Tensiuni în creştere: Statele Unite simulează bombardamente deasupra Peninsulei Coreene, după ultimul test balistic al Phenianului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii în Peninsula Coreeană FOTO EPA
Exerciţii în Peninsula Coreeană FOTO EPA

Pe fondul testelor nucleare şi balistice ale Coreei de Nord, Statele Unite şi aliaţii săi îşi intensifică antrenamentele în apropierea acestui stat. Două bombardiere strategice şi patru avioane de vânătoare s-au apropiat luni de frontiera dintre cele două Corei, iar un grup naval american este aşteptat în regiune în octombrie.

Două bombardiere strategice B-1B şi patru avioane de vânătoare stealth F-35B ale Forţelor Aeriene Americane s-au apropiat luni de frontiera dintre cele două Corei, stabilită de-a lungul paralelei 38, în cadrul unui exerciţiu efectuat împreună cu şase aparate militare F-15K ale Forţelor Aeriene Sud-Coreene, transmite agenţia de presă Yonhap.

Este destul de neobişnuit ca avioanele militare să zboare în apropierea liniei de demarcaţie militară (MDL) dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, remarcă Yonhap, preluată de presa internaţională.

Aparatele de zbor au simulat bombardamente deasupra Peninsulei Coreene.

Avioanele „au lansat bombe pe poligonul Pilseung din Taebaek, în provincia Gangwon, (…) şi s-au întors la bazele lor“, a declarat o sursă guvernamentală pentru Yonhap.

Bombardierele au decolat de pe insula Guam din Pacific, aflată sun administraţia Statelor Unite, în timp ce avioanele de vânătoare au venit din Japonia.

Informaţia vine după ce ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a avertizat că problema nord-coreeană va ajunge la Pentagon, după ce Consiliul de Securitate a rămas fără opţiuni în privinţa stopării programelor nucleare şi balistice ale regimului comunist de la Phenian, care s-au intensificat după instalarea la putere a lui Kim Jong-un, în decembrie 2011.

Întrebată de declaraţia preşedintelui american Donald Trump că Phenianul se va confrunta cu „foc şi furie“, Nikki Haley a subliniat că este „o ameninţare serioasă”.

Şi consilierul pentru Securitate Naţională al administraţiei Trump, H.R. McMaster, a declarat că răbdarea Washingtonului îşi atingele limitele. El nu exclus declanşarea opţiunii militare.

Reunit de urgenţă, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat testele Coreei de Nord, apreciind că reprezintă o ameninţare pentru „toate statele membre“ acestui organism.

Coreea de Nord intenţionează să-şi continue programele nucleare şi balistice, conform unei declaraţii făcute de liderul său Kim Jong-un.

„Obiectivul nostru final este de a stabili un echilbru de forţe cu Statele Unite, care i-ar descuraja pe liderii americani să vorbească despre opţiunea militară în legătură cu Republica Populară Democrată Coreeană“, ar fi declarat dictatorul nord-coreen, preluat de oficiosul KCNA.

În acest context, Statele Unite sporesc presiunile militare.

Un grup naval american va fi trimis în regiune, manevre comune cu Japonia şi Coreea de Sud fiind prevăzute pentru începutul lui octombrie.

În acelaşi timp, o conferinţă a şefilor armatelor terestre din regiunea Indo-Asia-Pacific se deschide astăzi la Seul, informează Agerpres în pagina electronică. Mai exact, este vorba de Conferinţa şefilor armatelor din Pacific (PACC), care are loc la fiecare doi ani, şi care va reuni şefi de stat major şi comandanţi de rang înalt din 29 de ţări. Evenimentul este organizat de şeful armatei terestre sud-coreene Kim Yong-woo şi de omologul său american Mark A. Milley.

Coreea de Nord se află aproape în „stadiul final“ de dezvoltare a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a avertizat luni Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de Yonhap.

Coreea de Nord a confirmat că a efectuat vineri o lansare a unei rachete balistice Hwasong-12. Aceasta a survolat Japonia şi a atins o altitudine de 800 de kilometri şi a parcurs 3.700 de kilometri, după care a căzut la 2.000 de insula japoneză Hokkaido. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite