Neprofitabilitatea şi managementul prost au determinat zeci de mii de companii să intre în insolvenţă
0În 2011, aproximativ 10.000 de companii au intrat în procedura de insolvenţă, iar motivele pentru care firmele ajuns în această situaţie sunt neprofitabilitatea, supraîndatorarea şi managementul prost, a declarat Andrei Cionca, asociat-fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania.
“Înainte de 2008, creditorii nu erau interesaţi de o procedură de restructurare ci voiau falimentul deorece vindeau active. O dată cu instalarea crizei acest fenomen s-a inversat deorece nu mai aveau ce să valorifice prin faliment”, a mai spus Andrei Cionca.
Oficialul Casei de Insolvenţă Transilvania a afirmat că investiţiile din perioada 2006-2007 nu aveau ca principală ţintă profitabilitate ci cota de piaţă. “Instalarea crizei din 2008 a demonstrate că acele investiţii nu erau sustenabile. În cazul multor companii cifra de afaceri a scăzut cu 50%”, a completat Andrei Cionca.
Îndatorarea excesivă ce a stat la baza creşterii din perioada 2006-2008, bazată pe prognoze nerealiste în contextual crizei economice, a reprezentat un alt factor care a determinat multe companii să ajungă în procedură de insolvenţă, a subliniat Cionca.
“Managerii au gestionat deficitar atât creşterea din boom, cât şi scăderea din perioada de criză. Unii managerii nu au luat nicio măsura timp de un an de la instalarea crizei”, a menţionat Andrei Cionca.
În prezent circa 30.000 de companii sunt în procedură de insolvenţă din care 4-8% reprezintă firme aflate în reorganizare judiciară, iar restul organizaţiilor sunt în procedură de faliment, potrivit datelor Casei de Insolvenţă Transilvania.