„Oraşul Morţilor” din China: cartiere cu proprietăţi de lux, nedorite de chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară din China se confruntă cu momente dificile, după o perioadă marcată de o creştere fără precedent. De-a lungul ţării au apărut zone extinse cu zgârie-nori şi case nelocuite, nefiind dorite de potenţialii cumpărători din cauza preţurilor mari sau a depărtării de centrele comerciale. La fel s-a întâmplat şi în cazul „Oraşului Morţilor”, aşa cum este supranumit de localnici o zonă rezidenţială care aşteaptă locuitori de şase ani.

Mai mult de 100 de vile sunt în continuare abandonate la şase ani după ce au fost construite pentru locuitorii oraşului Beihai, regiunea autonomă Guangxi Zhuang. Aceste proprietăţi de lux au fost construite pentru a întâmpina o nouă clasă de chinezi bogaţi, însă aşteptările investitorilor au fost împlinite nici până în ziua de astăzi. Localnicii au numit zona „Oraşul Morţilor” din cauza aspectului sinistru al caselor şi străzilor nelocuite.

Cetăţenii chinezi nu pot să investească în afara graniţelor, potrivit legislaţiei chineze, aşa încât a existat un adevărat boom al pieţei imobiliare locale. Pentru a preîntâmpina dorinţele potenţialilor investitori imobiliari, au fost construite zgârie-nori, vile, mall-uri, parcuri şi autostrăzi, însă o mare pate dintre aceste proiecte au devenit oraşe-fantomă, expresia ambiţiilor nerealiste ale Chinei.

Principalele impedimente ale potenţialilor cumpărători sunt preţurile mari, unele case fiind scoase la vânzare cu preţuri mai mari de un milion de yuani (116.000 de euro), dar şi distanţa mare între locuinţă şi centrele economice importante, notează publicaţia britanică „The Daily Mail”.

Autorităţile au crezut că proprietăţile vor fi cumpărate chiar şi de chinezii de rând, chiar dacă nu şi-ar fi permis să locuiască în ele, drept investiţii şi să le revândă odată cu dezvoltarea pieţei imobiliare şi creşterea preţurilor. Previziunile au fost susţinute şi de părerile altor experţi care au spus că modernizarea Chinei reprezintă este cel mai complex proces de urbanizare din lume şi că oraşele-fantome vor deveni în câţiva ani noi zone metropolitane.

În ciuda pronosticurilor pozitive, realitatea este cu totul alta: oraşe şi cartiere întregi sunt în continuare nelocuite, la mai mulţi ani de când au fost puse pe piaţă. Iar guvernul va fi nevoit să cheltuiască şi mai mulţi bani pe viitor, pentru a evita deteriorarea proprietăţilor. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/test" target="_blank">View the story "Test " on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite