Statele care renunţă prea devreme la măsurile anticriză, ameninţate din nou de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările cu economii dezvoltate riscă să intre din nou în recesiune dacă renunţa prea repede la strategiile şi măsurile de combatere a crizei modiale, avertizează Dominique Strauss-Kahn, directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, citat de Reuters.

Revenirea cererii şi a angajărilor în sectorul privat sunt condiţiile necesare pentru ca unele guverne să renunţe la măsurile de susţine a economiei, dar momentul diferă în funcţie de specificul fiecărui stat, declară Dominique Strauss-Kahn, directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI). „Relansarea economiilor avansate a fost lentă. Trebuie să fim prudenţi, deoarece procesul de redresare este fragil‟, arată şeful FMI.
Strauss-Kahn a dat ca exemplu criza financiară din Japonia de la sfârşitul anilor 1990 pentru a arata că relansarea economică începe numai atunci când companiile şi băncile şi-au curăţat portofoliile de active. În plus, alte active deteriorate, rămân necunoscute publicului şi autorităţilor în multe părţi ale lumii.  


Multe ţări au epuizat măsurile anticriză


Şeful FMI mai spune că datoriile publice ridicate sunt o prioritate pentru multe guverne, ce s-au împrumutat pentru a a-şi salva economiile naţionale. În acelaşi timp, băncile centrale au redus dobânda de politică monetară la niveluri record după colapsul Lehman Brothers în septembrie 2008. Chiar şi aşa, Strauss-Kahn arată că renunţarea prea devreme la măsurile de susţinere a economiilor poate avea costuri mari, deoarece multe ţări au epuizat deja soluţiile anticriză agresive şi nu mai au instrumente prin care ar putea face faţă unei noi runde de recesiune, atât în plan fiscal, cât şi pe frontul monetar. În aceste condiţii, şeful FMI spune că ar fi dificil să se găsească alte noi măsuri.


Economia globală va creşte cu 3,1%


FMI a prognozat în octombrie că economia globală va creşte cu 3,1% în acest an, după recesiunea din 2009. Strauss-Kahn a reamintit că economia mondială a fost mai puternică decât se credea. Aceasta a fost susţinută de economiile emergente din state precum China, a cărei creştere economică în 2010 va fi la acelaşi nivel din 2008, adică 9,5%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite