Aspecte tehnice privind incendiul ce a mistuit un bloc-turn din Londra

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de morţi şi zeci de răniţi şi dispăruţi au fost declaraţi în urma incendiului ce a mistuit un bloc-turn din Londra.

Zeci de morţi în Turnul din Londra

Peste 30 de persoane au fost declarate decedate în urma incendiului petrecut acum câteva zile într-un bloc turn de locuinţe de la marginea Londrei. Numărul de victime va creşte simţitor în următoarele zile, pe de o parte datorită numărului mare de răniţi deja înregistraţi, dar şi al celor declaraţi dispăruţi.

Trebuie ştiut faptul că peste 70% din victimele incendiilor apar datorită intoxicării cu fum şi a gazelor fierbinţi şi nu incendiului propriu-zis. Tocmai de aceea, în cazul incendiilor majore apar complicaţii şi infecţii la victime în perioada următoare, ca urmare a distrugerii sistemului respirator.

Sute de persoane protestează

Sute de persoane au protestat în aceste zile în faţa municipalităţii acuzând autorităţile că au permis să se ajungă la acest dezastru. Numeroase sesizări fuseseră făcute înainte cu privire la riscul iminent al unui incendiu de proporţii ca urmare a modului în care clădirea era exploatată.

Clădirea era în general locuită de imigranţi ce proveneau din zone de război precum Siria şi Irak.

Locatarii acuză firma care administra clădirea că a favorizat decăderea acesteia pentru ca în cele din urmă să fie demolată.

Ardea ca o torţă

Clădirea turn de locuinţe a ars precum o torţă timp de câteva ore. Cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat din cauza modului în care era anvelopată.

Pentru clădirile înalte şi foarte înalte este interzis în practica internaţională a se folosi materiale combustibile pe faţadele clădirilor, chiar dacă sunt ignifugate. Din imaginile văzute, acest lucru nu s-a întâmplat, cel mai probabil fie pereţii, fie termoizolaţia participând activ la incendiu şi favorizând ascensiunea pe verticală şi propagarea între niveluri.

Clădirea fusese recent reabilitată şi pe exterior s-a aplicat un sistem de faţadă ventilată cu panouri de finisaj ce conţineau pe lângă elemente metalice şi componente din PVC. Detaliile sunt cele ce au permis ca acest incendiu să aibă loc, materialele folosite nefiind cel mai probabil conforme cu normele.

Clădirea nu dispunea de instalaţii automate de stingere, dotare care acum este obligatorie la toate clădirile noi, dar nu era obligatorie şi la cele existente.

Locatarii neglijenţi

Exploatarea clădirii a lăsat, de asemenea, de dorit. Dacă în mod normal este interzis ca pe spaţiile de evacuare, precum holuri şi scări să existe materiale combustibile, se pare că în turnul din Londra devenise o practică depozitare pe acestea.

Acest lucru a favorizat trei aspecte negative:

  • Căile de circulaţie au devenit impracticabile şi nu s-a mai putut realiza evacuarea datorită faptului că incendiul s-a extins în mod nepermis şi pe acestea;
  • Materialele depozitate au împiedicat evacuarea;
  • Materialele depozitate au participat efectiv la incendiu.

Cum stăm în România?

Din punct de vedere legislativ România stă foarte bine din punct de vedere a cerinţei fundamentale securitatea la incendiu. Ceea ce însă constituie principala problemă o reprezintă faptul că aceste reguli nu sunt respectate iar de cele mai multe ori chiar proprietarii clădirilor sunt cei vinovaţi de acest lucru.

ISU desfăşoară constant controale de prevenţie, însă mulţi proprietari preferă să plătească amenzile decât să facă investiţii pentru a se putea oferi siguranţă celor care utilizează clădirile.

Revenind la subiectul în cauză, în România este complet interzis ca pereţii exteriori să fie realizaţi sau să fie placaţi cu materiale combustibile în cazul clădirilor turn(înalte şi foarte înalte). În cazul blocurilor de locuinţe toate cele cu mai multe de P+11E trebuie să se conformeze la aceste cerinţe.

La acestea se admit doar materiale incombustibile de tipul: cărămidă, B.C.A., beton armat, vată minerală sau bazaltică, în nici un caz polistiren. Acesta din urmă se admite însă la clădirile normale, cu anumite condiţii de siguranţă ce sunt necesare a fi luate. Reglementările tehnice din România au fost completate după incendiul de faţadă de acum câţiva ani la un bloc din Bucureşti. Cu toate acestea, se mai văd încă lucrări de reabilitare ce se execută fără respectarea prevederilor legale.

În România, orice turn cu 24 de etaje, aşa cum este cel care a ars la Londra, este obligatoriu a fi dotat cu instalaţii automate de stingere de tip sprinkler, indiferent care ar fi destinaţia. Astfel se asigură măsuri de intervenţie automată ce fac ca şi imposibilă extinderea incendiului în interiorul şi spre exteriorul clădirii.

ISU nu admite abateri de la norme, iar acolo unde condiţiile nu sunt îndeplinite nu se admite emiterea Autorizaţiei de Securitate la Incendiu.

Problema peste tot în lume nu o reprezintă existenţa reglementărilor tehnice ci a educaţiei cetăţenilor că respectarea lor are drept scop propria siguranţă.

Aspecte tehnice privind proiectarea clădirilor înalte şi foarte înalte      

Se observă la nivel mondial o dezvoltare pe verticală a clădirilor. Acest lucru aduce noi riscuri, iar dacă în România riscul seismic este cel care predomină, la nivel internaţional se acordă o atenţie deosebită securităţii la incendiu.

În principiu, normele sunt suficient de exigente pentru ca evenimente precum cel din Londra să nu se întâmple. Cu toate acestea, marea majoritate a proprietarilor sau investitorilor pun în balanţă siguranţă cu costurile şi se ajunge la astfel de situaţii.

La acest moment, dar nu se aplică şi pentru clădirile deja construite, toate construcţiile de tip turn au obligativitatea dotării cu instalaţii de stingere de tip sprinkler. Studiile arată că acestea nu doar sting rapid incendiul, dar îl limitează şi împiedică extinderea lui la spaţiile adiacente.

De asemenea  compartimentările nu se pot face decât cu materiale incombustibile, adică care nu ard niciodată, cum ar fi betonul sau cărămidă. Aceste clădiri trebuie să aibă obligatoriu două case de scări pentru evacuare, ambele case de scări protejate pentru a nu se inunda cu fum în timpul incendiilor.

Se asigură, de asemenea, dotarea cu hidranţi interiori la fiecare nivel, iar locatarii sunt obligaţi să cunoască modul în care aceste instalaţii trebuie folosite.

Cu toate acestea, sunt numeroase situaţii în care aceste dotări existau, dar asociaţiile de proprietari nu au mai asigurat întreţinerea lor. Municipalitatea sau autoritatea publică nu poate purta întotdeauna vina delăsării sau neglijenţei utilizatorilor unei clădiri.

Nu se fac recepţii fără pompieri

De la 1 august 2017, categoriile de clădiri ce prezintă risc ridicat de incendiu vor avea în comisia de recepţie şi un reprezentant al ISU. În aceste categorii intră şi blocurile Turn.

Pompierul va avea dreptul şi obligaţia de a nu recepţiona clădirea în cazul în care constată că măsurile impuse de reglementările tehnice nu au fost respectate.

Această măsură nu exista până la acest moment deoarece procedura de recepţie permitea investitorilor să admită funcţionarea clădirilor chiar dacă membrii comisiei sau reprezentanţii autorităţilor se opuneau.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite