preşedintele francez Francois Hollande a avertizat că votul britanic pune Uniunea Europeană în dificultate, relatează Le Monde.

„Votul britanicilor pune Europa la grea încercare. Aceasta trebuie să arate, în aceste circumstanţe, soliditatea şi forţa sa, oferind răspunsurile necesare pentru a limita riscurile economice şi financiare provocate de ieşirea Marii Britanii (din UE - n. red.)“, a spus liderul de la Elysee, potrivit „Le Monde“.

„Decizia britanică necesită şi să luăm la cunoştinţă cu luciditate lipsurile din funcţionarea Europei şi pierderea încrederii populaţiei în proiectul pe care îl reprezintă. Întotdeauna este nevoie de mai puţin timp pentru a desface decât pentru a face, pentru a distruge decât pentru a construi. Franţa, ţară fondatoare a Europei, nu va accepta acest lucru“, a subliniat el.

Hollande a precizat că va merge luni la Berlin pentru a se întâlni cu şefa Guvernului german, Angela Merkel, pentru a „evoca ce trebuie făcut“ înainte de Consiliul european de marţi şi miercuri.

Şeful statului francez a făcut aceste declaraţii la sfârşitul unei reuniuni ministeriale.

Angela Merkel: Brexit, o lovitură adusă Europei

În aceeaşi notă, cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri că Brexitul este o „lovitură adusă Europei“ şi a anunţat că i-a invitat luni, la Berlin, pe preşedintele francez François Hollande, premierul italian Matteo Renzi şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite AFP.

„Luăm act cu regret de decizia majorităţii populaţiei britanice; este o lovitură adusă Europei, o lovitură adusă procesului de unificare europeană'“, a declarat Merkel, potrivit Agerpres.

Potrivit DPA, în opinia sa statele membre ale UE trebuie să se abţină de la adoptarea unor decizii rapide în urma votului britanicilor favorabil părăsirii UE.

Matteo Renzi: UE trebuie să devină „mai dreaptă, mai umană“

Premierul italian Matteo Renzi a cerut vineri Uniunii Europene să schimbe direcţia, relatează Reuters.

„Trebuie să schimbăm UE pentru a o face mai umană şi mai dreaptă, pentru că Europa este casa noastră, este viitorul nostru“, a scris Renzi pe Twitter.

În cursul dimineţii de vineri, când au fost anunţate rezultatele referendumului britanic, Matteo Renzi a vorbit la telefon cu preşedintele francez Francois Hollande, potrivit unor surse din cabinetul premierului italian.

Frank-Walter Steinmeier: O zi tristă pentru Europa

La rândul său, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a apreciat că votul Marii Britanii pentru ieşirea din UE reprezintă o zi tristă pentru Europa.

„Veştile din Marea Britanie sunt într-adevăr grave. Se pare că este o zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie“, s scris şeful diplomaţiei germane pe contul său oficial de Twitter, potrivit Reuters.

Jean-Marc Ayrault: Europa să „reacţioneze şi să recâştige încrederea oamenilor“

Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault şi-a exprimat regretul faţă de votul britanic în favoarea părăsirii Uniunii Europene şi a cerut Europei să „reacţioneze pentru a recâştiga încrederea oamenilor“, informează agenţiile de presă AFP şi DPA, citate de Agerpres.

„Europa continuă, însă trebuie să reacţioneze şi să recâştige încrederea oamenilor. Este urgent“, a scris şeful diplomaţiei franceze pe contul său de Twitter, în prima reacţie oficială a Parisului la Brexit. Este „trist pentru Regatul Unit“, a adăugat el.

Parisul a lansat numeroase avertismente în ultimele zile cu privire la potenţialele consecinţe ale unui Brexit, Hollande spunând că „viitorul Uniunii Europene“ este în joc în acest scrutin şi că o ieşire a Londrei din UE ar fi „ireversibilă“.

Premierul belgian Charles Michel vrea un conclav al UE

În opinia lui Charles Michel, liderii UE ar trebui să organizeze în luna iulie un „conclav al Uniunii Europene“, după referendumul din Marea Britanie.

„Solicit un conclav pentru a ne reafirma angajamentul, în luna iulie. Trebuie să ne definim priorităţile şi să stabilim un nou viitor pentru Europa“, a scris pe Twitter şeful Executivului belgian.

Liderii UE organizează foarte rar conclave. Astfel de reuniuni, care au loc cu uşile închise, sunt folosite pentru a trata mai ales provocări politice importante.

Pe de altă parte, şefii de stat şi de guvern ai statelor membre au programat pentru săptămâna viitoare Consiliul European de vară, notează news.ro.

Ministrul polonez de Externe consideră că UE va trebui regândită

Votul pentru ieşirea Marii Britanii este o veste proastă pentru UE şi pentru Polonia, dar şi un semnal că va trebui regândit conceptul blocului comunitar, a declarat vineri ministrul de Externe de la Varşovia, Witold Waszczykowski, potrivit Reuters.

„Este o veste proastă pentru Europa, pentru Poloni. Este o mare dilemă pentru eurocraţi, toţi vrem să menţinem Uniunea Europeană, întrebarea este în ce formulă“, a afirmat şeful diplomaţiei poloneze pentru postul privat TV Republika.

„Vom încerca să folosim această situaţie pentru a-i face pe politicienii europeni să înţeleagă de ce s-a întâmplat. Şi s-a întâmplat pentru că acest concept, care a fost creat cu ceva timp în urmă, nu mai este popular în Europa“, a adăugat ministrul polonez.

Alexis Tsipras vrea o nouă viziune pentru o Europă unită

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este simptomatică pentru problemele mai profunde cărora Europa va trebui să le găsească răspunsuri, transmite Reuters.

„Alegerile extreme de austeritate care au adâncit inegalitatea între ţări din nord şi din sud, garduri şi frontiere închise şi respingerea împărţirii poverii datoriei şi a crizei migranţilor au semnalat o criză extinsă în Europa“, a comentat Tsipras la postul de televiziune de stat.

În opinia premierului grec, „avem nevoie urgentă de o nouă viziune şi de un nou început pentru o Europă unită - pentru o Europă mai bună, mai socială şi mai democratică“.

Viktor Orban: Brexitul arată că Bruxellesul trebuie să asculte poporul

La rândul său, şeful Guvernului ungar Viktor Orban a afirmat că votul britanic cu privire la părăsirea UE arată că este necesar ca Bruxellesul să asculte vocea poporului şi să răspundă adecvat unor probleme-cheie ca migraţia, relatează Reuters.

„Bruxellesul trebuie să audă vocea poporului. Aceasta este cea mai importantă lecţie a acestei decizii“, a spus Orban.

În opinia sa, poporul britanic este nemulţumit în principal de politicile UE cu privire la gestionarea crizei migraţiei.

„De ce este Ungaria în UE? Ungaria este în UE pentru că noi credem într-o Europă puternică“, a continuat populistul Viktor Orban.

„Însă Europa este puternică doar dacă poate să ofere răspunsuri unor probleme majore ca migraţia, care vor consolida Europa şi nu o vor slăbi. UE a eşuat să dea aceste răspunsuri“, a adăugat el.

El a subliniat că ţările membre ale Grupului de la Vişegrad din Europa Centrală vor discuta „curând“ despre Brexit.

Întrebat ce se va întâmpla cu sutele de mii de unguri care muncesc în Marea Britanie, premierul unagr a răspuns că soluţia cea mai probabilă este ca Londra să semneze un acord cu UE în care să fie abordate aceste probleme.

Slovacia dă vina pe politica privind migraţia şi cere schimbări în UE

Şi premierul Slovaciei, al cărui guvern va prelua preşedinţia Consiliului European la 1 iulie, a acuzat vineri indirect politica europeană privind migraţia pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi a cerut „schimbări profunde“ în politicile fundamentale ale blocului comunitar, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Multă lume care trăieşte în Europa respinge politica europeană privind migraţia şi există o mare nemulţumire faţă de politicile economice ale UE“, a reacţionat premierul slovac Robert Fico.

„Cele 27 de ţări membre care rămânem trebuie să găsim forţa necesară pentru a decide că politicile fundamentale ale UE trebuie să fie profund reformate“, a adăugat politicianul social-democrat, a cărui ţară a fost una dintre cele mai critice faţă de primirea refugiaţilor şi imigranţilor în Europa.

Premierul danez a exclus un referendum în ţara sa similar celui din Marea Britanie

Danemarca nu va organiza un referendum cu privire la apartenenţa sa la UE nici după ce Marea Britanie va finaliza acordul ce îi va defini viitoarea relaţie cu blocul comunitar, a declarat şeful Guvernului de la Copenhaga, Lars Lokke Rasmussen, respingând apelul Partidului Poporului, eurosceptic, la o consultare populară pe acest subiect, transmit agenţiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

„Aparţinem Uniunii Europene şi nu vom organiza un referendum despre acest aspect fundamental“, a subliniat Rasmussen, într-o conferinţă de presă, în care şi-a exprimat regretul pentru rezultatul scrutinului de joi din Marea Britanie şi a recunoscut că votul britanicilor naşte posibilitatea unei „Uniunii Europene mai subţiri“.

„Nu prevăd că va exista, într-un viitor previzibil, o situaţie în care să avem nevoie să luăm o pauză“, a subliniat Rasmussen.

Reacţia sa survine în contextul în care Partidul Poporului (populist, antiimigraţie), care asigură sprijin parlamentar guvernului liberal minoritar al lui Rasmussen, a anunţat, prin vocea liderului Kristian Thulesen Dahl, la postul de radio DR, că vrea organizarea unui referendum despre menţinerea ţării în UE, după ce Marea Britanie îşi va negocia termenii viitoarei relaţii cu Uniunea.

Un sondaj de opinie publicat în această săptămână a arătat că 59% dintre danezi sunt împotriva desfăşurării unei consultări similare celei din Marea Britanie, doar 33% fiind pentru.

Rutte îndeamnă la o desprindere echilibrată a Marii Britanii de UE şi respinge un „Nexit“

Premierul olandez Mark Rutte a făcut apel la o desprindere „echilibrată“ a Marii Britanii de UE şi afirmă că nu vede un inters prea mare în organizarea unui referendum naţional pe tema apartenenţei Olandei la UE, aşa cum afirmă parlamentarul populist de extremă-dreapta Geert Wilders, relatează The Associated Press.

„Important, acum, şi în interesul Olandei este să încercăm să găsim o soluţie pas cu pas şi într-un mod stabil“, a declarat vineri premierul olandez, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE.

„Eu nu cred că oalndezii sunt interesaţi, în prezent, în organizarea unui referendum“ pe tema apartenenţei ţării la Uniune, a spus el.

Olandezii înţeleg că „o cooperare cu alte ţări în cadrul pieţei comune este vitală pentru ţara noastră“, a apreciat el.

Ţările baltice deplâng rezultatul referendumului britanic şi pledează pentru relaţii strânse cu Marea Britanie

Cele trei republici baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au deplâns rezultatul referendumului din Marea Britanie şi s-au pronunţat împreună pentru menţinerea şi pe viitor a unor legături strânse cu această ţară, informează EFE, citată de Agerpres.

„Evident că respectăm opţiunea democratică a britanicilor, dar aceasta nu schimbă faptul că alegerea lor de a părăsi Uniunea Europeană este o dezamăgire“, a afirmat într-un comunicat premierul eston, Taavi Roivas. În opinia acestuia, acum trebuie să tragem din referendumul britanic concluziile de rigoare pentru întreaga Europă şi „să muncim din greu pentru a nu pierde unitatea Uniunii Europene“.

La rândul său, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a semnalat într-o primă reacţie pe Twitter că nu se aştepta la un Brexit, dar a subliniat că ţara sa va susţine menţinerea unor „relaţii strânse şi dinamice între UE şi Regatul Unit“. Într-o declaraţie dată ulterior agenţiei de presă BNS, şeful Guvernului de la Vilnius şi-a exprimat speranţa că în relaţiile comerciale nu se va reveni la „taxe vamale“, dar a insistat de asemenea că britanicii nu trebuie „pedepsiţi“ pentru decizia lor.

Şi Ministerul de Externe de la Riga a dat asigurări într-un comunicat că „Marea Britanie va fi în continuare pentru Letonia un important aliat şi partener internaţional, iar relaţiile lor - inclusiv la capitolul afaceri externe şi politică de securitate - vor continua să fie strânse“. MAE leton menţionează de asemenea că, la negocierile pentru stabilirea condiţiilor ieşirii Marii Britanii din UE, autorităţile de la Riga „vor face tot ce le stă în putinţă pentru a proteja interesele naţionale, interesele cetăţenilor letoni în Marea Britanie şi interesele comune ale UE“.

PPE deplânge rezultatul votului din Marea Britanie, care „provoacă un rău imens“

Preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat vineri că „deplânge, dar respect“ rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană şi a insistat că decizia „provoacă un rău imens ambelor părţi“, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Respectăm şi deplângem decizia alegătorilor britanici. Provoacă un rău imens ambelor părţi“, a scris politicianul german pe contul său de Twitter.

Weber a subliniat totodată că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să se încheie în maximum doi ani şi că „nu poate exista un tratament special“ sau în favoarea Regatului Unit în acest proces complicat şi fără precedent. „Ieşire înseamnă ieşire“, a subliniat Weber.

Liderul PPE din Parlamentul European a apreciat că plebiscitul a fost un referendum britanic, nu european, dar a recunoscut că „dorim o Europă mai bună şi mai îndrăzneaţă“.

„Trebuie să-i convingem pe cetăţeni şi să aducem Europa din nou la ei“, a spus Weber, după aflarea rezultatului de la referendumul britanic, care a înclinat balanţa în favoarea Brexitului.

Barack Obama va discuta telefonic cu David Cameron despre rezultatele referendumului

Preşedintele american Barack Obama a fost informat în legătură cu rezultatul referendumului din Marea Britanie şi va discuta telefonic cu premierul britanic David Cameron, relatează ITV.

În timpul campaniei electorale, Obama a mers într-o vizită la Londra pentru a-şi exprima susţinerea faţă de rămânerea ţării în blocul comunitar.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexitului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite