Putin cere oprirea acţiunilor de „intimidare“ a Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin continuă să se exprime ambiguu în dosarul nord-coreean, calificând pe de o parte parte drept „ contraproductiv şi periculos“ ultimul tir de rachetă al Coreei de Nord şi cerând pe de altă parte oprirea acţiunilor de „intimidare“ la adresa acestei ţări conduse în mod autoritar de Kim Jong-un.

„Suntem, categoric împotriva extinderii clubului puterilor nucleare, inclusiv pentru binele Coreei de Nord. Suntem împotrivă şi considerăm (acest tir - n. red.) neproductiv, nociv şi periculos“, a spus Vladimir Putin într-o conferinţă de presă la Beijing.

Însă „trebuie oprită intimidarea Coreei de Nord şi găsirea unei soluţii paşnice pentru rezolvarea acestei probleme“, a adăugat preşedintele rus, citat de AFP.

Regimul de la Phenian a lansat duminică un nou tir de rachetă balistică, despre care susţine că o poate echipa cu o ogivă nucleară.

Rusia afirmă că racheta a căzut la 500 de kilometri de ţărmul său şi a ridicat nivelul de alertă în Extremul Orient.

Tensiunile sunt puternice în prezent în jurul Peninsulei Coreene, în contextul unei retorici tot mai ferme a mai multor părţi, dar mai ales din partea Statelor Unite.

Washingtonul a sugerat că toate opţiunile sunt pe masă în acest dosar, inclusiv opţiunea militară. Preşedintele american Donald Trump a părut însă să-şi îmblânzească tonul recent, declarând că ar fi „onorat“ să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

Pe de altă parte, Phenianul a acuzat din nou CIA că a complotat, împreună cu serviciile sud-coreene de informaţii, pentru asasinarea lui Kim Jong-un.

„Credem că această crimă a fost orchestrată de forţe ostile în scopul de a atuce atingere afacerilor interne ale Coreei de Nord“, a declarat ambasadorul nord-coreean în China, Ji Jae-ryong.

Phenianul a cerut vineri extrădarea şefului serviciilor sud-coreene de informaţii, susţinând că este creierul acestei operaţiuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite