VIDEO Chinezii sunt obligaţi să vadă un film documentar care îl glorifică pe Xi Jinping

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Omul cel mai puternic de la Beijing, Xi Jinping, este de astăzi personaj într-un documentar patriotic, „Amazing China“, difuzat în sălile de cinema din ţară şi pe care milioane de chinezi sunt obligaţi să le umple, relatează AFP.

Partidul Comunist Chinez (PCC) aflat la putere vrea să facă din acest film, numit „Amazing China“, în regia lui Tie Wei, un enorm succes de sală. 

Chiar dacă ridică artificial box-office-ul, întreprinderi şi administraţii publice oferă bilete gratuite şi organizează sesiuni dedicate angajaţilor lor - care nu pot fi refuzate de şefii lor. 

Filmul, care rulează în cinematografe din 2 martie, a avut deja încasări de 269 de milioane de yuani (34 de milioane de euro), un record pentru un documentar în China, potrivit presei de stat. 

Documentarul, cu imagini frumoase şi muzică grandioasă, se laudă cu reuşitele chineze în materie de ştiinţă, industrie sau probleme sociale. Toate sunt prezentate ca fiind realizate de la sosirea la putere a lui Xi Jinping, la sfârşitul anului 2012.

Preşedintele chinez a avut, de altfel, multe apariţii pentru a îşi impune viziunea şi a transmite mesajul său politic. 

„Suntem de la o întreprindere publică de ţigări. Am venit toţi, împreună“, a excplicat o femeie care făcea parte din sutele de spectatori adunaţi într-un cinematograf din Shanghai. „Este un film foarte patriotic şi care conţine doctrina partidului nostru. Este datoria noastră să-l vedem“, a adăugat ea. 

Data lansării filmului în cinematografe nu a fost aleasă la întâmplare. Ea a fost stabilită în plină sesiune a Parlamentului, controlat de PCC. În timpul acestui eveniment, deputaţii au abolit limita de două mandate prezidenţiale a câte cinci ani, oferind posibilitatea lui Xi Jinping să candideze de câte ori vrea. 

Preşedintele chinez beneficiază deja, în ziare, la televiziune şi prin afişele publice de o intensă propagandă care fac apologia şefului statului. 

„Amazing China“ descrie şi modernizarea armatei, dezvoltarea infrastructurii, programul spaţial chinez sau lupta împotriva sărăciei. Dar omite anumite probleme: tensiunile cu Tibetul (în vest) şi în regiunea majoritar musulmană din Xinjiang (în nord-vest), poluarea sau corupţia.

Pe principalul site chinez de critică de film, Douban.com, posibilitatea ca spectatorii să comenteze filmul „Amazing China“ a fost dezactivată. O practică curentă a cenzurii pentru a evita părerile negative. Dar, pe internet, numeroşi chinezi se plâng de faptul că sunt obligaţi să vadă filmul şi să scrie apoi un raport. 

„Avem impresia că suntem la şcoală şi că suntem copii care primesc teme“, a scris un utilizator pe reţeaua de socializare Weibo. 

Cinematografele trebuie să difuzeze din 2017, înaintea fiecărui film, videoclipuri în care actori celebri spun sloganuri cu doctrina partidului.

Filme de acţiune patriotice se impun, de altfel, din ce în ce mai mult la box-office, în faţa producţiilor hollywoodiene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite