Merkel critică Rusia pentru presiunile asupra Ucrainei, în pragul summitului de la Vilnius: „Războiul Rece s-a terminat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus, Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele rus, Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a criticat mentalitatea de „Război Rece” pe care o are Rusia faţă de apropierea crescândă a Ucrainei faţă de Uniunea Europeană şi a precizat că Kievul încă mai poate semna Acordul de Asociere cu UE în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Merkel este unul dintre cei 20 de şefi de stat care participă joi şi vineri la summitul de la Vilnius, dar „relaţiile economice privilegiate pe care le are Germania cu Rusia şi faptul că este cel mai puternic lider din cadrul UE oferă o mai mare greutate cuvintelor sale”, scrie EuObserver.

„Cu cât se apropie mai mult de Europa (fostele state sovietice), cu atât mai mult Rusia consideră că o fac pentru a se distanţa de ea. Uniunea Europeană şi Germania trebuie să discute cu Rusia. Războiul Rece s-a terminat”, a afirmat Angela Merkel.

Pe lângă Ucraina, poziţii de frunte în cadrul summitului din capitala Lituaniei ocupă şi Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia şi Republica Moldova.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că ar dori să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin despre relaţiile cu vecinii Rusiei din rândul fostelor republici sovietice.

„Partea rusă consideră că participarea la Parteneriatul Estic cu Uniunea Europeană este îndreptată împotriva Rusiei, dar nu este aşa“,a declarat cancelarul german.

Merkel a pus refuzul guvernului de la Kiev de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe seama presiunilor politice exercitate de Rusia asupra vecinilor săi.

Presa ucraineană scrie că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vor dezbate soarta Ucrainei, fără a invita la discuţii Kievul şi Bruxelles-ul. Scopul celor doi lideri ar fi împărţirea sferei de influenţă în Europa de Est, notează mass-media ucraineană.

Joi, 21 noiembrie, Ucraina a suspendat pregătirile pentru semnarea acordului cu UE din cauza necesităţii de a dezvolta relaţiile comerciale şi economice cu Rusia şi ţările CSI.

După aceea oficialii de la Kiev au propus tratative trilaterale în această problemă, invitând Rusia la dialog. Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat acordul de principiu cu ideea, însă autorităţile UE au declarat că nu văd nici un motiv pentru a conecta Moscova la procesul de negociere.

Decizia de a suspenda procesul de integrare europeană a Ucrainei a generat proteste în ţară: în multe oraşe au avut loc proteste. Opoziţia ucraineană solicită autorităţilor să reia procesul de negociere. Cea mai amplă acţiune de protest a avut loc, duminică, la Kiev în Piaţa Independenţei şi a fost numită neoficial „ Euro-Maidan“.

citeşte şi:

UE denunţă poziţia Rusiei şi anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă

Uniunea Europeană (UE) a denunţat luni poziţia Rusiei cu privire la semnarea unui acord de asociere Ucraina-UE şi a afirmat că oferta europeană de apropiere este "în continuare pe masă", relatează AFP.

Unde a greşit Uniunea Europeană în misiunea de a smulge Ucraina de sub influenţa Rusiei

Istoria relaţiei între Ucraina, Rusia şi UE nu a fost niciodată una facilă, fiind marcată de paradoxuri pe care „revoluţia portocalie” nu le-a rezolvat. Cea mai nouă criză diplomatică are în prim plan acordul de asociere ce trebuia să fie încheiat între Kiev şi Bruxelles, însă implicarea Moscovei a schimbat cursul evenimentelor. În timp ce protestele recente împart Ucraina de între proeuropeni şi rusofili, este omisă tocmai sursa conflictelor.

Şi Azerbaidjanul a respins asocierea cu UE

Azerbaidjanul nu intenţionează să devină membru asociat al Uniunii Europene, a anunţat adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale, Novruz Mamedov.

Georgia nu s-a răzgândit şi se pregăteşte să parafeze, la Vilnius, Acordul de asociere cu UE

Georgia va parafa la apropiatul summit european de la Vilnius Acordul de asociere la UE, poziţia sa în această privinţă nefiind afectată de recenta decizie a Ucrainei de a suspenda procesul de apropiere faţă de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul adjunct de externe georgian, David Zalkaliani, citat de Interfax.

A doua zi de proteste masive la Kiev: manifestanţii nu vor să părăsească Piaţa Maidan

Protestele din capitala Ucrainei s-au reluat luni, încă din prima parte a zilei, iar poliţiştii au fost nevoiţi să intervină în forţă. Manifestanţii proeuropeni au încercat să blocheze sediul Guvernului de la Kiev, însă grupurile au fost îndepărtate cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite