Mătuşa lui Kim Jong-un rupe tăcerea. Viaţa secretă a femeii care trăieşte din 1998 în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cei 60 de ani ai ei, Ko Yong Suk pare ca orice altă imigrantă care încearcă să trăiască visul american. Nimeni din jurul ei nu ştie, însă, că ea este chiar mătuşa unuia intre cei mai mari inamici ai Statelor Unite ale Americii, liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Femeia a fugit din Coreea de Nord în urmă cu 18 ani şi a ajuns în braţele CIA. De atunci, duce o viaţă anonimă în Statele Unite alături de soţul şi cei trei copii ai ei.

„Prietenii mei de aici îmi spun că sunt norocoasă şi că am totul. Copiii mei merg la şcoli bune şi sunt oameni de succes şi îl am alături pe soţul meu, care poate să rezolve orice problemă. Însă nu este nimic de invidiat”, a povestit femeia într-un interviu acordat Washington Post.

„Cred că am atins visul american”, spune şi soţul ei, care a avut numele de Ri Gang în Coreea de Nord.

Cei doi şi-au asumat alte identităţi în Statele Unite, iar Washington Post nu a dezvăluit în ce oraş locuiesc.

Ko Yong Suk este sora lui Ko Yong Hui, una dintre soţiile fostului lider nord-coreean Kim Jong-il şi mama actualului lider, Kim Jong-un. Femeia a avut o relaţie foarte apropiată cu actualul dictator, fiind cea care l-a îngrijit în perioada în care acesta a fost la şcoală în Elveţia.

În 1998, când Kim Jong-un avea 14 ani, femeia şi soţul ei au decis să fugă din Coreea de Nord. Sora ei şi mama dictatorului suferea de cancer în stadiu terminal şi cuplul s-a temut că regimul nu va mai avea nevoie mult timp de ei, că îşi vor pierde privilegiile şi chiar că vor fi eliminaţi.

Dezertori cu valoare de întrebuinţare

Cei doi au ajuns în Statele Unite, unde au reuşit să îşi cumpere o casă cu ajutorul unei plăţi de 200.000 de dolari făcută de CIA.  Deşi nu au mai avut contact cu familia Kim de aproape 20 de ani, cei doi pot oferi informaţii importante pentru serviciile secrete americane despre misteriorul regim de la Phenian. Spre exemplu, Ko Yong Suk spune că Kim Jong-un s-a născut în 1984, şi nu în 1982 sau 1983, aşa cum se credea. De unde ştie asta? Viitorul dictator s-a născut în acelaşi an cu primul ei fiu, iar ea este cea care le-a schimbat scutecele amândurora.

De multe ori, agenţii CIA contactează cuplul pentru a identifica oameni în fotografii obţinute din Coreea de Nord.

Deşi trăieşte în SUA de aproape 20 de ani, Ri se declară şi astăzi un simpatizant al regimului de la Phenian şi speră să obţină aprobarea de a vizita din nou Coreea de Nord. Ambii se referă la nepotul lor doar folosind sintagma „Mareşalul Kim Jong-un”. Portretul pe care cei doi i-l pictează lui Kim este cel al unui om „născut să fie rege”.

În 1992, Ko Yong Suk a sosit în Berna, Elveţia, cu Kim Jong Chol, fiul cel mare al lui Kim Jong-il. Kim Jong-un a sosit patru ani mai târziu, în 1996, când avea 12 ani.

image

Schule Liebefeld Steinhoelzli, şcoala elveţiană unde a studiat Kim Jong-un FOTO Fabrice Coffrini/Agence France-Presse via Getty Images

„Locuiam într-o casă normală şi ne comportam ca o familie normală. Jucam rolul mamei lor. L-am încurajat să îşi cheme prietenii în vizită, pentru că voiam să ducă o viaţă normală. Făceam gustări pentru copii. Ei mâncau prăjituri şi se jucau cu piese Lego”, îşi aminteşte femeia.

Familia vorbea în coreeană, însă se bucura şi de beneficiile vieţii în Occident. Ko l-a dus pe viitorul dictator la Disneyland, în Alpii Elveţieni, pe Riviera Franceză şi în Italia. Femeia spune că Kim Jong-un s-a comportat de mic ca un copil răsfăţat.

„Nu făcea probleme, dar avea un temperament vulcanic şi o lipsă de toleranţă. Când mama sa încerca să îl certe pentru că se juca prea mult şi nu învăţa suficient, nu reacţiona, dar protesta în alte moduri, precum greva foamei”, povesteşte Ko.

„A început să joace baschet şi a devenit obsedat de acest sport. Obişnuia să doarmă cu mingea de baschet”, mai spune ea.

Născut rege

Ko Yong Suk spune că, deşi lumea nu a ştiut până în 2010 că Kim Jong-un va fi viitorul lider nord-coreean, el ar fi ştiut că va moşteni puterea încă din 1992. Semnalul oficial ar fi fost transmis la a opta aniversare a dictatorului, la care au participat toţi liderii militari din ţară. Micul Kim a purtat atunci o uniformă de general cu stele şi generalii adevăraţi ai armatei nord-coreene au făcut plecăciuni în faţa sa.

„Era imposibil ca el să crească ca o persoană normală când oamenii din jur îl tratau aşa”, crede Ko.

Ko Yong Suk şi soţul ei au decis să „dezerteze” în 1998, pentru că se temeau pentru viaţa lor. Cei doi au luat un taxi până la ambasada nord-coreeană din Berna, unde au spus că sunt diplomaţi nord-coreeni şi că vor azil politic. După câteva zile de discuţii cu un vorbitor de coreeană care a zburat de la Washington, cei doi au fost trimişi la o bază militară americană de lângă Frankfurt, în Germania. Au locuit acolo câteva luni, perioadă în care au fost supuşi la interogatorii în urma cărora au dezvăluit identitatea lor reală.

„Guvernul american nu ştia cine este Kim Jong-un şi că el va deveni lider”, spune Ri.

Pentru agenţiile de spionaj americane, dezertarea celor doi a părut a fi obţinerea „premiului cel mare” din punct de vedere al informaţiilor. Însă cei doi susţin că nu ştiu prea multe lucruri.

„Ei credeau că trebuie să ştim nişte secrete, dar noi nu ştiam nimic. Aveam grijă de copii şi îi ajutam să înveţe, deci, desigur, am văzut o mare parte a vieţii lor private, însă nu am avut nicio legătură cu apărarea. Nu ştiam vreun secret militar sau nuclear”, susţine Ri.

Cei doi au fost nevoiţi să înceapă „de la zero” în Statele Unite.

„Viaţa a fost grea la început. Nu aveam nicio rudă şi munceam 12 ore pe zi”, povesteşte Ri. El muncea în construcţii şi întreţinere, unde nu avea nevoie să cunoască limba engleză, iar Ko a lucrat într-o curăţătorie chimică, din cauza aceloraşi dificultăţi lingvistice.

În prezent, Ri vorbeşte engleză la un nivel rezonabil, însă Ko nu a reuşit să înveţe limba mai departe de nivelul de bază.

Cei doi au decis să rupă tăcerea acum pentru că vor să viziteze din nou Coreea de Nord. Mai mult, ei i-au dat în judecată pe trei „dezertori” care au fugit în Coreea de Sud şi au lansat diverse acuzaţii la adresa lor, precum că şi-ar fi făcut operaţii estetice sau că ar fi furat milioane de dolari de la regimul lui Kim.

„Scopul meu final este să mă întorc în Coreea de Nord. Înţeleg America şi înţeleg Coreea de Nord, aşa că cred că pot fi un negociator între cele două. Dacă Kim Jong-un este aşa cum îmi amintesc că era, voi putea să mă întâlnesc şi să vorbesc cu el”, susţine Ri.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite