Tensiuni în Marea Chinei de Sud: Armata chineză îi cere repetat unui distrugător american să părăsească apele revendicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă navă a marinei militare a Statelor Unite a navigat în apropierea insulelor artificiale create de către China în Marea Chinei de Sud, parte din operaţiunile desfăşurate de SUA pentru respectarea „libertăţii de navigare” în aceste ape.

Distrugătorul USS John S McCain a navigat la o distanţă de şase mile nautice de Reciful Mischief, parte a insulelor disputate Spratly.

Un oficial american a afirmat că o fregată a marinei chineze a transmis avertizări radio de zece ori către USS John S McCain.

„Aceştia au sunat şi au spus: „Vă rugăm să vă întoarceţi, vă aflaţi în apele noastre teritoriale”,  a afirmat oficialul american, citat de The Guardian.

„Le-am răspuns că suntem o navă militară americană ce desfăşoară operaţiuni de rutină în apele internaţionale”.

Oficialul a declarat că aceste interacţiuni au fost conduse „în siguranţă şi cu profesionalism”, şi că misiunea distrugătorului american a durat aproximativ şase ore.

Ministrul de externe al Chinei a declarat: „Acţiunile distrugătorului american au violat apele normele internaţionale şi ale Chinei, afectând totodată, în mod serios, suveranitatea şi securitatea Chinei”.

„China se declară neplăcut surprinsă de aceste acţiuni, şi va ridica această problemă cu oficialii Statelor Unite”, a completat acesta.

China revendică aproape întreaga suprafaţă a Mării Chinei de Sud, în ciuda revendicărilor venite din partea Taiwanului şi a altor câtorva state din Asia de Sud-Est, precum Filipine, Brunei, Malaezia şi Vietnam.

Operaţiunile pentru „libertatea de navigare” erau de aşteptat să trezească iritarea Beijingului - fiind a treia astfel de misiune desfăşurată sub administraţia Trump. În plus, aceasta vine în contextul escaladării tensiunilor în Peninsula Coreeană odată cu intensificarea testelor balistice executate de Phenian şi în situaţia în care Statele Unite încearcă să intensifice presiunile diplomatice asupra Beijingului în vederea restrângerii ajutorului acordat regimului lui Kim Jong-un.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite