Analiză. Turneul european al lui Trump, o ocazie ratată. Putin îşi freacă mâinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia de familie a liderilor NATO la summit-ul de la Bruxelles din 25 mai
Fotografia de familie a liderilor NATO la summit-ul de la Bruxelles din 25 mai

Prima deplasare a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, în Europa ar trebuit să fie o oportunitate de a şterge imaginea proastă pe care o aveau despre el liderii de pe Bătrânul Continent. Dar, din păcate, prestaţia şefului Casei Albe pe timpul reuniunii Alianţei Nord Atlantice de la Bruxelles, şi de la Summitul G7 de la Taormina, Italia, a alimentat şi mai mult perplexitatea şi neîncrederea.

Discursul de joi de la sediul Alianţei Atlantice a dat tonul: pozând în apărător al contribuabilului american, locatarul de la Casa Albă s-a lansat într-o alocuţiune cu accent de campanie, dând lecţii aliaţilor şi învinuidu-i că datorează  „sume uriaşe de bani“.

 „Foreign Policy“ scrie că prin prestaţia sa la summitul NATO de la Bruxelles, Trump i-a acordat o victorie lui Vladimir Putin. Analiştii îi reproşează lui preşedintelui SUA că nu a făcut nicio referire la articolul 5 şi nici nu a transmis statelor baltice un mesaj ferm de susţinere. 

Nu a scăpat nici gestul liderului de la Casa Albă care pare că îl împinge pe premierul din Muntenegru, pentru a lua prim planul. În schimb, Trump le-a reproşat aliaţilor că nu contribuie suficient la bugetul militar aliat şi a făcut o legătură directă între imigraţie şi terorism. 

 Jan Techau, de la Academia americană din Berlin, a calificat reuniunea drept o „întâlnire fatală”. Preşedintele, a spus Techau, a redus problema strategică a NATO la o simplă chestiune de tranzacţie financiară.

Aceast comportament a întărit sentimentul că Trump a gustat cu plăcere nedisimulată primirea regală din Arabia Saudită şi a avut un apetit măsurat pentru escală europeană.

„Aceasta este prima data când vedeam un preşedinte american că se simte mai confortabil în mijlocul unor monarhi arabi şi nu printre aliaţii săi democraţi europeni“, a subliniat în „Foreign Oolicy“ Derek Chollet, a fost diplomat în administraţia Obama.

Nici în decorul feeric de la Taormina, unde s-a desfăşurat summit-ul G7 al celor mai industrializate state din lume, Trump nu s-a ridicat la înalţimea aşteptărilor.

Liderii G7 şi-au recunoscut incapacitatea de a găsit un teren de înţelegere cu SUA în privinţa luptei împotriva încălzirii globale şi au luat act de această situaţie în declaraţia finală.

În ciuda presiunilor repetate ale Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi Japoniei, Donald Trump nu a cedat. Preşedinţia franceză a refuzat totuşi să vorbească despre un „eşec“, chiar dacă recunoaşte că în document nu se regăseşte  „ o formulare ideală“.

Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015, vizează limitarea creşterii temperaturii globale cu 2 grade C faţă de nivelurile preindustriale.

SUA ar putea ieşi pur şi simplu din acest acord negociat cu dificultate sau ar putea rămâne, dar anunţa o revizuire în scădere a obiectivelor lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. 

 Nici pe restul subiectelor dezbătute nu s-a ajuns la un consens deplin. S-a semnat totuşi o declaraţie privind combaterea terorismului şi s-a făcut un apel către companiile furnizoare de servicii de internet şi celor care administrează reţelele de socializare, potrivit agenţiei Reuters.

Înainte de prezentarea acordului final, agenţiile de presă au anunţat, citând surse diplomatice, că SUA sunt dispuse se se implice în lupta împotriva protecţionismului. 

Preşedintele Trump a acceptat includerea unui pasaj în acest sens în comunicatul final, după ce anterior repetase că intenţionează să susţină economia americană prin măsuri protecţioniste. El a criticat public, în repetate rânduri, excedentul comercial pe care îl înregistrează Germania, Japonia şi China în relaţiile de liber schimb cu Statele Unite ale Americii.

„Stuttgarter Zeitung “ a scris că Trump reprezintă un „corp străin”. „Cine a sperat că în urma unei întâlniri personale se va declanşa o dinamică pozitivă e dezamăgit. 

În domenii politice importante s-au văzut diferenţele care-l despart pe Trump de Europa. Pentru Uniunea Europeană, Trump chiar ar putea fi un avantaj. El reuşeşte să-i apropie mai mult pe europeni. Aceştia trebuie să-şi dea seama cât de puţin au de aşteptat din partea Americii şi cât de mult depinde viitorul continentului de succesele Uniunii Europene, “, notează publicaţia.

Julianne Smith de la Center for a New American Security a declarat pentru AFP că turneul european al lui Trump „a fost o oportunitate pierdută“. „Putin cu siguranţă  se delectează cu această diviziune între cele două maluri ale Atlanticului, un obiectiv urmărit asiduu de Moscova în ultimii ani“, spune  Julianne Smith.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite