Cei mai mulţi români se bazează pe credite sau rate la dezvoltator când vine vorba de achiziţia unei case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele imobiliare sau imobiliare sau ratele la dezvoltator au rămas principalele variante prin care românii mai încearcă să își achiziționeze o locuință într-un ansamblu rezidențial nou, potrivit unei analize realizate de portalul Proiecte.biz.

Doar un sfert dintre clienții complexurilor rezidențiale dispun de lichidități suficiente pentru a achita pe loc un apartament, conform datelor obținute de portalul Proiecte.biz, în comparație cu anul 2009, când proporția celor care dețineau sumele necesare se ridica la 40%.

Creditul imobiliar rămâne principala formă de plată la care apelează cei mai mulți dintre clienții ansamblurilor rezidențiale. 59% dintre aceștia se înscriu în această categorie, fiind urmați de cei care achiziționează o astfel de locuință dispunând cash de întreaga sumă necesară (aproape 29% din total). Varianta ratelor la dezvoltator este agreată de aproximativ 12% dintre clienți, putând fi considerată o alternativă de plată eșalonată pentru creditele imobiliare acordate de bănci.

Comparând această situație cu datele studiului "Achiziția de proprietăți imobiliare", derulat în octombrie 2009 de Proiecte.biz, în parteneriat cu DaedalusMillwardBrown, observăm că principala modificare s-a produs în rândul celor care dispuneau de lichidități pentru a cumpăra pe loc un apartament într-un ansamblu rezidențial nou. Proporția acestora a scăzut de la 40% la aproximativ 29%.

În ceea ce privește avansul disponibil, la momentul actual, 78% dintre clienții care apelează la un credit sau la varianta ratelor de dezvoltator dețin sub 10.000 euro, conform datelor Proiecte.biz. Aceștia sunt reprezentați în cea mai mare parte de clienții programului "Prima Casă", la care avansul solicitat este de doar 3.000 euro, sau de clienții unor produse de creditare relativ similare. 9% dintre cei care își caută casă într-un ansamblu rezidențial nou dețin între 10.000 și 20.000 euro pentru avans, pe când doar 8% dispun de un avans de peste 20.000 de euro.

Apartamentul într-un ansamblu rezidențial nou reprezintă pentru trei sferturi dintre clienți singura locuință pe care urmează să o dețină în proprietate. Vorbim astfel în cele mai multe dintre cazuri de persoane tinere, care fie au locuit până la acest moment împreună cu părinții, fie în chirie. Raportat la situația din 2009, observăm și pe acest segment o schimbare a profilului clienților. În urmă cu aproximativ 3 ani, mai mult de 40% dintre aceștia dețineau în prealabil o proprietate.

Proprietarii de garsoniere sunt în prezent echivalentul a 35% dintre clienții care dețin deja o proprietate, fiind urmați de cei care dețin un apartament cu două camere (25%), unul cu trei camere (16%) sau cu patru camere (8%). Aceștia sunt clienții interesați să facă un upgrade al locuinței deținute la momentul actual. Procentul proprietarilor de case/ vile interesați de un apartament într-un ansamblu rezidențial este relativ scăzut, doar 16% dintre clienții ansamblurilor rezidențiale care dețin deja o proprietate intrând în această categorie.

Investiția în imobiliare nu mai este nici ea o practică frecventă. Numărul celor care, pe piața imobiliară a anului 2012, achiziționează unități în ansambluri rezidențiale pentru a investi este de sub 5%. Astfel, o majoritate covârșitoare - 96% - alege un apartament într-un complex nou având drept scop exclusiv locuirea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite