Alegeri Franţa. Un studiu contrazice sondajele şi indică un duel surprinzător în turul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajele indică un duel Macron-Le Pen în turul doi al alegerilor din Franţa, însă un studiu efectuat de cinci studenţi de la Télécom Paris Tech le contrazic.

Cu câteva ore înainte de sfârşitul campaniei şi cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, un nou sondaj Elabe, realizat înainte de atacul de pe Champs Elysees de joi seară, arată că liderul „En Marche!“ („Înainte!“), centristul Emmanuel Macron, îi devansează pe principalii săi contracandidaţi, obţinând  24% din intenţiile de vot, o cifră stabilă. Macron ia o oarecare distanţă de urmăritorii săi, care stau la două puncte procentuale în spatele său, întărind incertitudinea din jurul alegerilor, în ciuda creşterii semnificative a persoanelor care pretind că vor merge la vot (71%, faţă de 68%). Liderul „En Marche!“ este urmat de preşedinta Frontului Naţional Marine Le Pen 21,5%, candidatul dreptei François Fillon 20% şi reprezentantul stângii Jean-Luc Mélenchon 19,5%. Fillon şi Melenchon  au crescut cu 0,5 şi respectiv 1,5 puncte procentuale, pe când liderul Frontului Naţional a pierdut 1,5%.

Sondajele au reprezentat mult timp instrumentul cel mai important pentru prognozarea unor rezultate sau situaţii, dar au dat şi erori ce nu pot fi trecute cu vederea. Cel mai recent şi relevant exemplu vine din Statele Unite. Hillary Clinton a fost văzută drept favorita alegerilor până în ultima secundă a campaniei, deşi datele din Google arătau altceva.

Ne aflăm într-o eră în care big data şi reţelele sociale lasă mai mult loc erorii, iar sondajele devin astfel un instrument depăşit, notează „Le Point“, semnalând că cinci studenţi de la Télécom Paris Tech văd un alt deznodământ al turului întâi al alegerilor din Franţa decât sondajele.

După ce au analizat şi combinat big data, sondajele, reţelele sociale, geografia electorală şi datele socio-demografice şi economice, studenţii au conchis că primul tur va fi câştigat de Marine Le Pen, cu 24,13%. Liderul FN va fi urmat de François Fillon, 21,77%, Emmanuel Macron, cu 20,32%, şi Jean-Luc Mélenchon, cu 18,66%.

Potrivit studiului, François Fillon este foarte popular pe reţelele sociale, în ciuda scandalului legat de angajarea fictivă a soţiei sale. Emmanuel Macron, văzut ca un candidat de stânga, nu stă la fel de bine la acest capitol.

Aproximativ 45 de milioane sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-l alege pe succesorul lui François Hollande, care nu candidează pentru un nou mandat la Palatul Elysee. Turul doi este programat pe 7 mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite