De ce investesc chinezii în imobiliare în Grecia. Au apărut şi primele scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
atena

Investitorii chinezi au dat năvală în Grecia pentu a cumpăra case, atraşi de preţurile scăzute la proprietăţile imobiliare, precum şi de unul dintre cele mai generoase programe europene de tip ”Golden Visa”, care oferă un permis de rezidenţă pe cinci ani în schimbul unei investiţii imobiliare de 250.000 de euro.Au apărut şi primele scandaluri privind schemele financiare oneroase prin care se făceau aceste tranzacţii imobiliare.

Sute de investitori chinezi ajung pe aeroportul din Atena, de trei ori pe săptămână, unde sunt întâmpinaţi de agenţii imobiliari care îi conduc direct în oraş pentru a vedea apartamente puse în vânzare, informează Reuters.

Vizitatorii chinezi sunt atraşi de preţurile scăzute la proprietăţile imobiliare, precum şi de unul dintre cele mai generoase programe europene de tip ”Golden Visa”, care oferă un permis de rezidenţă pe cinci ani în schimbul unei investiţii imobiliare de 250.000 de euro. O astfel de sumă este suficientă pentru a cumpăra un apartament cu patru camere în capitala Greciei, cu vedere spre Acropole. 

Conform datelor oficiale, dintre cele 3.404 permise de rezidenţă eliberate de la debutul programului ”Golden Visa” în 2013, aproximativ 1.700 au fost acordate unor cetăţeni chinezi.

Un locuitor din Atena, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, spune că anul trecut aproape că renunţase să mai găsească un cumpărător pentru imobilul său, când un microbuz a oprit în faţa casei din care a coborât o familie de chinezi. A doua zi a primit o ofertă.

„Nici măcar nu au vrut să mai vadă casa încă o dată. Am mers la notar, am primit un avans şi totul a fost pus în mişcare”, a spus acesta, care a dezvăluit că a primit de la familia de chinezi suma de 220.000 de euro pentru casa sa din suburbia Gerakas pentru care a plătit în 2007 suma de 320.000 de euro.

Potrivit datelor oficiale publicate de Banca Centrală a Greciei, preţurile la imobiliare au crescut cu 0,8% în ritm anual în trimestrul al doilea, după un avans de doar 0,1% în primul trimestru, prima creştere înregistrată după 2008. De asemenea, valoarea taxelor strânse de pe urma vânzărilor de proprietăţi imobiliare a crescut cu 41% în ritm anual în primele şapte luni din 2018, până la 204,7 milioane euro.

„Primim mult mai multe telefoane. Marea majoritate sunt străini şi, desigur, chinezii sunt de departe în frunte”, susţine Lefteris Potamianos, preşedintele Asociaţiei Agenţilor Imobiliari din Atena, organism care reprezintă aproximativ 3.000 de brokeri.

Interesul cumpărătorilor chinezi pentru casele din Grecia vine într-un moment în care yuanul chinez s-a depreciat cu 6% în raport cu dolarul american în acest an. În plus, autorităţile de la Beijing au luat măsuri pentru a restricţiona investiţiile peste hotare ale chinezilor, care găsesc totuşi modalităţi pentru a scoate bani din ţară.

Oameni precum Lian Wenmin, o fostă contabilă de 29 de ani, susţine că achiziţionarea unei case în Grecia nu este motivată doar de avantajul preţurilor reduse şi obţinerea unei vize care îi permite să călătorească în Uniunea Europeană. Clima mediteraneană a Greciei este un avantaj suplimentar, spune Lian.

Afaceri cu încălcarea legii

Odată cu creşterea cererii, au apărut şi „afacerile“ oneroase. De exemplu, Evangelos Papaevangelou, fostul vicepreşedinte al companiei Jumbo, printr-o firmă de real estate pe care o deţinea, a abordat o serie de chinezi bogaţi pentru a le prezenta "un mod inteligent" de a obţine un imobil în Grecia şi odată cu el şi golden visa, dar şi să transfere zeci de mii de euro în Grecia, cu evitarea restricţiilor de capital în vigoare în China.

Prin POS-urile National Bank of Greece, compania fostului vicepreşedinte al Jumbo a realizat zeci de tranzacţii presupus separate cu sume între 10.000 şi 20.000 de euro pentru fiecare client chinez, astfel încât valoarea lor să nu intre în vizorul autorităţilor chineze. Prin aceste operaţiuni fiecare client a acumulat între 200.000 şi 500.000 de euro sau, uneori, chiar mai mult. Tranzacţiile imobiliare se realizau la sume mai mici decât sumele acumulate de client, urmând ca diferenţa între preţul supraevaluat şi preţul real al imobilului să fie depusă în conturi ale cetăţenilor chinezi, ceea ce permitea transferarea din China a unor sume mult mai mari.

De exemplu, dacă un imobil în Atena costa 250.000 de euro, se realizau zeci de tranzacţii prin care se acumulau 400.000 de euro, din care 150.000 rămâneau în plus pentru a fi depuşi într-un cont bancar! Este evident că pentru reuşita acestei inginerii a fost nevoie şi de colaborarea cu reprezentanţi importanţi din conducerile băncilor greceşti. Potrivit unor informaţii, fostul vicepreşedinte al Jumbo obţinuse iniţial POS-uri la două bănci greceşti (Piraeus şi Eurobank) care însă şi-au dat seama de caracterul neobişnuit al tranzacţiilor şi au dezactivat aparatele respective.

Papaevangelou şi-a continuat însă activitatea prin intermediul National Bank of Greece şi se pare că în această afacere este implicat şi un important manager al băncii respective. Toată ingineria a început să fie demontată în momentul în care Banca Centrală a Chinei a descoperit tranzacţiile suspecte şi a cerut ajutorul Băncii Centrale Europene care a demarat o serie de investigaţii despre care se apreciază că vor avea un impact serios asupra băncilor greceşti.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite