Programele naţionale pentru IMM-uri, finalizate până la sosirea fondurilor UE
0Anul acesta, Agenţia Naţională pentru IMM-uri se grăbeşte cu derularea programelor naţionale pentru susţinerea întreprinzătorilor, astfel ca în toamnă, la sosirea fondurilor structurale,
Anul acesta, Agenţia Naţională pentru IMM-uri se grăbeşte cu derularea programelor naţionale pentru susţinerea întreprinzătorilor, astfel ca în toamnă, la sosirea fondurilor structurale, programele naţionale să fie finalizate. În 2007, Agenţia Naţională pentru IMM-uri are la dispoziţie 22,3 milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor de la bugetul de stat. Alte aproape 20 milioane de euro urmează să sosească în toamnă sub formă de fonduri structurale pentru atenuarea decalajelor de competitivitate. Până în 2013, ANIMMC va derula fonduri structurale de 580 milioane de euro pentru creşterea competitivităţii micilor întreprinzători.
Întreprinzătorii stau la coadă pe internet pentru finanţări
Chiar dacă sumele alocate întreprinzătorilor de la bugetul de stat nu diferă prea mult faţă de anul trecut, sume suplimentare ar putea fi primite la rectificările bugetare, a declarat pentru Adevărul preşedintele ANIMMC, Joszef Csaka. Principala noutate survine la cel mai popular program al Agenţiei, cel pentru investiţii şi modernizări, unde înscrierea la program se va face on-line, începând de la un moment care va fi anunţat public de autorităţi. Sunt eliminate astfel cozile de la Agenţie, deplasarea întreprinzătorilor la Bucureşti, accesul e facil şi transparent, explică preşedintele ANIMMC. În vara lui 2006, întreprinzătorii s-au călcat în picioare pentru a-şi depune dosarele pentru acest program, iar banii s-au adjudecat în două ore. Principiul primul venit - primul servit se menţine.
O altă noutate importantă e că întreprinzătorilor nu li se va impune o anumită bancă agreată de ANIMMC, ca până acum. "Nu dorim să alegem o singură bancă, vom încheia protocoale cu fiecare bancă. Vrem ca întreprinzătorul să vină cu banca unde este cunoscut. În plus, astfel economisim şi 60-70 de zile, cât aveam nevoie pentru selectarea unei bănci", spune Joszef Csaka.
O treime din solicitanţi nu şi-au primit încă banii alocaţi în 2006
La acest moment numai două treimi din întreprinzătorii care au accesat bani anul trecut şi-au primit efectiv banii. Asta din cauza procedurilor greoaie, pe care nou şef al ANIMMC doreşte să le simplifice şi să le accelereze. În acest an, întreprinzătorii ar putea intra în posesia banilor în iulie - august, competiţia dintre bănci urmând să servească şi acestui scop. Joszef Csaka îşi doreşte şi o mai bună repartizare pe regiuni a cursurilor organizate şi plătite de stat, dar şi diversificarea tematică a acestora.
Noul preşedinte al ANIMMC crede în forţa exemplului personal, pozitiv. Astfel că întreprinzătorilor care vor să fie susţinuţi din banii statului li s-ar putea cere, din acest an, obligatoriu, o declaraţie prin care să fie de acord să fie popularizaţi ulterior ca exemplu. "În momentul când se depune cererea de sprijin, solicitatul ar putea să depună o declaraţie ca în cazul când câştigă să-l putem da ca exemplu de bună practică", susţine preşedintele ANIMMC.
13 programe pentru 2.000 de mici învestitori
ANIMMC are în acest an 13 programe pentru întreprinzători, în valoare totală de 78 milioane de euro. Cei mai mulţi bani - 40 milioane de lei - sunt alocaţi Programului pentru susţinerea investiţiilor realizate de întreprinderi nou-înfiinţate şi microîntreprinderi, unde obiectivele vizează susţinerea a 150 de IMM-uri şi crearea a 1.200 de locuri de muncă.
Alte 9,6 milioane de lei sunt alocate pentru rambursarea sumelor plătite către stat pentru profitul reinvestit, program cu 300 de beneficiari prognozaţi. Programul, cerut de întreprinzători, are ca scop consolidarea capitalului autohton şi stimularea reinvestirii profitului. Programul pentru susţinerea exportului are un buget de 8 milioane de lei, bani cu care 15 IMM-uri vor participa la târguri internaţionale, alte cinci la misiuni economice organizate în străinătate, 150 de întreprinzători vor realiza materiale de promovare, iar 30 îşi vor face site-uri internet cu bani de la stat.
Comercianţii, care însumează aproape jumătate din numărul total de IMM-uri, au la dispoziţie un program special, cu un buget de 6 milioane de lei, prin care pot achiziţiona maşini, utilaje, mijloace de evidenţă a gestiunii şi materiale de promovare. Se estimează că de acest program vor putea beneficia 400 de comercianţi. Programul pentru incubatoarele de afaceri continuă şi în 2007, 1,7 milioane de lei fiind alocate pentru crearea a 450 de noi locuri de muncă, prin incubarea a 100 de întreprinderi mici, înfiinţarea a 50 de noi IMM-uri şi a cinci noi incubatoare de afaceri. Programul pentru susţinerea meşteşugarilor este capitalizat cu 1,5 milioane de lei, bani care vor putea susţine activitatea a 75 de solicitanţi, în timp ce programul START (1,35 milioane de lei) are ca obiective elaborarea a 120 de planuri de afaceri şi înfiinţarea a 80 de afaceri noi de către tineri sub 35 de ani.