Lumea în pragul războiului: Occidentul se antrenează pentru un conflict cu Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O armadă de vase americane şi britanice se constituie în Golful Persic, în strâmtoarea Ormuz, în condiţiile în care Israelul se gândeşte să facă o mişcare preliminară împotriva programului nuclear iranian.

Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph“, nave de război, portavioane şi submarine din 25 de ţări se îndreaptă către strâmtoarea Ormuz, într-o reprezentaţie de forţă fără precedent, în condiţiile în care Israelul şi Iranul s-ar pregăti de un război. 

Cât de importantă e Strâmtoarea Ormuz?

Strâmtoarea Ormuz este una dintre cele mai congestionate canale de navigaţie mondiale. Are doar 33,7 kilometri lăţime în punctul ei cel mai strâmt şi este amplasată între coasta iraniană, la nord, şi coasta Emiratelor Arabe Unite, la sud. 

Corespondentul „The Telegraph“ la faţa locului consideră că puterile vestice sunt convise că Iranul ar replica la un atac asupra programului său nuclear prin blocarea canalului pe unde trec zilnic vase cu 18 milioane de barili de petrol, 35% din cantitatea zilnică de petrol care este transportată în apele internaţionale. 

O blocadă ar avea un efect catastrofal asupra economiilor Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii şi Japoniei. Aşadar, ca o măsură preventivă în faţa unei asemenea blocate, nave de război din 25 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franţa, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite vor începe un exerciţiu care durează 12 zile.

ormuz

Strâmtoarea Ormuz

Ce nave vor fi în zona?

Deşi acesta este considerat oficial un exerciţiu de război, este cel mai mare din istorie şi reprezintă un mesaj clar dat Iranului. Printre antrenamentele pe care le vor întreprinde în zonă vor fi exerciţii de trecere a unei blocade şi săpături anti-mină. 

25 de ţări îşi trimit navele, dar ce înseamnă acest lucru din punct de vedere cantitativ? Americanii au trimis trei portavioane din seria US Nimitz. Fiecare dintre ele poate să ţină piept forţei aviatice iraniene. Portavioanele sunt susţinute de 12 nave de război, inclusiv fregate, lansatoare de rachetă şi distrugătoare. 

Britanicii au trimis patru detectoare de mine şi o ambarcaţiune pentru logistică. De asemenea, britanicii şi-au trimis  şi nava HMS Diamond, un distrugător nou-nouţ, care a costat un miliard de lire sterline. 

Exerciţiu suplimentar în Mediterana

Nu va fi singurul exerciţiu militar al puterilor occidentale. Forţele de Răspuns britanice, dotate cu portavionul HMS Illustrious şi cu elicoptere de atac Apache, împreună cu portavionul francez Charles de Gaulle, vor avea un exerciţiu în Mediterana de Est. 

Poate să nu pară nimic senzaţional, dar forţele ar putea fi foarte uşor redirecţionate spre zona Golfului, prin Canalul Suez. Navelor le-ar lua doar o săptămână să ajungă în Golf. 

Iranul va avea tunurile îndreptate în direcţia occidentală

Cum vor replica iranienii în faţa acestei atitudini? Se pare că forţele navale ale Gărzilor Revoluţionare Islamice vor adopta o strategie de respingere a unei pătrunderi în Ormuz. Practic, navele iraniene îşi vor îndrepta tunurile în direcţia ambarcaţiunilor occidentale. 

Sursele „The Telegraph“ consideră că, deşi Iranul nu are o putere tehnologică foarte mare, ambarcaţiunile sale ar putea da câteva lovituri dure marinei americane şi celei britanice, prin folosirea de minisubarine, atacuri rapide, mine şi prin atacuri cu rachetă de pe sol. 

Nu numai occidentalii pregătesc un „exerciţiu“ de acest tip. Luna viitoare Iranul va avea manevrele proprii, pentru a arăta că este pregătită să-şi apere instalaţiile nucleare în faţa unui bombardament aerian. 

Exerciţiul se pare că va fi cel mai mare din istoria republicii islamice. Ce vor folosi iranienii? Rachete sol-aer, drone fără pilot şi radare de ultimă generaţie. Iranienii au declarat într-o conferinţă de presă luna aceasta că exerciţiul va identifica zonele vulnerabile din cele 3.600 de locuri care vor fi studiate. 

„Nu va rămâne nimic din Israel“

De asemenea, generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gărzilor Revoluţionare Iraniene, a declarat într-o conferinţă de presă că Iranul este pregătit să distrugă Israelul în cazul unor raiduri aeriene îndreptate asupra instalaţiilor sale nucleare. 

„În cazul unui atac împotriva Iranului, nu va rămâne nimic din Israel. Nicio regiune din Israel nu va fi ferită, iar acesta ar trebui să fie un element de disuasiune faţă de statul evreu“, a declarat Ali Jafari, citat de AFP. 

Netanyahu: „Iranul este la şase-şapte luni de bomba nucleară“

Premierul israelien, Benjamin Netanyahu a avertizat duminică de faptul că Iranul este pe punctul de a fabrica bomba nucleară, potrivit Reuters. 

Netanyahu a declarat pentru televiziunile americane că la mijlocul anului 2013 Iranul va ajunge aproape de finalul stagiului său nuclear de îmbogăţire a uraniului, necesar pentru realizarea bombei. El a îndemnat Statele Unite ale Americii să stabilească nişte limite clare pe care Iranul să nu aibă voie să le depăşească. 

„Trebuie să tragem o linie roşie înainte de a fi prea târziu“, a spus premierul israelian la emisiunea „Meet the Press“ de la NBC. 

 
Declaraţiile lui Netanyahu la emisiunea „Meet the Press“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite