Cum şi-a descris captivitatea un jurnalist japonez care a fost ţinut ostatic în Siria peste trei ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul japonez Jumpei Yasuda, care a fost deţinut timp de peste trei ani în Siria şi eliberat în această săptămână, a vorbit despre anii de captivitate chiar înainte de a se întoarce, joi, în Japonia, transmite AFP, preluată de straitstimes.com.

Într-un scurt interviu difuzat de mass-media din Japonia, jurnalistul, în vârstă de 44 de ani, a declarat că perioada în care a fost ţinut ostatic a fost un „infern“, „nu doar din punct de vedere fizic, ci şi mental“.

Vizibil obosit, Jumpei Yasuda a declarat: „gândul din fiecare zi că «nici astăzi nu voi fi eliberat» m-a făcut să-mi pierd autocontrolul, puţin câte puţin“.

Jurnalistul a adăugat că timp de 40 de luni nu a scos niciun cuvânt în japoneză. „Cuvintele nu mai îmi vin în minte cu uşurinţă. Sunt fericit că mă întorc în Japonia. În acelaşi timp, nu am nici cea mai mică idee despre ce se va întâmpla acum şi nici despre cum ar trebui să mă comport“, a mai spus el. 

Yasuda a fost răpit în Siria în iunie 2015, iar potrivit relatărilor iniţiale a fost luat ostatic de un grup ce era cunoscut ca Frontul Al-Nusra, care a fost afiliat la gruparea teroristă al-Qaida. Însă grupul a negat recent implicarea în această răpire.

În perioada în care a fost ţinut în captivitate au existat puţine informaţii despre situaţia lui. În august, a apărut o înregistrare video bizară în care acesta era alături de un bărbat identificat ca fiind un italian pe nume Alessandro Sandrini.

În costume portocalii, ambii au făcut apel să fie eliberaţi, în timp ce bărbaţi înarmaţi stăteau în spatele lor. Însă cererile răpitorilor nu au fost prezentate. Despre italian nu se mai ştie nimic de atunci.

Yasuda le-a spus jurnaliştilor că el crede că, pe toată perioada captivităţii, a fost în Idlib, o provincie din nord-vestul Siriei care este încă în mâinile rebelilor şi islamiştilor. 

Detaliile despre eliberarea lui rămân neclare. Există informaţii potrivit cărora s-ar fi plătit o răscumpărare pentru el, dar guvernul japonez a negat că s-ar fi întâmplat acest lucru.

În anul 2015, militanţi ai grupării Statul Islamic (SI) au decapitat doi japonezi - corespondentul de război Kenji Goto şi prietenul său Haruna Yukawa. Guvernul japonez a fost criticat atunci pentru că nu ar fi profitat de câteva ocazii apărute pentru a-i salva pe cei doi bărbaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite