Alegeri Franţa. Centristul Emmanuel Macron conduce în ultimele sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa şi după ultima dezbatere televizată de joi seara, candidatul centrist Emmanuel Macron urcă în sondaje, potrvit unui sondaj realizat de Elabe, înaintea atacului de la Paris. Liderul En Marche a lasat în urmă trioul Le Pen-Fillon-Mélenchon, dar rezultatele sunt tot strânse, totul fiind posibil de duminică.

Cu câteva ore înainte de sfârşitul campaniei şi cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, un nou sondaj Elabe, realizat înainte de atacul de pe Champs Elysees de joi seara, arată că Emmanuel Macron îi devansează cu două puncte procentuale pe principalii săi ontracandidaţi, obţinând  24 % din intenţiile de vot, o cifră stabilă. Liderul En Marche! ia o oarecare distanţă de urmăritorii săi, care stau la două puncte procentuale în spatele său, întărind incertitudinea din jurul alegerilor, în ciuda creşterii semnificative a persoanelor care pretind că vor merge la vot (71% faţă de 68%).

Urmează Marine Le Pen 21,5%, apoi François Fillon 20% şi Jean-Luc Mélenchon 19,5%. Candidatul conservator Fillon şi cel de extremă-stânga Melenchon  au crescut cu 0,5 şi respectiv 1,5 puncte procentuale, pe când lidera Frontului Naţional pierde 1,5%.

În spatele acestui cvartet vine socialistul Benoît Hamon, creditat cu doar 7% (-1) din voturi, urmat de Nicolas Dupont-Aignan (4%), Philippe Poutou, Jean Lassalle, François Asselineau şi Nathalie Arthaud, toţi creditaţi cu 0,5%. Jacques Cheminade încheie topul cu un scor mai mic.



Având în vedere dificultatea de a prezice care vor fi cei doi finalişti din turul doi al prezidenţialelor franceze, mai multe opţiuni au fost testate de către firma de sondaj Elabe pentru postul de televiziu BFMTV şi iată ce a ieşit: dacă Emmuel Macron ajunge în turul doi ar câştiga alegerile, în faţa liderei extremei-dreapta. În cazul în care Marine Le Pen ajunge în al doilea tur cu Fillon acesta ar învinge-o pe lidera Frontului Naţional cu  59% la 41%. Situaţia se complică dacă în finală ar ajunge Macron cu Melenchon, reprezentantul extremei stângi l-ar învinge pe centristul Macron, potrivit acestor sondaje.

sondaj

La ultima dezbatere televizată de joi seara, concurenţii au avut la dispoziţie fiecare în jur de 15 minute pentru a-şi convinge susţinătorii şi indecişii. Printre primii care s-au exprimat, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi tribunul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, ambii clasaţi în sondaje între primele patru locuri ale cursei prezidenţiale, şi-au reiterat criticile la adresa Europei, comentează AFP.

După ce autorităţile franceze au anunţat dejucarea unui proiect de "atentat iminent", Emmanuel Macron s-a prezentat ca fiind singurul candidat ce "va asigura securitatea" francezilor. De altfel, candidatul de 39 de ani a primit "un apel amical" din partea preşedintelui american Barack Obama, pentru a evoca "importanţa alegerilor prezidenţiale din Franţa", potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia din urmă, care a precizat că acest apel telefonic nu înseamnă o susţinere pentru candidatul centrist.

În timpul dezbaterii de joi, Macron a declarat că intervenţia administraţiei preşedintelui american Donald Trump în Siria ar fi trebuit să se facă "în mod concertat", de preferinţă la nivelul ONU.

La rândul său, Marine Le Pen vrea "să le redea francezilor cheile casei lor, Franţa" şi militează pentru ieşirea din zona euro, precum şi pentru "revenirea la o monedă naţională, adecvată economiei noastre" şi dând asigurări că "toţi străinii condamnaţi pentru delicte sau crime vor trebui să se întoarcă la ei acasă".

Potrivit Liberation, în timpul dezbaterii de joi, Marine Le Pen a avut o "prestaţie eficientă, fără paşi greşiţi". Ea s-a străduit să-şi păstreze calmul, lucru care i-a lipsit uneori în alte intervenţii. La fel ca la începutul campaniei, ea a jucat pe cartea familiei în public, prezentându-se ca "mamă a trei copii", cu "sufletul la gură" atunci când aceştia lipsesc de acasă.

În ceea ce-l priveşte pe Francois Fillon, acesta s-a declarat hotărât să demonstreze minciuna celor care l-au sabotat după dezvăluirile de la sfârşitul lui ianuarie privind presupusele locuri de muncă fictive atribuite familiei sale şi remunerate din bani publici, ceea ce i-a adus o inculpare. În timpul ultimelor sale mitinguri electorale, Fillon nu a încetat să declare că alegerile prezidenţiale se vor juca în ultimele zile de campanie, chiar dacă imaginea sa de om serios şi integru a fost şifonată, iar legitimitatea sa contestată chiar în propria tabără.

Candidatul conservator s-a străduit toată săptămâna să demonstreze unitatea dreptei, care a fost la limita imploziei. El încearcă, de asemenea, să profite de pe urma recentei ascensiuni a antieuropeanului şi antimondialistului Jean-Luc Melenchon, al cărui profil îi îngrijorează pe alegătorii de dreapta, chemaţi să strângă rândurile în faţa "ameninţării comuniste".

Jean-Luc Melenchon a spus că Europa, fie o schimbăm, fie o părăsim, însă partenerii noştri vor dori ca noi să rămânem, pentru că nu există Europa fără Franţa (...). Germanii nu sunt nici duşmanii noştri, nici stăpânii noştri, ei sunt partenerii noştri", a insistat Melenchon, care pledează pentru o revizuire a tratatelor europene, pledând pentru "o Franţă independentă, care să fie campioana păcii" şi asigurând că el nu este "un om al discordiei".

Melenchon a pus în prim plan admiraţia sa pentru fostul preşedinte Francois Mitterand. "Îmi înscriu paşii în cei ai lui Francois Mitterand", a declarat el joi, cerându-le ziariştilor să nu-i creadă pe cei care le spun că doreşte ieşirea din Europa şi din euro.

Preşedintele în exerciţiu Francois Hollande i-a îndemnat joi pe "toţi francezii să meargă să voteze", sondajele prognozând o rată de absenteism mai mare de 25%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite