Viticultorii care vor sa inlocuiasca plantatiile cu hibrizi trebuie sa cumpere vita nobila doar de la pepinierele autorizate
0In Vrancea merg soiurile albe, in Oltenia si Dobrogea, cele rosii
Romania se poate impune pe plan international prin vinurile sale. Conditia este sa produca vin de calitate superioara pe care sa-l poata exporta. Primul pas pe care tara noastra trebuie sa-l faca este sa inlocuiasca vita hibrida cu una nobila. Astfel, este necesara desfiintarea vitei hibride de pe o suprafata de circa 100.000 hectare (din care 30.000 hectare sunt cultivate cu hibrizi daunatori sanatatii - Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton, Herbemont), Uniunea Europeana stabilind ca termen de realizare anul 2014. "Desfiintarea plantatiilor cu hibrizi nu este obligatorie, dar cei care prefera sa pastreze aceasta vita nu vor primi subventii nici de la statul roman, nici de la UE si nici nu-si vor putea valorifica productia, putand folosi strugurii si vinul doar pentru consumul propriu", ne-a precizat consilierul principal din Ministerul Agriculturii, Mircea Petrescu. Cei care vor sa inlocuiasca vita hibrida sau sa infiinteze noi plantatii sunt sfatuiti de specialistii in domeniu sa cumpere vita nobila numai de la pepinierele autorizate, in nici un caz de la particulari sau de pe Internet. "in tara sunt 11 statiuni experimentale, specialistii de aici oferind gratis orice date despre soiurile care se potrivesc cel mai bine zonei si locului unde este amplasat terenul pe care va fi cultivata vita", a mai aratat Mircea Petrescu. Astfel, in Vrancea trebuie cultivate numai soiurile albe, in sudul Olteniei soiurile rosii si cele de masa, Dobrogei i se potrivesc toate soiurile rosii, iar zona Banatului are o clima cu influente mediteraneene si orice fel de vita este potrivita. Pentru a demara o astfel de actiune, viticultorul trebuie sa aiba la dispozitie cateva sute de milioane lei, pentru infiintarea unui hectar de vita fiind necesari 4.000-5.000 butasi, la un pret de un euro/bucata. "Investitia necesara pentru un hectar de vita nobila este de un miliard lei de la sadirea butasului pana la prima recolta, adica patru ani", ne-a declarat Florentin Dumitru, director general Statiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Odobesti, judetul Vrancea. Pentru ca intreaga cheltuiala sa fie redusa la jumatate, producatorii au la indemana o solutie mai simpla, altoirea vitei hibride. in felul acesta nu mai trebuie defrisat terenul, singura investitie fiind pentru achizitionarea altoilor, care sunt mai ieftini decat butasii pentru cultura, iar investitia este amortizata in cativa ani, a mai spus Florentin Dumitru. Profituri mai mari sunt obtinute atunci cand producatorii se asociaza cu un combinat de prelucrare a strugurilor. In acest fel, vor comercializa produsul finit, adica vinul, iar daca acesta este imbuteliat, pretul de vanzare este mult mai mare.