Iepuraşul de Paşte aduce terenuri ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru din 2009, preţurile parcelelor intravilane au scăzut cu procente cuprinse între 9% şi 63%. Proprietarii care au pretenţii exorbitante, de ordinul miilor de euro pentru un metru pătrat, încep să fie ignoraţi de agenţii imobiliari locali.

Suceava este primul oraş în topul ieftinirilor înregistrate în perioada ianuarie – aprilie 2009. Preţul maxim al unui metru pătrat de teren era la începutul anului 2.000 de euro.

„Această sumă era cerută doar de un număr nesemnificativ de clienţi, iar noi, ca agenţie imobiliară, am considerat mult prea exagerată oferta şi nu am inclus-o în portofoliul nostru”, spune Mihai Olimpiu, administrator al agenţiei imobiliare sucevene Imostar.

Parcelele în discuţie au suprafeţe de aproximativ 1.000 de metri pătraţi şi sunt situate în zona ultracentrală. În zonele adiacente centrului comercial al Sucevei, preţul mediu era la începutul anului 600 de euro pe metru pătrat, iar acum este 425 de euro.

Preţurile revin la normal

Oradea este pe locul 2 în topul scăderilor de preţ. Costul terenurilor semicentrale s-a înjumătăţit de la începutul anului.

„Diminuarea drastică a preţurilor terenurilor reflectă cât de iraţionale au fost ele anul trecut. Costurile au urcat fulminant din cauza speculanţilor imobiliari, pentru că acesta era segmentul pieţei care aducea cele mai mari şi mai rapide câştiguri. Pe cât de mare a fost creşterea, pe atât de mare este şi diminuarea din prezent”, spune Delia Szabo, manager al agenţiei imobiliare orădene Cardell.

Şi în Galaţi preţurile au scăzut cu 42% faţă de începutul anului, cu toate că în oraşul de pe Dunăre oferta este limitată de factori naturali. „Galaţiul se află la confluenţa a trei mari cursuri de apă, fapt care limitează  patrimoniul terestru”, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partener în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi. 

Cu toate acestea, preţurile maxime pe metru pătrat  au scăzut de la 800 la 500 de euro în numai trei luni. Şi asta în condiţiile în care, în vara lui 2008, costul pe metru pătrat depăşea 1.000 de euro în zona falezei.

„Oferta relativ scăzută implică un preţ mare, de unde şi creşterea spectaculoasă din trecut. Un avans impresionant implică însă şi o scădere fulminantă, în condiţii de contractare a pieţei”, explică Marian Chiosa-Rotaru.În ciuda ieftinirilor semnificative, cumpărători nu mai există decât într-o proporţie foarte redusă.

„Speculanţii nu mai cumpără, ci încearcă să vândă. Dezvoltatorii imobiliari nu mai sunt atât de interesaţi, dat fiind blocajul de pe piaţă. Mai rămâne o categorie neînsemnată de clienţi interesaţi de construcţia de case  în regie proprie”, prezintă succint situaţia Delia Szabo.

Preţul se negociază la sânge

image

Marii investitori suceveni, care ar fi putut profita de tendinţa de scădere a preţurilor, preferă să aştepte sau aplică în continuare negocierea „la sânge”, chiar şi în conditiile obţinerii unui preţ foarte bun.

„În privinţa achiziţiei de terenuri,  termenul de  «utilităţi» a devenit omniprezent pe buzele clienţilor agentiei noastre. Despre terenuri agricole, pretabile introducerii în intravilan, nici nu mai poate fi vorba”, explică Mihai Olimpiu. 

În Galaţi nu se mai vorbeşte de investitori majori sau dezvoltatori, ci mai degrabă de clienţi în căutarea unui teren pentru edificarea unei locuinţe individuale. Volumul de tranzacţii redus nu înseamnă neapărat şi lipsă de lichidităţi.

„Capital există, însă incertitudinea evoluţiei viitoare a pieţei scade apetitul investiţional al potenţialilor clienţi”, spune Chiosa-Rotaru. Nici în Craiova nu se înregistrează tranzacţii, dar speranţe există.

„Semnalele primite în ultimul timp vin să întărească ideea că piaţa imobiliară a atins minimumul posibil şi că, în scurt timp, cei interesaţi şi care au capacitatea financiară să facă achiziţii imobiliare vor face acest lucru”, afirmă Cristian Daniel Clenciu, general manager al CDC Imobiliare Grup.

image

În privinţa achiziţiei de terenuri,  termenul de  «utilităţi» a devenit omniprezent pe buzele clienţilor

image


Mihai Olimpiu
administrator Agenţia Imostar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite