Coreea de Sud estimează că programul balistic al Phenianului progresează mai repede decât se aştepta

Coreea de Sud estimează că programul balistic al Phenianului progresează mai
repede decât se aştepta

Armata nord-coreeană plasată în alertă FOTO AFP/KCNA via KNS

Programul balistic al regimului stalinist de la Phenian progresează mai repede decât se aştepta, a declarat marţi un ministru sud-coreean, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a cerut Coreei de Nord să pună capăt tuturor testelor balistice şi nucleare şi l-a condamnat pe cel de duminică, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Apărării de la Seul, Han Min-koo, a declarat că testul a fost „un succes” în privinţa zborului. „(Racheta testată – n.r.) este considerată o IRBM (rachetă cu rază de acţiune intermediară – n.r.), de calibru sporit faţă de rachetele Musudan, care au eşuat constant”, a afirmat el, referindu-se la o clasă de rachete ce pot lovi ţinte aflate la 3.000-4.000 de kilometri distanţă.

Întrebat dacă programul balistic al statului comunist avansează mai repede decât se aştepta Seulul, el a răspuns „da”.

Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au subliniat că este de o importanţă vitală ca Phenianul să dea dovadă de un „angajament sincer pentru denuclearizare, prin acţiuni concrete, şi au subliniat importanţa eforturilor pentru reducerea tensiunilor”.

„În acest sens, Consiliul de Securitate cere Republicii Populare Democrate Coreea să nu mai desfăşoare teste nucleare şi balistice”, a insistat Consiliul, adăugând că este pregătit să impună noi sancţiuni, dacă va fi nevoie.

Agenţia de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că lansarea de duminică a testat capacitatea rachetei de a transporta „un focos nuclear mare”. Ambasadorul ţării în China a avertizat luni că astfel de teste vor continua şi pot avea loc „oricând, oriunde”.

Racheta a zburat 787 de kilometri, pe o traiectorie ce i-a permis să atingă o altitudine de 2.111,5 kilometri, potrivit KCNA.

Phenianul ameninţă în mod regulat că va distruge Statele Unite, pe care le acuză că împinge Peninsula Coreea în pragul unui război nuclear, prin exerciţiile militare desfăşurate în zonă.

Trump şi noul preşedinte sud-coreean, Moon Jae-in, se vor întâlni luna viitoare la Washington, iar dosarul nord-coreean ar urma să fie în fruntea agendei de discuţii. 

citeste totul despre: