Transportul la negru atinge cote alarmante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român pierde anual venituri bugetare de peste 300 de milioane de euro din cauza firmelor şi a persoanelor care practică transportul ilicit de călători. Numărul vehiculelor care transportă ilegal persoane are o pondere de aproape jumătate din totalul maşinilor autorizate.

Scăderea puterii de cumpărare a populaţiei a determinat călătorii să se orienteze din ce în ce mai mult spre cele mai ieftine mijloace de transport, care de cele mai multe ori sunt în afara legii, fără fi autorizate şi, prin umare, fără a plăti taxe.

Astfel, piaţa neagră a transporturilor de persoane a ajuns să aibă o pondere de aproape jumătate din numărul vehiculelor aflate în legalitate. „Există la nivel naţional circa 25.000 de maşini autorizate şi 10.000 de vehicule care acţionează în afara legii", a declarat, ieri, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit acestuia, statul român pierde anual între 300 şi 400 de milioane de euro din cauza faptului că aceste firme şi persoane fizice eludează legislaţia din domeniu.Întrebaţi cum au realizat acest calcul, reprezentanţii COTAR au exemplificat prin faptul că doar în Slatina există peste 80 de autobuze neautorizate care transportă de mai multe ori pe zi pasageri la Bucureşti, cu un preţ mediu de 20 de lei, în condiţiile în care o cursă autorizată costă 34 de lei.

Siguranţa pasagerilor, în pericol

„Noi am informat încă de acum un an Ministerul Transporturilor de faptul că transportul la negru ia o amploare alarmantă, însă instituţia nu a luat nicio măsură în acest sens", a arătat Ştefănescu.

El a precizat că transportatorii autorizaţi au înregistrat pierderi chiar şi de 300.000 de lei anul trecut, ca urmare a faptului că nu pot practica preţurile mici pe care le aplică microbuzele-pirat şi, prin urmare, numărul călătorilor care apelează la serviciile lor scade.
În ceea ce priveşte taximetria, situaţia este la fel de gravă. Celor 44.000 de maşini care practică această activitate în mod legal li se adaugă alte peste 15.000 de vehicule care nu plătesc niciun fel de taxe.

Miting în Capitală

Reprezentanţii COTAR vor organiza miercuri şi joi un miting de protest în Capitală, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei Libere, la care vor participa peste 10.000 de taximetre şi 1.750 de microbuze şi autobuze din toată ţara. Patronatele cer prim-ministrului modificarea legislaţiei, astfel încât transportatorilor neautorizaţi să li se ridice taloanele şi tăbliţele de înmatriculare.

În prezent, ei primesc amenzi pe care nu le plătesc, le contestă în instanţă şi se judecă ani de zile, timp în care continuă să practice transportul ilegal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite