Alegerile din Grecia. Există multe semne de întrebare la adresa noului Guvern. Tsipras anunţă o nouă coaliţie cu Grecii Independenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatul alegerilor din Grecia de duminică arată o a doua victorie din ultimele opt luni pentru Syriza şi liderul ei Alexis Tsipras. Totuşi, nu este clar dacă noul guvern va reuşi să readucă Grecia pe calea cea bună a creşterii economice stabile, inclusiv dacă va putea implementa programul solicitat de creditorii internaţionali, notează publicaţia greacă Ekathimerini.

În ciuda rupturii din cadrul coaliţiei şi a semnării noului acord cu creditorii internaţionali în august, victoria Syrizei în faţa conservatorilor din partidul Noua Democraţie reprezintă un triumf personal pentru Alexis Tsipras. Arată importanţa votanţilor greci în asocierea unei personalităţi şi a charismei sale cu imaginea unui partid. De asemenea arată şi metehnele celorlalte partide politice, în special cele ale Noii Democraţii, mai ales în ceea ce priveşte mesajul şi reprezentarea.

Alegerile din Grecia: Tsipras anunţă coaliţia cu Grecii Independenţi

Alexis Tsipras a anunţat o coaliţie cu foştii săi parteneri de guvernare Grecii Independenţi (ANEL), pentru „a continua lupta de dragul oamenilor“, relatează DPA în pagina online. „Am luptat împotriva unor puteri şi mai mari şi Syriza a dovedit că este prea dură pentru a muri, pentru că are legături profunde cu oamenii“, a afirmat Tsipras în cadrul discursului de victorie, alături de liderul ANEL, Panos Kammenos. Grecii Independenţi au fost partenerul de coaliţie al Syriza după ce partidul lui Tsipras a ajuns la putere pe un val de sprijin pentru platforma sa antiausteritate în ianuarie.

Potrivit rezultatelor prezentate de Ministerul de Interne după numărarea a 89% din voturi, Syriza a obţinut 35,55% din sufragii, urmând să aibă 145 de parlamentari, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formaţiunii câştigătoare, din totalul de 300 din Parlamentul grec. Grecii Independenţi au obţinut 3,67% din voturi, urmând să aibă 10 parlamentari, potrivit rezultatelor parţiale, citate de The Guardian în ediţia online.

Formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie a obţinut 28,06% din voturi, conform rezultatelor parţiale, astfel că ar urma să aibă 75 de parlamentari. De altfel, liderul partidului Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri la două ore după închiderea urnelor. Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii a obţinut 6,97% din voturi şi ar urma să aibă 18 parlamentari, notează Mediafax.

Mii de susţinători ai Syriza şi ai Grecilor Independenţi s-au reunit duminică seara la Atena pentru a sărbători victoria, agitând steagurile partidelor. „Acest rezultat este un mesaj pentru Europa, că forţele de stânga sunt prezente şi că ele pot şi vor mişca lucrurile în următoarea perioadă“, a declarat Kostas Tsipras, un oficial guvernamental şi văr al fostului premier.

Alegerile din Grecia: mai bine cu Syriza la conducere decât în opoziţie

Rezultatul alegerilor din Grecia şi victoria Syriza pot reprezenta o veste bună pentru Bruxelles. Părerea experţilor este că Uniunea Europeană mai degrabă ar vedea un guvern Syriza sau o coaliţie mare care să pună în practică reformele şi măsurile de austeritate din cadrul celui de-al treilea acord cu creditorii, decât să vadă Syriza în opoziţie. Adepţii acestui punct de vedere, din Grecia şi de peste hotare, cred că va fi mai uşor pentru un guvern Syriza să implementeze programul şi să ajute ţara să iasă din „groapa“ economică în care se află.

Totuşi, există şi oponenţi la acest scenariu. În primul rând, ei susţin că Syriza şi Tsipras nu au „moşit“ acordul de salvare. Mai mult, oficialii Syriza au criticat deseori acordul şi au insistat pentru amendamente care ar fi putut să nu fie acceptate de creditori. Aşa că analiştii pun la îndoială dacă noul guvern chiar va continua implementarea unui număr de reforme majore, cum sunt privatizările. 

De cealaltă parte, nimeni nu părea să se îndoiască de faptul că noul Guvern Syriza va impune noi taxe ca metodă de a rezolva finanţele publice ale Greciei. Totuşi, observatorii notează că acest lucru va pune şi mai mare presiune pe sectorul privat, pe companii şi pe oameni, făcând mai dificilă recuperarea şi creşterea economiei pe termen mediu şi lung. Pentru a-şi susţine punctul de vedere, analiştii accentuează faptul că obligaţiunile Guvernului grec şi-au revenit de la semnarea acordului, dar că Bursa de la Atena încă nu a reuşit să facă asta, în aceeaşi perioadă de timp.

Alegerile din Grecia. Se „aşteaptă verdictul“ cu privire la reuşitele noului guvern

Într-un final, criticii susţin că Syriza nu a demonstrat până acum că are destui experţi pentru a conduce instituţiile publice într-un mod eficient. Astfel, Guvernul va trebui să recruteze specialişti din piaţă, lucru deloc uşor dat fiind faptul că în sectorul public salariile sunt relativ mici. Mai mult, pot lua naştere conflicte ideologice la implementarea reformelor cerute de acord.

Totul ţine de timp, continuă Ekathimerini. „Trebuie să aşteptăm să vedem care parte are dreptate: cei care cred că guvernul Syriza este mai potrivit pentru implementarea noului program economic şi pentru a scoate ţara din necaz, sau cei care susţin că un asemenea guvern poate fi stabil, dar nu va fi în stare să îndeplinească promisiunile. Juraţii sunt în deliberări, şi noi trebuie să aşteptăm verdictul“, conchide Ekathimerini.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite