Cutremur în Nepal: „Un coşmar în aşteptare”. Sărăcia, adevăratul motiv al tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.300 de persoane au murit în Nepat din cauza cutremurului de magnitudine 7,9 pe Richter. Numărul victimelor putea fi însă mult mai mic, mai ales că specialiştii în geologie avertizau de ani buni că urmează un astfel de seim. Însă certurile politice şi administrarea dezastruoasă a fondurilor publice au făcut ca tragedia să fie una de asemenea dimensiuni.

„Nu ne-am imaginat niciodată că ne vom confrunta cu aşa ceva”, a declarat un ministru din guvernul nepalez sâmbătă, la câteva ore de la cutremurul din Nepal. Din păcate, scrie „The Atlantic”, tragedia a fost cât se poate de anticipată în astfel de cazuri. Geologii avertizau de ceva vreme că un astfel de cutremur se va produce în Nepal. 

Cutremur în Nepal: geologii avertizau că un seism puternic va avea loc

„Fizic şi geologic, ceea ce s-a întâmplat este exact ceea ce anticipam”, a declarat James Jackson, directorul departamentului de ştiinţe geologice din cadrul Universităţii Cambridge, citat de Associated Press. 

Mai mult, cu doar o săptămână înainte de cutremurul din Nepal, în jur de 50 de specialişti în geologie şi ştiinţe sociale s-au strâns la Katmandu, capitala Nepalului, pentru a elabora un plan de acţiune exact pentru astfel de situaţii. 

Cutremur în Nepal: „Un coşmar în aşteptare”

„Era un soi de coşmar în aşteptare”, adaugă Jackson. „Mergeam chiar prin această zonă, unde cutremurul a făcut ravagii, şi mă gândeam că aria este sortită să aibă probleme.”

Un cutremur în Nepal, mai ales unul de o asemenea magnitudine, stă de mult în capul listei cu avertismente pentru zonă. Mai ales că situaţia socială din regiune transformă zona în una deosebit de vulnerabilă la cutremure. Un cutremur de magnitudinea celui din Nepal poate avea consecinţe diferite în puncte diferite ale lumii, influenţate în primul rând de profilul de construcţie specific. 

Cutremurul din Nepal a afectat cel mai puternic o aglomeraţie urbană din capitala Katmandu, unde construcţiile erau vechi, neconsolidate şi densitatea populaţiei extrem de ridicată. Astfel, un cutremur precum cel din Nepal ar cauza moartea a 10-30 de persoane la fiecare un milion de locuitori în California. În Nepal, rata creşte cu aproximativ 1.000 de persoane la un milion de locuitori, în timp ce în Pakistan, India, Iran şi China vorbim deja de peste 10.000 de morţi la fiecare milion de locuitori, arată David Wald, seismolog în cadrul US Geological Survey. 

Cutremur în Nepal: Cauza este naturală, tragedia este făcută de om

În timp ce factorul declanşator al tragediei este natural, „consecinţele dezastrului sunt în mare măsură făcute de mâna omului”, explică Jackson. Cu excepţia alunecărilor de teren, care în această regiune reprezintă o problemă serioasă, „construcţiile ucid, nu cutremurele în sine”, adaugă specialistul. „Adevărata problemă în Asia este concentrarea oamenilor în zone periculoase.”

„Ştiau că au o problemă, doar că este vorba de una atât de mare încât n-au ştiu de unde sau cum să înceapă s-o rezolve”, explică şi Hari Ghi, coordonator pentru sud-estul Asiei al organizaţiei Geohazards International, specializat în cutremure. 

„Cu o creştere anuală a populaţiei de 6,5% şi una dintre cele mai ridicate desităţi urbane din lume, cele 1,5 milioane de persoane care locuiesc în Valea Katmandu se confruntă în mod evident cu un risc serios şi în creştere de cutremur”, se arată într-un raport publicat la 12 aprilie de Geohazards International. „Este, de asemenea, clar că următorul mare cutremur care va lovi în apropierea Văii va cauza un număr ridicat de morţi, daune structurale şi probleme economice, toate mult mai importante decât consecinţele înregistrate în trecut”, continuă avertismentul. 

Cutremur în Nepal: sursa frumuseţii este aceeaşi cu sursa tragediei

Peisajele naturale uimitoare ale Nepalului fac ca ţara să fie vizitată anual de sute de mii de turişti. Însă sursa acestei frumuseţi naturale este, totodată, şi sursa tragediei, notează „The Atlantic”. O mare parte din populaţia ţării locuieşte într-o vale sub munţii Himalaya, formaţi din coliziunea plăcii tectonice indiene de cea central-asiatică. Aceste coliziuni, care se petrec atunci când placa indiană mai alunecă puţin sub cea mult mai mare central-asiatică - sunt cele care cauzează cutremurele în regiune. 

Potrivit „The Washington Post”, o bucată de pământ cu lungimea de 120 de kilometri şi lăţimea de 60 s-a deplasat mai bine de trei metri în 30 de secunde, distrugând mare parte a ceea ce se afla la suprafaţă. 

Cutremur în Nepal: sărăcia creşte bilanţul morţilor

Nepalul este una dintre cele mai sărace ţări din Asia. În acelaşi timp, ea cunoaşte una dintre cele mai rapide rate de urbanizare. Populaţia capitalei Katmandu are o rată anuală de creştere de 6,5%. Mulţi dintre cei care s-au mutat recent la oraş trăiesc în clădiri construite rapid, care nu respectă normele de protecţie seismică, iar multe clădiri au fost construite înainte de introducerea normelor de protecţie. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/cutremur-in-nepal" target="_blank">View the story "Cutremur în Nepal" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite