Compania care administra centrala de la Fukushima a admis muşamalizarea publică a accidentului nuclear din 2011 pentru două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei importanţi furnizori regionali de energie electrică din Japonia a admis faptul că nu a făcut imediat public dezastrul nuclear de la centrala atomică din Fukushima, produs din cauza tsunamiului masiv care a lovit Ţara Soarelui-Răsare în martie 2011, relatează BBC.

Tokyo Electric Power Company(TEPCO) a emis un comunicat miercuri în care recunoaşte faptul că  a aşteptat aproape două luni pentru a anunţa public accidentul nuclear, în condiţiile în care topirea reactoarelor centralei a început la scurt timp după ce structura a fost lovită de valurile imense. 

Furnizorul de energie electrică a precizat că „un anunţ privind topirea reactoarelor ar fi trebuit făcut public în decurs de câteva zile de la producerea accidentului”

Compania a admis şi faptul că au fost încălcate şi procedurile interne în caz de accident nuclear, care ar fi trebuit declarat odată ce avariile la unul dintre miezele reactoarelor depăşeşte 5%. Dar dezastrul nu a fost declarat public în ciuda faptului că procentul de avarie al unuia dintre reactoare ajunsese la 50% în trei zile de la producerea accidentului.

TEPCO a adăugat că va declanşa o anchetă internă pentru a afla de ce au fost încălcate procedurile la momentul respectiv.

Centrala atomică de la Fukushima a fost grav avariată pe 11 martie 2011, după ce un cutremur cu o intensitate de 9,0 pe scara Richter cu epicentrul în apropierea coastei Japoniei a provocat un tsunami cu valuri de până la 40 de metri înălţime. Avariile au provocat o scurgere de radiaţii care a dus la evacuarea a peste 160.000 de persoane din localităţile pe o rază de 20 de km în jurul centralei. 

Iniţial, compania a declarat că topirea reactoarelor de la Fukushima „ar fi putut avea loc” în urma avariilor, însă a recunoscut oficial amploarea accidentului de-abia în mai 2011.

Cutremurul din martie 2011 a fost al patrulea ca magnitudine din istoria măsurătorilor, provocând aproape 16,000 de decese – majoritatea prin înec în urma tsunamiului – şi pagube în valoare de până la 34 de miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite