Atac polonez la politicile zonei euro
0Preşedinţia poloneză a Uniunii Europene a debutat în forţă, cu criticile lansate de ministrul de Finanţe, Jacek Rostowski, la adresa politicilor zonei euro. Într-o discuţie cu jurnaliştii străini acreditaţi la Varşovia, Rostowski a precizat că instrumentele UE de salvare a statelor cu probleme financiare trebuie îmbunătăţite.
În opinia oficialului polonez, s-au luat mai multe decizii greşite în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Europenii au pus mult prea mult accent pe austeritate şi s-au concentrat prea puţin pe măsuri în vederea relansării economice şi creşterii Produsului Intern Brut. Ministrul a lăsat să se înţeleagă că Polonia nu se grăbeşte să adere la euro. „Trebuie să vedem cum evoluează arhitectura zonei euro" înainte de a adera, a spus el.
Un „New Deal" european
Comentariile lui Rostowski reflectă temerile tot mai mari din rândul oficialilor europeni privind eficacitatea noilor măsuri de austeritate pe care le-a aprobat săptămâna trecută Parlamentul elen. Există voci care susţin că programul este prea dur şi ar putea da o lovitură fatală unei economii în derivă. „Germanii sunt primii când este vorba de măsuri de austeritate. Primii cel puţin atunci când trebuie să-şi dea cu părerea despre tăierile pe care alte ţări trebuie să le implementeze", comentează „Der Spiegel". Dacă ar fi însă să suporte ei astfel de măsuri, situaţia nu ar fi deloc roz.
Concluzia aparţine mai multor experţi consultaţi de publicaţie. În cinci ani, tăierile bugetare vor reprezenta echivalentul a 17% din PIB-ul grec pe 2010. În cazul Germaniei, o astfel de tăiere ar însemna 425 de miliarde de euro. „Îndepărtarea unei sume atât de mari din economie într-o perioadă atât de scurtă ar sufoca totul", este de părere Gustav Horn, directorul Institutului pentru Politici Macroeconomice. Foşti lideri europeni, printre care foştii premieri Guy Verhofstadt şi Giuliano Amato şi fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio, au lansat un document în care propun un „New Deal" european. Ei susţin că măsurile de austeritate ar trebui înlocuite cu programe de investiţii masive pentru a impulsiona economiile.