VIDEO Coreea de Nord susţine că a testat cu succes o bombă cu hidrogen; SUA promit un răspuns adecvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord FOTO KNS/KCNA/AFP
Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord FOTO KNS/KCNA/AFP

Coreea de Nord susţine că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, după ce agenţiile seismice din Coreea de Sud, Statele Unite, China şi Uniunea Europeană au detectat activitate seismică în apropierea unui poligon de teste nucleare din această ţară. SUA şi Coreea de Sud au condamnat ferm acest anunţ.

Televiziunea şi radioul de stat din Coreea de Nord au anunţat că ţara a testat o bombă cu hidrogen şi că testul a fost un succes. 

Phenianul susţine că motivul pentru acest test este reprezentat de „dreptul legal” de a se apăra împotriva Statelor Unite.

„Primul test al unei bombe cu hidrogen a republicii a fost efectuat cu succes la ora 10, pe 6 ianuarie, cu ajutorul determinării strategice a Partidului Muncitorilor.

Cu succesul perfect al bombei noastre istorice, ne-am alăturat ţărilor avansate din punct de vedere nuclear.

Statele Unite au coalizat forţele ostile Republicii Populare Democrate Coreea şi au lansat acuzaţii calomnioase privind respectarea drepturilor omului pentru a opri dezvoltarea Republicii.

Este just să avem o bombă cu hidrogen ca formă de auto-apărare împotriva Statelor Unite, care au numeroase arme nucleare. Soarta Republicii nu trebuie protejată de alte forţe în afară de ea”, se spune în mesajul citit la televiziunea de stat nord-coreeană, citat de The Guardian.

Bomba cu hidrogen, cunoscută şi ca bomba termonucleară, foloseşte tehnologie mai avansată şi este mult mai puternică decât o bombă atomică. 

Dacă Coreea de Nord a reuşit, într-adevăr, să testeze cu succes o bombă cu hidrogen, acest lucru sugerează un avans important în programul ţării de a construi arme nucleare.

Primele reacţii după testul Coreei de Nord 

Japonia: Prima reacţie după testul nuclear efectuat de Coreea de Nord a venit din partea Japoniei.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că naţiunea sa va răspunde ferm la provocările pe care Coreea de Nord le aduce non-proliferării armelor nucleare, numind testul o ameninţare la adresa securităţii Japoniei.

Japonia consideră testul nuclear nord-coreean o ameninţare la adresa securităţii sale

Acesta a spus că Japonia nu poate tolera testele nucleare nord-coreene, relatează Reuters.

Washingtonul şi Seulul au condamnat ferm „provocările“ Phenianului.

SUA: „Nu putem confirma aceste afirmaţii deocamdată“, dar „condamnăm orice încălcare a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU şi îndemnăm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale“, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, Ned Price, promiţând un „răspuns adecvat“, într-un comunicat, relatează AFP online.

Coreea de Sud: Seulul a condamnat de asemenea „ferm“ testul anunţat de Coreea de Nord şi a promis să ia „toate măsurile necesare“ pentru ca Phenianul să „plătească“ pentru al patrulea test nuclear.

„Condamnăm ferm al patrulea test nuclear nord-coreean, care constituie o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, în pofida unor avertizări repetate din partea noastră şi a comunităţii internaţionale“, a anunţat Guvernul sud-coreean într-un comunicat citit la televiziunea naţională de un oficial din Consiliul de Securitate Naţională.

„Vom lua toate măsurile necesare, inclusiv adoptarea sancţiunilor suplimentare ale Consiliului de Securitate al ONU (…) pentru ca Nordul să plătească pentru acest test nuclear“, a avertizat Seulul.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a programat o întâlnire a Consiliului de Securitate Naţională pentru a discuta pe seama testului nuclear nord-coreean.

Ministrul Apărării din Coreea de Sud, Yun Byung-se, a convocat la rândul său o întâlnire de urgenţă ca răspuns la posibilul test nuclear.

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni de asemenea astăzi pentru a evoca noul test nuclear anunţat de autorităţile de la Phenian.

Kim s-a lăudat din decembrie cu „Bomba H“ 

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sugerat în decembrie că ţara sa deţine o bombă cu hidrogen şi este pregătită să o folosească pentru a-şi apăra suveranitatea

Coreea de Nord este deja „o ţară puternică dotată cu arma nucleară şi este pregătită să explodeze o bombă A (atomică) sau o bombă H (cu hidrogen) pentru a-şi apăra suveranitatea într-un mod fiabil“, spunea Kim Jong-un, în cadrul unei inspecţii recente la un complex militar, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

La acel moment, Preşedinţia Statelor Unite a exprimat scepticism în legătură cu sugestiile regimului stalinist din Coreea de Nord privind fabricarea unei bombe cu hidrogen. 

„Din informaţiile pe care le avem, putem exprima dubii serioase privind aceste pretenţii“, a declarat, atunci, Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.

„Cu toate acestea, Statele Unite sunt preocupate de activităţile destabilizatoare ale Coreei de Nord şi tratează cu seriozitate toate afirmaţiile de acest fel“, a subliniat Earnest.

Cutremur artificial în Coreea de Nord 

Datele agenţiilor seismice din Coreea de Sud, Statele Unite, China şi Uniunea Europeană sugerează că activitatea seismică înregistrată în regiune este cauzată de un cutremur artificial cauzat de al patrulea test nuclear al Coreei de Nord, relatează The Guardian.

Serviciul Geologic al SUA a raportat un seism cu o magnitudine de 5,1, iar Coreea de Sud spune că acesta a avut loc la 49 de kilometri de Punggye-ri, locul unde Coreea de Nord a realizat în trecut teste nucleare.

image

FOTO USGS

Agenţia americană spune că seismul s-a petrecut la 10 kilometri adâncime, în timp ce omologii lor sud-coreeni spun că acesta a fost aproape de suprafaţă.

Departamentul american al Apărării a anunţat că „examinează informaţiile despre un posibil eveniment seismic lângă instalaţiile nucleare nord-coreene“, a declarat marţi un oficial american, sub acoperirea anonimatului şi citat de Reuters, transmite Agerpres.

Radioul de stat a anunţat că Phenianul va face „un anunţ special” la prânz (05.30, ora României).

Coreea de Nord a mai efectuat în 2013 un test nuclear la Punggye-ri, care a cauzat un seism cu o magnitudine între 4,7 şi 5,2. Alte două teste, de mai mică amploare, au fost efectuate în 2006 şi 2009.

Testul, sărbătorit pe străzile din Phenian

Numeroase persoane îmbrăcate gros, de iarnă, s-au adunat în faţa unui ecran uriaş, lângă Gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear, relatează AP online, potrivit Mediafax.

Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau.


FOTO AP 

Testul cu bomba cu hidrogen- sărbătorit pe străzile din Phenian FOTO AP

Preşedintele Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), care monitorizează testele nucleare la nivel mondial, afirmă că un test nuclear nord-coreean ar reprezenta o încălcare a Tratatului şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale.

Norma universal acceptată - împotriva testării - a fost respectată, începând din 1996, de către 183 de ţări, a declarat Lassina Zerbo, citat într-un comunicat.

Zerbo a îndemnat Coreea de Nord să se abţină să efectueze un nou test nuclear şi să se alăture celor 183 de ţări care au semnat tratatul.

Această organizaţie ONU, care monitorizează lumea pentru a depista indicii ale unor teste nucleare, a anunţat că a detactat „un eveniment neobişnuit în Peninsula Coreea“.

„Sistemul nostru nostru internaţional de monitorizare a detectat un eveniment seismic neobişnuit în Peninsula Coreea, la 41.27 latitudine şi 129.10 longitudine“, a declarat Zerbo, citat într-un comunicat.

Pe hartă, epicentrul a fost localizat la instalaţia nord-coreeană Pyunggye-ri.

Marea Britanie şi China convin să coopereze la ONU în vederea unei „reacţii robuste“ faţă de Phenian

Ministrul britanic de Externe a anunţat miercuri că, în cazul în care Coreea de Nord a detonat o bombă nucleară, ar fi vorba despre o încălcare gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, relatează AP în pagina electronică, citată de Mediafax.

Philip Hammond a condamnat anunţul Phenianului cu privire la efectuarea unui test nuclear şi a subliniat că acesta relevă „ameninţarea foarte reală pe care Coreea de Nord o reprezintă la adresa securităţii regionale şi internaţionale“.

Hammond, care se află într-o vizită în China, a anunţat, citat într-un comunicat, că a discutat despre acest anunţ cu omologul său chinez Yang Jiechi.

Cei doi miniştri au „convenit să coopereze împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU în vederea unei reacţii internaţionale robuste“ faţă de gestul nord-coreean, se arată în comunicat.

Ministrul britanic a mai anunţat că urmează să discute miercuri, tot pe tema anunţului nord-coreean, cu omologii săi japonez şi sud-coreean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite