După şase teste, muntele ce găzduieşte exploziile nucleare nord-coreene ar putea fi distrus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testele nucleare are Coreei de Nord au devenit atât de puternice încât au alterat structura geologică a muntelui. Mai mulţi analişti consideră că Muntele Mantap, cu o înălţime de peste 2.200 de metri sub care Phenianul detonează bombele nucleare, suferă de un „sindrom de epuizare geologică”.

Acest munte şi-a schimbat poziţia în timpul ultimului test nuclear, o explozie enormă ce a provocat un cutremur cu magnitudinea de 6.3 în nord-estul Coreei. De atunci, în această zonă, în care nu există o activitate seismică naturală, au mai avut loc alte trei cutremure.

„Ceea ce observăm în Coreea de Nord este un fel de stres în interiorul solului. În acea parte a lumii, există un asemenea stres latent în sol, iar aceste explozii au agitat tensiunile”, a afirmat Paul G. Richards, seismolog la universitatea Columbia, citat de Washington Post.

Oamenii de ştiinţă chinezi au avertizat deja că alte teste nucleare în acest site ar putea provoca o prăbuşire a muntelui, fapt ce ar conduce la eliberarea în atmosferă a radiaţiilor exploziei. 

Din anul 2006, Coreea de Nord a desfăşurat şase teste nucleare în tunelurile îngropate adânc în inima Muntelui Mantap. După ultimul test din 3 septembrie, când Phenianul a afirmat că a detonat o bombă cu hidrogen, experţii internaţionali au afirmat că, luând în calcul magnitudinea cutremurului resimţit până în sudul Chinei, forţa acestei bombe a fost de 17 ori mai mare decât a celei detonate în Hiroshima.

Imaginile capturate în timpul acestui test surprind chiar momentul în care muntele se mişcă.

Mai mulţi experţi sunt de părere că acest site suferă de aşa numitul „sindrom de epuizare geologică”, un diagnostic atribuit în trecut site-urilor de teste nucleare sovietice.

„Detonările subterane ale dispozitivelor nucleare schimbă semnificativ proprietăţile rocilor”, susţine un studiu din 2001 asupra site-urilor din Rusia. Acest fapt conduce la fracturări geologice şi la ruperea rocilor, şi la schimbări ale plăcilor tectonice.

Seismologii care au analizat site-urile destinate detonărilor nucleare din Nevada sau Kazahstan, sunt de părere că după aceste teste au loc nu doar cutremure, dar şi prăbuşiri vaste ale cavităţilor din munţi, ce pot avea loc şi câteva luni de zile distanţă.

„Luând în calcul severitatea exploziei iniţiale, a trepidaţiilor ulterioare şi a anomaliilor observate la suprafaţă, putem presupune cu încredere că reţeaua de tunele subterane din interiorul Muntelui Mantap a suferit avarii majore”, afirmă doi specialişti din China într-un raport pentru site-ul specializat 38 North.

Avariile în sine nu înseamnă neapărat că acest site va fi abandonat. Statele Unite au continuat să folosească site-ul din Nevada în ciuda acestor ocurenţe. Însă, oamenii de ştiinţă din China avertizează în schimb că un alt test ar putea conduce la un dezastru ecologic. Dacă muntele s-ar prăbuşi în interiorul său, radiaţiile ar putea scăpa în atmosferă şi afecta regiuni întregi, afirmă Wang Naiyan, fostul preşedinte al Societăţii Nucleare din China.

„Numim acest proces 'dispariţia acoperişului'. Dacă muntele se va prăbuşi şi golul din interiorul său va fi expus atunci toate radiaţiile vor fi eliberate în atmosferă”, a avertizat Wang, într-un articol publicat în presa chineză.

image

Te-ar putea interesa:

VIDEO Imagini spectaculoase surprinse de un fotograf: cum arată Phenianul filmat de sus

Cum arăta litoralul pe vremea când statul te trimitea la mare. Anii în care concediul era un drept, nu un lux

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite