Acord împotriva Brexit. Liderii europeni s-au înţeles asupra termenilor menţinerii Marii Britanii în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii statelor membre UE prezenţi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles au ajuns la un acord, vineri seară, privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini într-un alt stat european, în anumite condiţii.

UPDATE Klaus Iohannis, mulţumit de ce a obţinut România din negocierile UE-Marea Britanie: „Alţii au vorbit mai mult şi au obţinut mai puţin”

Textul acordului va fi prezentat de premierul britanic David Cameron membrilor cabinetului său sâmbătă, urmând ca luni să fie prezentat în Parlamentul Marii Britanii. 

Acordul va permite Marii Britanii şi oricărui alt stat UE să activeze oricând în următorii şapte ani o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii străini veniţi din altă ţară europeană, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale. Aceste limitări pot fi aplicate asupra unui individ pentru o perioadă de maxim patru ani, şi trebuie reduse gradual după primul an.

De asemenea, acordul vizează şi o recalculare a alocaţiei de statul britanic copiilor rămaşi acasă ai muncitorilor comunitari din Marea Britanie, care va fi indexat la o rată mai scăzută, calculată în funcţie de costul de viaţă din ţara în care sunt crescuţi copii - cu efect imediat pentru viitorii migranţi. Această măsura va fi aplicată retroactiv pentru migranţii comunitari aflaţi deja în Marea Britanie începând cu 2020.

Printre celelalte prevederi ale acordului se numără şi posibilitatea de protejare a districtului financiar Londra de legislaţiile financiare europene şi sustragerea Marii Britanii de la unul din principiile de bază ale Uniunii Europene - cel de a conlucra spre o Uniune din ce în ce mai integrată, efectiv asigurând dreptul de a rămâne pe termen nedefinit în afara zonei euro.

    

Conform acordului, Marea Britanie nu va mai avea dreptul de a negocia alţi termeni în relaţia cu Uniunea Europeană.

Prevederile acordului vor fi anulate în cazul în care populaţia Marii Britanii votează pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană într-un îndelung aşteptat referendum pe această temă, despre care se speculează că ar putea fi ţinut în luna iunie.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a oferit câteva declaraţii pe tema acordului de vineri seară:

"Am ajuns la un acord cu caracter legal, ireversibil, acceptat de toate cele 28 de state UE, un acord care consolidează statutul special al Marii Britanii în Uniunea Europeană", a declarat Tusk.

"Sunt profund convins că Marea Britanie are nevoie de Uniunea Europeană şi că Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie. Însă decizia finală va aparţine poporului britanic. Nu am dat înapoi de la negocieri. Suntem pregătiţi să sacrificăm o parte a intereselor pentru binele comun, pentru a da dovadă de unitate", a adăugat preşedintele Consiliului European..

"Acordul UE - Marea Bitanie răspunde tuturor preocupărilor exprimate de premierul David Cameron, fără a compromite valorile fundamentale ale Uniunii Europene", a mai precizat Donald Tusk.

David Cameron a lăudat acordul în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bruxelles, punând accent pe „statutul special” pe care Marea Britanie l-ar căpăta în cadrul Uniunii Europene în urma înţelegerii:

Eu am spus că vreau reforme cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal. Am obţinut acest lucru”, a declarat Cameron după summitul UE.

„Marea Britanie nu va participa niciodată la planuri pentru acordarea de asistenţă financiară unor state din zona euro. De asemenea, companiile britanice nu vor fi discriminate pentru că oricum sunt afara zonei euro”, a explicat David Cameron.

Marea Britanie va putea limita timp de şapte ani indemnizaţiile sociale pentru angajaţii veniţi din alte ţări europene”, a subliniat Cameron, explicând că a obţinut şi noi prerogative pentru deportarea infractorilor străini.

Marea Britanie va fi exceptată de la procesul de aprofundare a integrării europene”, a adăugat şeful Guvernului de la Londra, promiţând că va colabora strâns cu liderii celorlalte ţări UE pentru consolidarea securităţii în spaţiul Uniunii Europene.

Premierul britanic a adăugat că va lupta pentru ratificarea acordului şi pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, însă a evitat să ofere o dată pentru mult-anticipatul referendum privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Acordul a fost confirmat pe Twitter de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Acord. Susţinere unanimă pentru o nouă înţelegere de păstrare a Marii Britanii în Uniunea Europeană” a anunţat liderul european pe contul său oficial de Twitter.

 Premierul britanic David Cameron a confirmat şi el acordul pe contul său oficial de Twitter:

Am negociat un acord pentru a oferi Marii Britanii un statut special în UE. Îl voi recomanda Cabinetului mâine. Conferinţă de presă în scurt timp.”

S-a ajuns la un acord, drama a luat sfârşit”, a transmis prin Twitter preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Este un compromis rezonabil”, a confirmat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite