În Tenerife, preţurile variază în funcţie de soare
0Locuinţele de lux care depăşesc valoarea de un milion de euro sunt cele care atrag cei mai mulţi cumpărători, în condiţiile în care reducerile depăşesc 200.000 de euro. Proprietăţile din zona de sud a insulei sunt mai scumpe decât în nord. Şi asta pentru că sezonul turistic durează 90% din an la miazăzi, comparativ cu doar 65% la miazănoapte.
Deşi piaţa locuinţelor de vacanţă a fost una dintre cele mai afectate de blocajul imobiliar din ultimul an, există zone, cum este Tenerife, care încep să atragă iarăşi cumpărătorii. Iar printre aceştia se află şi un român, care nu de mult a achiziţionat o proprietate în insula spaniolă.
„Acestă perioadă reprezintă o oportunitate de a cumpăra aici, întrucât în momentul relansării proiectelor imobiliare din zonă se va merge pe o creştere a preţurilor de până la 30-40%", crede Nicolae Ţirea, director general al Forti Imob, agenţia imobiliară care a intermediat tranzacţia. El îşi bazează afirmaţia pe comentariile unor specialişti ai pieţei imobiliare spaniole, care prognozează că la sfârşitul lui 2010, cel târziu începutul anului 2011, vor fi reluate construcţiile unor ansambluri rezidenţiale.
„Stagnarea acestor lucrări a dus la scăderi de preţuri ale locuinţelor din Tenerife, în ultimii doi ani, de aproximativ 20-25% în segmentul mediu. Pentru cel de lux, diminuările au fost de 10-20%, pentru că astfel de proprietăţi sunt într-un număr limitat", detaliază Ţirea.
Vederea la ocean face diferenţa
Preţurile diferă foarte mult de la o zonă la alta a insulei, în primul rând datorită faptului că, în sud, sezonul turistic durează cu câteva luni mai mult decât în nord. Diferenţele de temperatură sunt de 10-20 de grade Celsius, iar soarele pentru care toată lumea merge în Tenerife străluceşte 90% din an în zona de Sud a insulei, în timp ce în Nord acest procent este cuprins între 60-65%.
„Astfel, în sudul insulei preţurile sunt mai mari cu 30-40% faţă de Nord, iar alte criterii de diferenţiere a valorii proprietăţii sunt apropierea de Ocean şi priveliştea ce poate fi văzută din locuinţă", spune Nicolae Ţirea.
Astfel, proprietăţile care sunt situate la 200-300 de metri de malul Oceanului Atlantic şi au vedere la acesta sunt mai scumpe cu 30-40% faţă de cele care se află la o distanţă mai mare de 500- 1.000 de metri depărtare. De exemplu, preţul unui apartament cu două camere cu o suprafaţă de circa 70 de metri pătraţi variază între 60.000 şi 150.000 de euro.
Un duplex din cărămidă, confort 1 sporit, cu o suprafaţă de 85 de metri pătraţi, care cuprinde două dormitoare, baie, bucătărie, terasă, poate fi achiziţionat cu aproximativ 150.000 de euro. Un apartament cu trei camere poate fi cumpărat cu preţuri care variază între 150.000-250.000 de euro.
Discount negociabil
Despre o potenţială revenire a pieţei se vorbeşte şi într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Ireypg. „După al treilea trimestru al anului 2010 se va putea vorbi de o creştere a vânzărilor, asta după ce 2009 a fost cel mai prost din ultimii 15 ani pentru agenţiile imobiliare, iar preţurile au avut scăderi continue de la finalul lui 2007", spun analiştii Ireypg. Ei sunt optimişti pentru că numărul turiştilor care aleg Tenerife ca destinaţie de vacanţă este din nou în creştere, lucru care atrage după sine dezvoltare economică şi deci relansarea proiectelor rezidenţiale suspendate.
În aceste condiţii, „scăderile de preţ de 200.000 de euro sunt destul de des întâlnite în cazul vilelor care depăşesc un milion de euro", spun reprezentanţii agenţiei imobiliare spaniole Visa Verde. De exemplu, în zona golfului Costa Adeje, una dintre cele mai scumpe din Tenerife, o casă cu un etaj, patru dormitoare, suprafaţă interioară de 393 de metri pătraţi şi un teren de 1.125 de metri pătraţi pe care se află şi o piscină, costă 1.750.000 de euro negociabil, faţă de 1.950.000 de euro, preţ cerut de către proprietar anul trecut.
Trend imobiliar
Indiferent de proprietatea achiziţionată, nicio agenţie imobiliară nu poate garanta o anumită perioadă pentru amortizarea investiţiei. Pentru un randament anume, puteţi cumpăra o proprietate în regim de multiproprietate sau să o introduceţi într-un regim turistic, de exemplu 10 luni pe an, 2 luni fiind rezervate de proprietari.
Multiproprietatea reprezintă dreptul de a petrece o perioadă de timp într-o proprietate de vacanţă într-o anumită perioadă a anului, stabilită de comun acord de toţi coproprietarii. Deşi la noi nu sunt foarte populare şi multe persoane manifestă o anumită reticenţă, statele membre ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie, Suedia, Germania, Italia şi Spania, au cei mai mulţi consumatori de vacanţe în regim de multiproprietate.
Avantajul foarte mare este că „sezonul estival" durează tot timpul anului. Există foarte mulţi germani, elveţieni, englezi, austrieci, care au proprietăţi în Tenerife şi care vin în toamnă (octombrie-noiembrie) şi stau până în primăvară (aprilie-mai).