FOTO VIDEO Ce se ştie despre atentatele din Barcelona, soldate cu 14 morţi şi 130 de răniţi. Şoferul camionetei, unul dintre cei cinci suspecţi ucişi în al doilea atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şofer a intrat intenţionat în mulţime joi pe Las Ramblas, zona cea mai frecventată de turişti din Barcelona, provocând moartea a 14 persoane şi circa 130 de răniţi, dintre care trei români. Atacul terorist a fost revendicat de Statul Islamic. Câteva ore mai târziu, un nou atac, cu acelaşi mod de operare, a avut loc la Cambrils, şi s-a soldat cu moartea celor cinci terorişti. O femeie rănită la Cambrils a murit vineri.

UPDATE Corpurile celor trei tineri marocani ucişi de poliţie prin împuşcare după un atac terorist în noaptea de joi spre vineri la Cambrils, în nord-estul Spaniei, au fost identificate în mod oficial, a anunţat vineri seara poliţia catalană, care le-a dezvăluit identitatea, relatează AFP.

UPDATE 21.00 Şoferul camionetei este unul dintre cei cinci suspecţi ucişi la Cambrils

Şoferul camionetei care a intrat în mulţime la Barcelona se află printre cele cinci persoane ucise de poliţişti la Cambrils câteva ore mai târziu.

UPDATE 18.20 Secretarul de Stat american Rex Tillerson a anunţat că un cetăţean al Statelor Unite a fost ucis la Barcelona. O belgiancă, un italian şi un spaniol se mai află printre cei 14 morţi ai atacurilor teroriste din Barcelona şi Cambrils. Trei cetăţeni ai Germaniei ar fi fost de asemenea ucişi la Barcelona, potrivit presei germane, dar această informaţie nu este confirmată oficial. Trei români figurează printre cei 130 de răniţi din 34 de ţări. Doi dintre românii răniţi la Barcelona au fost externaţi, iar al treilea este internat în stare stabilă, potrivit MAE.

UPDATE 17.28 Cele două atentate comise joi în Barcelona şi Cambrils au fost planificate de „ceva timp“ de persoane care operau de la Alcanar, un orăşel din sudul Cataloniei, a anunţat poliţia vineri, relatează Reuters.

La Alcanar a avut loc o explozie, într-o casă, un incident pe care poliţia îl leagă de dublul atentat.

UPDATE 16.54 Suspecţii arestaţi în legătură cu dublul atentat din Catalonia sunt trei marocani şi un spaniol, a declarat Josep Lluis Trapero, un înalt oficial al Poliţiei Catalane. Şoferul furgonetei care a intrat în mulţime pe Las Ramblas încă nu a fost identificat, a precizat el.

Niciunul dintre cei patru arestaţi nu era cunoscut autorităţilor în legătură cu vreo activitate teroristă, însă unul are cazier cu privire la infracţiuni minore, a mai spus oficialul catalan. Suspecţii arestaţi până acum au vârstele cuprinse între 21 şi 34 de ani.

UPDATE 16.18 Doi români răniţi în atentatul de la Barcelona au fost externaţi. Al treilea este internat în continuare, dar se află în stare stabilă, potrivit MAE.

UPDATE 16.13 Serviciile medicale de urgenţă au revizuit numărul răniţilor la 130. Treizeci dintre ei se află în stare gravă, iar 17 în stare critică. Trei români figurează printre răniţii atacului terorist de la Barcelona, potrivit MAE. Cei 130 de răniţi provin din 34 de ţări.

UPDATE 15.20 A patra persoană arestată în legătură cu dublul atentat din Catalonia

Poliţia catalană a anunţat vineri că a arestat o a patra persoană în legătură cu atentatele de joi de la Barcelona şi Cambrils, soldate cu cel puţin 14 morţi, relatează The Associated Press.

Forţele de ordine regionale au făcut acest anunţ pe Twitter, fără să ofere alte precizări.

UPDATE 13.50 Bilanţul atentatelor de joi, de la Barcelona şi Cambrils, a crescut la 14 morţi, au anunţat serviciile de urgenţă, citate de BBC News.

Serviciile de urgenţă catalane au anunţat pe Twitter că o femeie care era în stare critică după atentatul de la Cambrils a decedat.

Deocamdată nu se cunoaşte naţionalitatea victimei, prima care şi-a pierdut viaţa după atacul din staţiunea balneară Cambrils.

Cetăţeni din 24 de ţări se numără printre cei 13 morţi şi peste 100 de răniţi din atacul de pe principala arteră pietonală din Barcelona, Las Ramblas. Printre răniţi, dintre care opt sunt în stare foarte gravă, se află şi trei români. 

UPDATE 13.30 Mii de oameni s-au strâns la locul atacului, pentru a le aduce un omagiu victimelor

Oamenii au depus flori, lumânări şi mesaje la locul atacului.

În Spania a fost ţinut un moment de reculegere la ora locală 12.00 (13.00 ora României).

Premierul spaniol Mariano Rajoy, dar şi regele Felipe al VI-lea, precum şi întreaga conducere a ţării, au asistat la ceremonie.

După minutul de linişte, oamenii au început să aplaude timp de câteva minute şi să strige „Nu îmi este frică“.

Un minut de reculegere a fost ţinut şi la Hospital del Mar, unde sunt internate cele mai multe victime ale atentatului.

Pe de altă parte, presa spaniolă a identificat primele victime decedate.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 60 de ani, Francisco López Rodríguez, originar din Granada, şi un italian de 35 de ani, Bruno Gulotta, tată a doi copii.

Preşedintele catalan a anunţat că opt dintre cele aproximativ 90 de persoane internate în prezent sunt în stare „foarte gravă“. 

La Madrid, sute de oameni s-au strâns în centrul oraşului pentru a-şi exprima solidaritatea cu Barcelona.

image

Moment de reculegere în memoria victimelor de la Barcelona FOTO El Periodico

UPDATE 12.24 Principalul suspect al atacului cu maşina de pe Las Ramblas a fost identificat de poliţia spaniolă. Este vorba de Moussa Oukabir, fratele lui Driss Oukabir, cel considerat iniţial principalul suspect şi care s-a predat poliţiei.

Actele lui Driss Oukabir ar fi fost folosite pentru închirierea furgonetei. El susţine, însă, că actele i-au fost furate şi că nu are nicio legătură cu atacul. Fratele său Moussa are 17 ani.

Moussa Oukabir a scris pe pagina sa de Facebook că va ucide toţi necredincioşii. Contul său a fost şters sau blocat între timp.

image

Moussa Oukabir, principalul suspect al atacului cu maşina de pe Las Ramblas FOTO Heavy.com

UPDATE 11.43 Autorităţile cred că o celulă de 12 persoane a fost implicată

Autorităţile care anchetează atacurile de la Barcelona şi Cambrils cred că o celulă de 12 persoane a fost implicată, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Aceştia ar fi planificat un atac cu canistre cu gaz, a declarat o sursă judiciară citată sub acoperirea anonimatului. Poliţia a arestat până în prezent trei persoane.

UPDATE 11.40 Bulevardul Las Ramblas, redeschis

Bulevardul Las Ramblas din Barcelona, care a fost scena celui mai sângeros atentat din ultimii 14 ani din Spania, a fost redeschis vineri dimineaţă, dar atmosfera este sumbră, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Poliţia a anunţat că măsuri suplimentare de securitate sunt în vigoare în zona Placa de Catalunya - piaţa centrală din Barcelona.

În aceste condiţii, autorităţile sfătuiesc publicul să meargă pe jos în zonă şi să nu aibă rucsacuri sau genţi mari.

Barcelona este a treia destinaţie turistică din Europa şi a zecea din lume. Las Ramblas este unul dintre cel mai importante obiective turistice ale acestui oraş din nord-estul Spaniei.

AFP prezintă, potrivit news.ro, ce se ştie în prezent despre atacurile din Catalonia.

Evenimentele

Joi, în jurul orei locale 17.00 (18.00 ora României), o furgonetă albă, marca Fiat, a intrat cu viteză pe bulevardul Las Ramblas şi a mers în zigzag, lovind mulţimea şi provocând scene de haos şi de panică în rândul localnicilor şi turiştilor.

După o cursă de aproximativ 600 de metri, furgoneta s-a oprit într-un chioşc de ziare. Şoferul a fugit.

Potrivit ministrului catalan de Interne, Joaquim Forn, atacul s-a soldat cu 13 morţi şi peste 100 de răniţi, dintre care doi români.

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a anunţat că o femeie belgiană a fost ucisă în atentat. Victimele - morţi şi răniţi - sunt din cel puţin 24 de ţări, potrivit Protecţiei Civile Spaniole.

Mai târziu, în jurul orei locale 00.00 (01.00 ora României), un Audi A3 a intrat în mulţime la Cambrils, pe faleza acestei staţiuni balneare situate la 120 de kilometri sud de Barcelona. Maşina a fost vizată de focuri de armă ale Poliţiei Catalane.

Patru dintre cei cinci „presupuşi terorişti“ aflaţi la bordul vehiculului au fost ucişi pe loc, în timp ce al cincilea, rănit grav, a murit câteva minute mai târziu. El ar fi încercat să înjunghie oameni, înainte de a înceta din viaţă.

Şase civili au fost răniţi de vehicul, dintre care doi grav, potrivit poliţiei. Serviciul pentru Situaţiie de Urgenţă afirmă că o persoană este în stare critică. Un poliţist a fost rănit uşor.

Poliţia a anunţat pe contul de Twitter că ia în considerare o legătură între acest atac şi cel din Barcelona.

Preşedintele Audiencia Nacional, tribunalul care se ocupă de infracţiunile teroriste, a anunţat că teroriştii de la Cambrils aveau legături cunoscute cu jihadismul.

Revendicarea

Primul atentat a fost revendicat de organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic.

„Autorii atacului de la Barcelona erau soldaţi ai Statului Islamic“, se arată în comunicat al agenţiei Amaq, organul de propagandă al jihadiştilor. 

„Operaţiunea a fost desfăşurată în răspuns la apelurile de a viza statele coaliţiei“, explică jihadiştii. 

Coaliţia internaţională antijihadistă desfăşoară, sub coordonarea Statelor Unite, atacuri în Irak şi Siria împotriva Statului Islamic.

Atacul de la Cambrils nu a fost revendicat deocamdată.

Suspecţii

Şoferul furgonetei care a lovit mulţimea pe Las Ramblas era căutat încă vineri dimineaţă. Un martor a declarat că este vorba despre „un bărbat foarte tânăr, de aproximativ 20 de ani, cu faţa slabă“.

Poliţia regională din Catalonia a anunţat iniţial arestarea a doi suspecţi: un spaniol şi un marocan.

Spaniolul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, s-a născut la Melilla, un oraş din nordul Marocului aflat sub administraţie spaniolă. El a fost arestat la Alcanar, la 200 de kilometri sud de Barcelona, o localitate unde, în noaptea precedentă, o explozie într-o locuinţă s-a soldat cu un mort şi şapte răniţi.

Anchetatorii leagă această explozie de atentatul de la Barcelona, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei. „Suspectăm că (ocupanţii apartamentului – n. red.) pregăteau un dispozitiv explozibil“, a explicat el.

Marocanul a fost identificat drept Driss Oukabir, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei catalane. Fiind suspectat de legături cu furgoneta utilizată în atentat, el a fost arestat la Ripoll, la 100 de kilometri nord de Barcelona.

Niciunul dintre ei nu avea antecedente judiciare.

Un al treilea suspect a fost arestat vineri dimineaţă.

Deocamdată nu există informaţii despre cei cinci oameni ucişi la Cambrils.

Reacţia autorităţilor

Zona vizată din Barcelona a fost închisă imediat cu un cordon de securitate, a constatat corespondentul AFP.

Staţiile de metrou şi gările din oraş au fost închise, de asemenea, iar populaţia a fost rugată să se îndepărteze de zona atacului.

Supravieţuitorii s-au refugiat în magazinele şi restaurantele din zona Las Ramblas, unde au stat câteva ore, înainte ca ofiţerii să le permită să iasă, în cursul nopţii.

Poliţia le cere în continuare locuitorilor să rămână în case şi să evite deplasările care nu sunt neapărat necesare.

Premierul Mariano Rajoy a anunţat într-un mesaj pe Twitter că este în contact cu autorităţile locale şi că prioritatea este ajutarea victimelor şi facilitarea eforturilor forţelor de securitate.

Casa Regală a Spaniei a condamnat atacul. „Nu ne vor teroriza“, au dat asigurări membrii familiei regale.

Mariano Rajoy a anunţat vineri trei zile de doliu naţional. Drapelele naţionale vor fi coborâte în bernă până duminică la miezul nopţii.

Comunitatea internaţională, inclusiv preşedintele român Klaus Iohannis, a condamnat atacurile şi s-a solidarizat cu Spania.

CIA a avertizat acum două luni că Barcelona este în vizorul jihadiştilor

Autorităţile catalane au fost avertizate în urmă cu două luni, de CIA, că Barcelona şi în special zona Las Ramblas sunt vizate de jihadişti, scrie cotidianul El Periodico, citat de BBC News şi news.ro.

Oraşul era o ţintă evidentă după atacurile din alte oraşe europene importante, precum Paris, Londra şi Berlin, a afirmat agenţia americană de informaţii.

Între timp, la sfârşitul lunii iulie, pe un cont de Twitter asociat cu aşa-numita grupare Statul Islamic, care a revendicat atacul din Barcelona, a apărut un mesaj potrivit căruia un atac în Spania este iminent. 

Atacuri precedente

Spania a fost vizată de cel mai grav atac comis de extremişti islamişti în Europa, în martie 2004, când bombe au explodat în trenuri la suburbia Madridului, provocând moartea a 191 de oameni.

Atentatele au fost revendicate de extremişti din reţeaua teroristă Al-Qaeda.

În iulie 2015, un bărbat a deschis focul în faţa unui hotel din Barcelona, rănind două persoane. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite