Chinezii vor avea dreptul să aibă până la trei copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul chinez pregăteşte o nouă politică de control a natalităţii, urmând să le permită familiilor să aibă până la trei copii.

După ce a renunţat, la începutul lui 2016, la politica „un singur copil“, statul chinez intenţionează acum să crească de la doi la trei numărul maxim de copii pentru o familie, scrie corespondentul Le Figaro de la Beijing.

Scopul acestei măsuri este de a răspunde fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, notează sursa citată.

În acest context, Guvernul chinez prevede desfiinţarea Comisiei de Planificare Familială, care a supravegheat din 1981 încoace extrem de controversata politică „un singur copil“. Această instituţie va fi înlocuită cu Comisia Naţională pentru Sănătate.

China este pe cale să treacă de la „control“ la o „relansare“ demografică, subliniază Global Times, un influent cotidian de stat.

Controlul naşterilor „trebuie să dispară din istoria Chinei“, afirmă He Yafu, un demograf citat de Global Times.

De altfel, Asociaţia Populaţiei din China, care a apărat controlul naşterilor, şi-a suspendat marţi activitatea, iar avocatul Zhu Lieyu, membru al Adunării Naţionale Populare, a propus ca toate cuplurile de chinezi să aibă dreptul de a face până la trei copii.

Conform statisticilor oficiale, China a înregistrat anul trecut 17,23 milioane de naşteri,  cu mult mai puţin decât în 2016, cu 17,86 milioane de naşteri, un record după 2000.

Autorităţile de la Beijing estimează că numărul chinezilor de peste 60 de ani va ajunge la 400 de milioane la sfârşitul lui 2035, faţă de 240 de milioane în prezent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite