China şi Coreea de Sud au decis să iniţieze acţiuni împotriva Coreei de Nord, dacă aceasta va mai derula teste nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Sud şi China au decis să iniţieze acţiuni dure împotriva Coreei de Nord dacă Phenianul va testa un nou dispozitiv nuclear sau o rachetă intercontinentală. Anunţul a fost făcută după o întrevedere la Seul între reprezentanţii Chinei şi ai Coreei de Sud.

Cele două state sunt în dispută cu privire la desfăşurarea unui scut antirachetă, dar se pare că au lăsat divergenţele deoparte pentru a discuta problema presantă a testelor nucleare derulate de Coreea de Nord. 

Un înalt diplomat chinez, Wu Dawei, a sosit luni la Seul pentru discuţii despre ameninţarea nucleară nord-coreeană, într-un moment în care portavionul american USS Carl Vinson se îndreaptă spre coastele Coreei de Sud, relatează AFP. 

Potrivit mai multor observatori, Coreea de Nord s-ar pregăti de al şaselea test nuclear, care ar putea coincide cu marcarea celei de-a 105-a aniversări de la naşterea fondatorului regimului, Kim Ir-Sen.

Reprezentant special al Chinei pentru Peninsula Coreea, diplomatul Wu Dawei a sosit luni la Seul, unde s-a întâlnit în cursul zilei cu omologul său sud-coreean şi au discutat despre problema nucleară nord-coreeană, a anunţat Ministerul de Externe sud-coreean.

Desfăşurarea în Coreea de Sud a sistemului antirachetă american THAAD a făcut, de asemenea, obiectul discuţiilor între cei doi diplomaţi, indică agenţia de presă Yonhap. China se opune instalării acestui sistem atât de aproape de teritoriul său şi percepe aceasta ca pe o ameninţare la adresa intereselor sale. 

Phenianul continuă să îşi dezvolte capabilităţile militare, în ciuda sancţiunilor din ce în ce mai dure impuse de ONU. Decizia Statelor Unite de a trimite o flotă de nave de război în apele din jurul Peninsulei Coreene a determinat China şi Coreea de Sud să ia, la rândul lor, o poziţie faţă de Coreea de Nord, pentru a evita totodată şi o acţiune unilaterală a SUA faţă de Phenian.

 ”Comandamentul american la Pacific a ordonat grupului aeronaval mobilizat în jurul portavionului USS Carl Vinson să se ţină la dispoziţie şi să fie prezent în vestul Pacificului, ca măsură de precauţie”, a declarat sâmbătă pentru AFP un purtător de cuvânt al Comandamentului, comandantul Dave Benham.

El a precizat că ”ameninţarea numărul unu în regiune rămâne Coreea de Nord, din cauza programului său în domeniul rachetelor iresponsabil, destabilizator şi imprudent şi a continuării (cercetărilor) în vederea dotării cu armament nuclear”.

Din acest grup fac parte portavionul Carl Vinson, din clasa Nimitz, escadronul său aerian, două distrugătoare lansatoare de rachete şi un crucişător lansator de rachete.

El urmează să facă escală în Australia şi se îndreaptă către Pacificul de vest dinspre Singaopre.

Coreea de Nord a efectuat cinci teste nucleare, dintre care două în 2016, iar imagini satelitare analizate de experţi de la "38 North" sugerează că regimul de la Phenian ar fi pe cale să pregătească al şaselea test.

Potrivit serviciilor de informaţii americane, Coreea de Nord ar putea să fie în măsură să dispună de o rachetă cu focos nuclear capabil să atingă solul american în doi ani.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping au discutat îndelung, joi şi vineri în Florida, la Mar-a-Lago, în reşedinţa privată a noului locatar al Casei Albe, iar Trump i-ar fi cerut oaspetelui său să exercite presiuni asupra lui Kim Jong-un să înceteze programul înarmării nucleare.

Preşedintele american a ameninţă însă deja regimul de la Phenian cu o acţiune unilaterală, iar această ameninţare pare şi mai credibilă după atacul pe care l-a ordonat asupra bazei aeriene siriene de unde ar fi decolat avioane siriene responsabile de presupusul atac chimic asupra satului Khan Sheikhoun, marţi.

Coreea de Nord a denunţat sâmbătă atacul american din Siria drept un ”un act intolerabil de agresiune”.

”Realitatea din prezent arată că va trebui să ne execităm puterea împotriva puterii, iar acest lucru dovedeşte de peste un milion de ori că decizia noastră de a ne consolida disuasiunea nucleară a fost alegerea corectă”, a adăugat un purtător de cuvânt neidentificat al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială de presă KCNA.

Potrivit mai multor analişti, aceste atacuri americane din Siria constituie totodată un mesaj cât se poate de clar adresat Phenianului.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a avertizat încă de vineri că Statele Unite sunt pregătite să ”acţioneze singure” dacă va fi necesar împotriva Coreei de Nord.

”Suntem pregătiţi să acţionăm singuri dacă China nu este capabilă să se coordoneze cu noi” pentru a contracara ambiţiile nucleare ale Phenianului, care încalcă dreptul internaţional, a declarat Tillerson la Mar-a-Lago.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite