Analiză. Ungaria - cu doar câteva luni înaintea alegerilor. Pe ce se bazează succesul premierului Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul maghiar Viktor Orban
Premierul maghiar Viktor Orban

2018 se apropie cu paşi repezi şi cu toate că în Ungaria nu s-au fixat datele nici pentru alegerile parlamentare, nici pentru lansarea campaniei electorale, atmosfera politică este,fără îndoială de „război între partide“. Cine cu cine se războieşte? În mod normal, răspunsul ar fi simplu:dreapta conservatoare , respectiv Fidesz şi aliaţii săi , popular-creştinii, cu opoziţia democrată.

La ora actuală, potrivit sondajelor, chiar dacă a pierdut voturi, Fidesz pare câştigătorul  alegerilor. Campaniile lui Viktor Orban împotriva Bruxelles-ului, împotriva obligativităţii de a primi imigranţi, obligativitate consfinţită acum şi de decizia Curţii de Justiţie a UE, alegerea imaginii lui George Soros ca duşmanul principal  cu inerente nuanţe antisemite, apelul adresat maghiarilor din străinătate cu dublă cetăţenie pentru a-l vota, sunt atuuri care încă dau roade în rândul alegătorilor. Dar cea mai importantă cheie a succesului este lipsa unei opoziţii unite.

Opoziţia, fărâmiţată

Deşi au trecut aproape trei cicluri electorale, Partidul Socialist Ungar nu a reuşit să-şi revină, ajungând chiar al doilea partid de opoziţie sau, în cel mai bun caz la egalitate cu Jobbik, formaţiunea de extrema dreaptă. Nu a reuşit să formeze, cel puţin până acum, acea largă coaliţie credibilă , cu celelalte formaţiuni de centru-stânga liberale sau democratice care să le asigure victoria electorală. 

Candidatul socialist pentru funcţia de premier, Laszlo Botka, nu se bucură de sprijinul unora dintre partidele de opoziţie, având oponenţi chiar în propriul partid . Unii dintre ei nu sunt de acord cu poziţia de respingere a lui Botka a liderului DK (Coaliţia Democratică), fostul premier, Ferenc Gyurcsany.

Nu s-a ajuns încă la o platformă minimă comună cu formaţiuni ca DK, Parbeszed (Dialog pentru Ungaria) Egyutt (Împreună) sau Liberalii, nemaivorbind de eventuala perspectivă de formare a unui guvern de coaliţie în cazul în care s-ar întâmpla incredibilul -câştigarea alegerilor.

Jobbik, singurul concurrent al Fidesz

Astfel că, la ora actuală, singurul „concurrent“ mai serios al lui Orban ar fi Jobbik, al lui Gabor Vona. Este interesantă de urmărit glisarea celor două partide către ideologia celuilalt. În ultimii doi ani, Jobbik a alunecat spre centru -dreapta, a mai renunţat la retorica antisemită şi antiroma în încercarea de a atrage din alegătorii Fidesz. Acesta la rândul său, a accentuat discursul naţionalist şi a preluat unele concepte economice de la Jobbik, pe aceeaşi considerente ca rivalul său - de a atrage alegătorii dezamăgiţi de schimbarea intervenită în orientarea Jobbik.

Astfel că, deşi este prematur să faci pronosticuri, în perspectiva anului 2018 se conturează o a treia victorie a Fidesz. Aceasta dacă nu cumva vor interveni pe plan european şi internaţional nişte schimbări radicale care să facă inutilă abordarea politică actuală războinică a premierului ungar. Cum acest lucru este puţin probabil,    Viktor Orban rămâne favorit .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite