Mattis: O soluţie militară la problema nord-coreeană ar fi „tragică, la o scară inimaginabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul Apărării, Jim Mattis, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că o soluţie militară la criza nord-coreeană ar fi „tragică, la o scară inimaginabilă” şi că Washington-ul depune eforturi pe plan internaţional pentru a soluţie diplomatică, relatează Reuters.

Coreea de Nord a ignorat toate cererile de a restrânge sau stopa programele nucleare şi de dezvoltare a rachetelor balistice inter-continentale, chiar şi cele venite din partea Chinei, singurul său aliat important, susţinând că aceste programe sunt necesare şi legitime în scopul apărării naţionale.

Unul din scopurile acestor programe este dezvoltarea unei rachete balistice inter-continentale capabile să transporte un focos nuclear şi care să atingă teritoriul Statelor Unite, iar experţii au declarat că ultimul test desfăşurat duminică reprezintă un pas important în atingerea acestui scop.

„Vom continua să ne concentrăm asupra acestei probleme”, Mattis a declarat încadrul unei conferinţe de presă susţinute la Pentagon.

„Dacă această criză ajunge la o soluţie militară, atunci va fi o tragedie la o scară inimaginabilă. Deci eforturile noastre se concentrează asupra unei cooperări cu ONU, cu China, cu Japonia, cu Coreea de Sud pentru a găsi o soluţie prin care să depăşim această situaţie critică”.

Aceste declaraţii reprezintă un indiciu clar că administraţia Trump va încercă să epuizeze toate alternativele înainte de a recurge la acţiuni militare în a schimba politica Phenian-ului.

Statele Unite, ce au circa 28,500 de trupe desfăşurate în Coreea de Sud pentru a descuraja un eventual atac, au cerut Chinei să intensifice presiunile asupra Coreei de Nord în această privinţă. În ciuda ultimelor evenimente, Jim Mattis a apărat eforturile depuse de către Beijing în această problemă.

„Este clar că Phenian-ul nu ascultă de nimeni, deşi se pare că existe unele progrese ca urmare a presiunii venite din partea Chinei. Evident, nu e perfect, mai ales atunci când avem aceste teste balistice”, a afirmat oficialul american.

Experţii Coreei de Sud care monitorizează activităţile militare ale Phenian-ului au declarat că aceştia au progresat mult mai rapid decât s-a estimat iniţial.

Oficialii Coreei de Nord au declarat că ultimele teste au vizat capacitatea de a transporta „un focos nuclear de dimensiuni mari”.

Jim Mattis a recunoscut că probabil regimul de la Phenian a învăţat multe în urma acestui ultim test, ce a vizat o rachetă KN-17 ce pare a fi capabilă de a reintra în atmosfera terestră.

David Wright, co-director şi cercetător în cadrul Global Security Program, a afirmat că principala întrebare este dacă Coreea de Nord poate construi un vehicul pentru o rachetă inter-continentală care să nu se dezintegreze la reintrarea în atmosferă şi care să menţină focosul nuclear la o temperatură optimă în această etapă.

„În principiu, acest test le-a oferit o grămadă de informaţii despre acest lucru, presupunând că au avut senzori capabili să trimită informaţii la reintrarea în atmosferă”, a declarat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite