Excelenţei Sale Doru Romulus Costea, Ambasadorul României în China: Apel la solidaritate cu Pu Zhiqiang, militant chinez pentru drepturile omului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 14 decembrie 2015, va avea loc la Beijing procesul penal al militantului chinez pentru drepturile omului, dl. Pu Zhiqiang, deţinut timp de 19 luni pentru acuzaţii de „agitaţie şi incitare la ură etnică“, în urma unor comentarii negative pe care le-a făcut pe reţele sociale la adresa guvernului comunist chinez.

Problemele legate de respectarea drepturilor omului sunt vechi şi grave în China. Din păcate, afacerile prospere dezvoltate între Occidentul democratic şi guvernul comunist de la Beijing au diminuat interesul real al statelor democratice pentru respectarea drepturilor omului în China. În ultimii ani, R.P. Chineză a devenit pentru Occidentul democratic un important partener economic. Investiţiile de capital american şi european în China au cunoscut cifre foarte mari şi au ajutat economia chineză să devină una dintre cele mai puternice la nivel planetar.

Astfel, în perioada 2010-2014, investiţiile capitalului american în China au atins cifra record de 4,92 trilioane de dolari. (sursa)

Uniunea Europeană contribuie, mai ales prin comerţ, la dezvoltarea economiei chineze. R.P. Chineză reprezintă cea mai importantă sursă de importuri a U.E., dar şi o importantă piaţă de desfacere pentru economiile naţionale din Uniune. Valoarea schimburilor comerciale dintre U.E. şi R.P. Chineză atinge cifra de aproximativ 1 miliard euro pe zi. (sursa)

Capitalul produs de economia R.P. Chineză se află într-o puternică ofensivă, atât în ţările U.E., cât şi în S.U.A. Astfel, în Uniunea Europeană, capitalul chinezesc este investit cu precădere în industria producătoare şi de distribuire a energiei, în transporturi şi locuinţe. (sursa) În S.U.A., investiţiile de capital chinezesc au atins cifra de 50 miliarde de dolari, iar numărul companiilor deţinute de chinezi în SUA a atins cifra de 1583, cu peste 80,600 de angajaţi. (sursa)

Am făcut această foarte scurtă prezentare a relaţiilor economice dintre „Lumea Liberă şi Democratică” şi regimul comunist de la Beijing pentru a sublinia faptul că există un context extrem de defavorabil exercitării de presiuni asupra guvernului comunist chinez pentru respectarea Drepturilor Omului în R.P. Chineză. Interesele marelui capital pun în umbră, până la anulare, principiile morale care stau la temelia civilizaţiei Occidentale.

Conform Human Rights Watch – World Report 2015, China rămâne „un stat autoritar, care încalcă sistematic drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare, de asociere, de întrunire şi de religie, atunci când exercitarea acestor drepturi este percepută ca ameninţare la regula – «un singur partid». Noua conducere politică venită la putere în martie 2013, a întreprins anumite măsuri pozitive, precum abolirea sistemului de detenţie arbitrară, cunoscut sub numele de «reeducare prin muncă». Dar în aceeaşi perioadă, autorităţile de la Beijing au declanşat un atac extraordinar asupra drepturilor omului şi a apărătorilor acestora, cu o ferocitate fără precedent, o situaţie alarmantă, dacă avem în vedere că actuala conducere politică va rămâne probabil la putere până în 2023. De la mijlocul anului 2013, guvernul chinez şi Partidul Comunist Chinez (PCC) au emis numeroase directive de partid insistând asupra ideologiei «corecte» în rândul membrilor de partid, profesorilor universitari, studenţilor, oamenilor de ştiinţă şi jurnaliştilor. Aceste documente avertizează asupra „pericolelor” pe care le reprezintă (pentru regim n.n.) «valorilor universale» şi «Drepturilor Omului», reafirmând importanţa unei poziţii pro-guvernamentale şi pro-PCC.

În R.P. Chineză există o „societate civilă” formată din aproxiamativ 500.000 de ONG-uri înregistrate, dintre care cele mai multe sunt pro-guvernamentale sau controlate de guvern. Se estimeaza că aproximativ 1,5 milioane de ONG-uri funcţionează fără înregistrare legală adecvată, deoarece criteriile legale rămân foarte stricte, în ciuda unei relaxări treptate a legislaţiei din domeniu, în ultimii ani. Guvernul rămâne suspicios faţă de ONG-uri şi există semne că autorităţile au intensificat supravegherea unor grupuri civice, în 2014.” (sursa)

În acest context, va avea loc, în ziua de 14 decembrie 2015, procesul penal al militantului pentru drepturile omului, Pu Zhiqiang, care riscă o condamnare de până la 8 ani de detenţie.

Numeroşi membri ai corpulu diplomatic al ţărilor occidentale şi democratice de la Beijing şi-au manifestat interesul oficial pentru îmbunătăţirea drepturilor omului în R.P.Chineză, însă există un pesimism generalizat în rândul diplomaţilor occidentali cu privire la progresele regimului comunist în domeniul respectării acestor drepturi.

Procesul penal la care va fi supus militantul Pu Zhiqiang reprezintă o importantă oportunitate pentru ambasadorii democraţiei la Beijing de a-şi exprima public sprijinul pentru lupta societăţii civile din China în promovarea Drepturilor Omului.Human Rights Watch” face apel la ambasadorii ţărilor democratice de la Beijing să participe la şedinţa de judecată a militantului Pu Zhiqiang, care va avea loc în incinta Tribunalului Municipal Nr. 2 din Beijing şi să protesteze, în situaţia în care accesul lor nu va fi permis. Despre Pu Zhiqiang se pot obţine mai multe informaţii -aici-

Ne alăturăm apelului făcut de colegii noştri de la „Human Rights Watch” şi adresăm Excelenţei Sale Dl. Doru Romulus Costea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în R.P. Chineză, rugămintea de a da curs acestui apel la solidaritate umană cu militanţii pentru Drepturile Omului din China.

Interesele economice nu trebuie să desfiinţeze valorile morale – în marea lor majoritate valori creştine – care stau la temelia Lumii Libere. Demnitatea şi libertatea umană NU sunt de vânzare!

Pr. Marcel Răduţ Selişte - Vicepreşedinte Asociaţia Pro Democraţia - Club Craiova


Pot fi adresate solicitări de a susţine acest demers către Ambasada României în R.P. Chineză la următoarele adrese de email (sursa):

E.S. Dl. Doru Romulus Costea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar: doru.costea@roamb.link263.com

Dl. Gabriel Tufeanu, Consul, Prim Colaborator: gabriel.tufeanu@roamb.link263.com

Dl. Augustin Iosifescu, Ministru Consilier (Şeful Biroului de Promovare Economică şi Comercială): augustin@roamb.link263.com

Dl. Viorel Beltechi, Consilier (Biroul de Promovare Economică şi Comercială): beltechi@roamb.link263.com

***

Despre respectarea Drepturilor Omului în U.E., vă recomand: Sărăcia din Uniunea Europeană – o gravă încălcare a Drepturilor Omului

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite