Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune. SUA, Japonia şi Coreea de Sud avertizează cu privire la un test cu rachetă balistică INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a lansat, duminică dimineaţă, o rachetă cu rază lungă de acţiune cu scopul de trimite un nou satelit de supraveghere în orbită, conform Ministerului Apărării din Coreea de Sud, relatează CNN; informaţia a fost confirmată şi de către oficiali de la Pentagon.

UPDATE 9.00 Consiliul de Securitate se va reuni de urgenţă, duminică, la New York, în urma lansării unei rachete nord-coreene, au anunţat surse diplomatice citate de AFP. Reuniunea, care va avea loc cu uşile închise, a fost cerută de Statele Unite şi Japonia, membre ale Consiliului, şi Coreea de Sud.

UPDATE 05.30 Televiziunea de stat din Coreea de Nord a confirmat lansarea rachetei, susţinând că satelitul ataşat acesteia a fost plasat cu succes în orbită.

Într-un buletin de ştiri găzduit de deja celebra prezentatoare Ri-Chun Hee, folosită pentru toate anunţurile majore ale regimului de la Phenian, Coreea de Nord a anunţat că lansarea ordonată de însăşi liderul Kim-Jong Un a fost un succes, satelitul ataşat rachetei ajungând în orbită la nouă minute după lansare.

Informaţia este însă contestată de oficialii militari din Coreea de Sud, care susţin că racheta s-ar fi dezintegrat în sute de bucăţi încă din primul stadiu de lansare, şi n-ar fi fost nici măcar aproape de a intra în orbita planetei.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Un oficial din cadrul Departamentului Apărării de la Pentagon a declarat pentru CNN că poate „confirma că a fost detectată o lansare de rachetă din partea Coreei de Nord”, dar şi că traiectoria acesteia nu a pus un pericol pentru Statele Unite sau aliaţii acestora.

Planurile privind lansarea de satelit au fost dezvăluite în urmă cu doar trei zile, ridicând suspiciuni că ar fi vorba de fapt despre un test cu rachete balistice. Oficiali ai Statelor Unite au declarat că acelaşi tip de rachetă ar putea fi folosită şi pentru lansarea de focoase nucleare.

Coreea de Nord a anunţat atât Organizaţia Maritimă Internaţională cât şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor despre intenţia de a lansa un satelit în orbită.

Până la acest moment, nu se ştie dacă lansarea – care a avut loc în jurul orei României 02.30 – a fost efectuată cu succes. Sursele citate de CNN susţin că vehiculul de lansare ar fi ajuns în spaţiu, în timp ce Biroul Primului Ministru din Japonia susţine, printr-o postare pe Twitter, că presupusul satelit a fost lansat spre o zonă deasupra regiunii Okinawa.

Statele Unite au condamnat lansarea rachetei drept „destabilizatoare şi provocativă”, iar Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite se va întruni luni pentru a discuta posibile noi sancţiuni asupra regimului de la Phenian.

”Programele nucleare şi cele de rachetă ale Coreei de Nord prezintă ameninţări serioase la adresa intereselor noastre, incluzând securitate unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi, şi subminează pacea şi securitatea în regiune” se arată într-un comunicat al Consilierului Naţional pentru Probleme de Securitate al Statelor Unite, Susan Rice.

Lansarea vine la doar o lună după ce ţara totalitaristă a anunţat că a efectuat un test de bombă cu hidrogen, dar veridicitatea informaţiei a fost privită cu scepticism de comunitatea internaţională.

Coreea de Nord a mai efectuat o lansare similară în 2012, iar Phenianul susţine că are în prezent un satelit operaţional în orbită, însă existenţa acestuia nu a putut fi dovedită până în prezent.

La acea vreme, racheta folosită de Coreea de Nord pentru a lansa presupusul satelit în staţiu avea o rază de aproximativ 9.000 de km – suficient pentru a efectua un eventual atac în Australia, vestul Europei sau coasta de vest a Statelor Unite.

Precedentele lansări de rachetă ale Coreei de Nord

  • iulie 2006: Lansare-test a unei rachete cu rază lungă de acţiune Taepodong-2, eşuată la puţin timp de la ridicarea de la sol
  • aprilie 2009: Rachetă cu lansare în trei faze; Coreea de Nord a proclamat un succes, Statele Unite susţin că s-a prăbuşit în apele oceanice
  • aprilie 2012: Încă o rachetă cu lansare în trei faze; aceasta explodează aproape imediat după lansare şi se prăbuşeşte în apele oceanice
  • decembrie 2012: Presupusă lansare de satelit, cu ajutorul unei rachete cu lansare în trei faze. Phenianul proclamă succes, Statele Unite confirmă că obiectul a ajuns în spaţiu
  • mai 2015: Coreea de Nord anunţă un test cu succes al unei rachete lansate de un submarin; informaţia nu a putut fi verificată
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite