Colegii americani ai samurailor de la Fukushima: "Avem o mare admiraţie pentru aceşti oameni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta centralei japoneze de la Fukushima şi a eroilor care încearcă să evite un dezastru reprezintă un subiect de interes pentru cei 880 de angajaţi ai centralei nucleare americane Calvert Cliffs, din statul american Maryland.

Citiţi şi:

Eroii de la Fukushima: 30 de poze cu muncitorii care au rămas la Fukushima deşi ştiu că vor muri

Se gândesc cu tristeţe la colegii lor din Japonia şi privesc acest dezastru ca pe o provocare în a fi mai bine pregătiţi să facă faţă unei situaţii similare. Pregătirea este esenţială: Casa Albă se află la doar 86 de km de centrală.

Întrebarea de pe buzele tuturor este ce se va întâmpla cu angajaţii de la Fukushima care încearcă să oprească un dezastru nuclear. Doi muncitori se află în spital de joi, după ce au fost expuşi la radiaţii. Toţi angajaţii centralei Calvert Cliffs înţeleg puterea şi potenţialul pericol al energiei nucleare.

După informaţia conform căreia angajaţii centralei de la Fukushima s-au oferit să rămână şi să ajute la remedierea problemelor, vicepreşedintele centralei, George Gellrich a primit un sms de la fiica sa de 20 de ani: "Tu te-ai fi numărat printre cei 50?". După ce i-a răspuns, fiica sa i-a spus: "Sunt mândră de tine".

Tim Riti, 45 de ani, operator şi supraveghetor al sistemului, a declarat că cei trei copii ai săi, de 10, 12 şi 19 ani, l-au întrebat dacă centrala la care lucrează el s-ar putea confrunta cu o situaţie asemănătoare."Ei ştiu că fac parte din echipa de intervenţie de urgenţă", a spus el. "Nu numai că aş fi unul dintre cei 50, dar aş fi unul dintre cei 50 care s-ar lupta pentru a se afla printre cei 50".

Citiţi şi:

Eroii de la Fukushima: 30 de poze cu muncitorii care au rămas la Fukushima deşi ştiu că vor muri

"Fukushima 50", eroii care încearcă să oprească un dezastru nuclear

Un alt angajat al centralei, Michael Fick în vârstă de 42 de ani, se întreabă dacă cei care depun eforturi pentru răcirea reactoarelor au veşti despre familia lor. "Sunt încă persoane care nu au fost găsite în urma cutremurului, în timp ce alţii şi-au văzut casa distrusă, rămânând fără un acoperiş deasupra capului şi fără mâncare, apă sau haine. Am o mare admiraţie pentru aceşti oameni", a spus Fick, citat de Wall Street Journal.

În cele 104 centrale nucleare de pe teritoriul Statelor Unite lucrează circa 60.000 de persoane, conform Institutului de Energie Nucleară.

Principala ameninţare la adresa centralei nucleare din Maryland nu o reprezintă un cutremur sau un tsunami, ci alte dezastre naturale, cum ar fi tornada.

Angajaţii consideră că foarte ajutătoare au fost întâlnirile cu vice-preşedintele centralei, care le-a oferit informaţii de la Comisia de Reglementare Nucleară, legate de Fukushima. Pe lângă faptul că au vrut să înţeleagă mai bine diferenţele dintre centrala lor şi cea din Japonia, angajaţii americani au vrut să ştie şi cum îi pot ajuta pe japonezi.

TEPCO a trucat rapoartele privind controalele la centrala de la Fukushima. Japonia declanşează o anchetă

Efectul Fukushima: Experţi români: Energia nucleară este riscantă, dar nu poate fi înlocuită

Efectul Fukushima: Trei mituri despre energia nucleară

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite