Guvernatorul creştin al capitalei Indoneziei a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru blasfemie la adresa Coranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul în exerciţiu al Jakartei, creştinul Basuki Tjahaja Purnama, a fost condamnat marţi la doi ani de închisoare cu executare pentru blasfemie la adresa Coranului, la capătul unui proces-test pentru toleranţa religioasă în Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, transmite AFP.

Cei cinci magistraţi din complet au considerat că Basuki Tjahaja Purnama „este vinovat, cu probe, de blasfemie“, potrivit unui judecător. Deşi procurorii au cerut o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, ei au hotărât să aplice o sentinţă de doi ani de închisoare cu executare.

Această decizie a fost salutată în faţa tribunalului de musulmani conservatori, care au strigat „Allah e mare!“.

Basuki Tjahaja Purnama, cunoscut ca „Ahok“, este primul guvernator nemusulman din ultima jumătate de secol al Jakartei şi totodată primul provenit din minoritatea chineză.

Cunoscut pentru francheţea sa, „Ahok“ a declarat în septembrie anul trecut că interpretarea dată de către anumiţi ulema (teologi musulmani, n. red.) unui verset din Coran - şi anume că un credincios musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman - este eronată, generând astfel un val de contestare în Indonezia, ţară în care aproape 90% din locuitori sunt musulmani.

Declaraţia sa a fost instrumentalizată de islamişti adepţi ai liniei dure. De asemenea, procesul s-a desfăşurat pe fondul campaniei electorale şi al scrutinului pentru alegerea noului guvernator al capitalei Indoneziei, post considerat o trambulină pentru scrutinul prezidenţial din 2019. După un prim tur câştigat de „Ahok“, acesta a fost învins de rivalul său musulman Anies Baswedan, fost ministru al Educaţiei.

Unul din judecători a justificat severitatea verdictului prin faptul că inculpatul „i-a rănit pe musulmani“ şi „nu se simte vinovat“ de acest fapt.

Însă cazul a scos în evidenţă influenţa în creştere a musulmanilor conservatori adepţi ai liniei dure. Islamiştii radicali au organizat în ultimele luni proteste masive împotriva guvernatorului Jakartei, care îşi va încheia mandatul în octombrie acest an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite