Alegeri prezidenţiale în Iran. Iranienii, chemaţi la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva deschiderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranienii votează astăzi în alegerile prezidenţiale, care reprezintă de fapt un duel între preşedintele în exerciţiu, moderatul Hassan Rohani, şi cleriul Ebrahim Raisi, un conservator susţinut de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Aproximativ 56,4 milioane de iranieni cu drept de vot sunt aşteptaţi să aleagă între linia de deschidere adoptată de Hassan Rohani sau concentrarea pe economia naţională, promisă de Ebrahim Raisi.

Acest scrutin reprezintă un adevărat referendum pentru deschiderea arătată de Rohani faţă de Occident în mandatul său de preşedinte (2013-2017).

Hassan Rohani, în vârstă de 68 de ani, este favorit în faţa lui Ebrahim Raisi, în vârstă de 56 de ani. Dar acesta din urmă este susţinut puternic de ghidul suprem şi clericii şiiţi.

Alţi doi candidaţi fără şanse la victorie - un reformator şi un conservator - şi-au menţinut candidatura, primul invitând oficial la vot în favoarea lui Rohani, transmite AFP.

Ali Khamenei a votat printre primii şi şi-a invitat compatrioţii să se mobilizeze.

Observatorii cred că şansele actualului preşedinte pentru a câştiga un al doilea mandat ţin de o prezenţă ridicată la urne.

Aceste alegeri prezidenţiale vin după o campanie extrem de tensionată, în care Rohani şi-a atacat principalul rival că utilizează religia pentru a marca puncte politice, notează DPA.

Potrivit lui, iranienii au de ales între libertate şi „ziduri care despart bărbaţii de femei“.

La rândul său, Raisi l-a acuzat pe Hohani de incompetenţă şi că propagă minciuni.

Candidatul conservator a criticat mai ales rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor şi acordul nuclear cu puterile occidentale, susţinând că acesta nu a adus nimic bun pentru Iran.

Scrutinul prezidenţial are loc concomitent cu cel municipal, a cărui miză o reprezintă marile oraşe, şi anume Teheran, Mashhad şi Ispahan, dominate de conservatori.

Rezultatele preliminare sunt aşteptate abia sâmbătă, în vreme ce rezultatele finale ar putea să fie publicate duminică de Ministerul de Interne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite