Biserica Luterană din Suedia a decis să nu se mai refere la Dumnezeu cu „El“ şi „Domn“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica suedeză îşi îndeamnă clerul să folosească un limbaj nesexist atunci când se referă la divinitatea supremă, să se abţină să folosească termeni ca „Domnul“ sau „El“ şi să folosească „Dumnezeu“, relatează The Associated Press.

Aceasta este una dintr-o serie de iniţiative ale Bisericii naţionale Evanghelice Luterane în vederea actualizării unui manual vechi de 31 de ani care stabileşte cum să fie ţinută litughia, imnurile şi alte aspecte din perspectiva limbii.

Hotărârea a fost luată joi, la finalul unei reuniunii de opt zile a celor 251 de membri ai organului de luare a deciziilor şi urmează să intre în vigoare pe 20 mai, de Rusalii.

O fostă biserică de stat, cu sediul la Uppsala, la aproximativ 60 de kilometri nord de capitală, biserica suedeză are 6,1 milioane de mebri botezaţi, într-o ţară cu zece milioane de locuitori.

Ea este condusă de către o femeie arhiepiscop, Antje Jackelen.

Problema adoptării unui limbaj mai inclusiv a fost deja discutată la conferinţa din 1986, a declarat pentru agenţia de ştiri TT Jackelen.

„Din punct de vedere teologic, ştim, de exemplu, că Dumnezeu este dincolo de determinările noastre de gen. Dumnezeu nu este om“, a declarat ea.

Schimbarea a fost întâmpinată cu critici.

Această hotărâre „subminează doctrina Trinităţii şi a comunităţii cu celelalte biserici creştine“, a declarat pentru publicaţia daneză Kristeligt Dagblad un profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, Christer Pahlmblad.

„Nu este deloc un lucru deştept ca Biserica Suediei să devină cunoscută ca o biserică care nu respectă moştenirea comună a teologiei“, a apreciat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite