FMI: Criza europeană reduce la jumătate rata de creştere economică a Chinei
0Creşterea economică anuală a Chinei ar putea fi redusă semnificativ în cazul în care criza datoriilor europene se agravează şi determină recesiunea economiei mondiale. Eforturile autorităţilor chineze, obligate astfel să aducă stimuli economici, ar determina o scădere cu aproape jumătate a ratei de creştere economică.
Într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) publicat luni este estimată o creştere economică a Chinei în 2012 de 8,2%, faţă de 9%, conform previziunilor anterioare. Iar analiştii Fondului se aşteaptă ca, în cazul agravării crizei din Europa, creşterea economică estimată a Chinei să mai scadă cu circa 4 puncte procentuale, notează CNBC.
O astfel de evoluţie ar impune luarea unor măsuri excepţionale de către autorităţile chineze, apreciază analiştii Fondului. „În cazul nefericit în care acest scenariu devine realitate, China ar trebui să acţioneze prin implementarea unui plan fiscal important, pus în aplicare folosind bugetele guvernamentale centrale şi locale” au declarat aceştia în respectivul raport.
Soluţii pentru guvernul chinez
Măsurile de stimulare a creşterii economice ar putea include scăderea taxelor pe consum, subvenţii pentru consumatori, încurajarea investiţiilor de către corporaţii, sprijin fiscal pentru companiile mici şi, ca plasă de siguranţă, cheltuieli mai mari pentru construcţia de locuinţe ieftine. Dacă astfel de măsuri vor fi luate, economia Chinei ar putea recupera circa 3 puncte procentuale din potenţiala sa pierdere, şi ar susţine o aterizare uşoară - “soft-landing”, a economiei chineze.
În acelaşti timp, tendinţa de scădere a inflaţiei va permite Băncii Centrale a Chinei (PBOC - People’s Bank of China) să-şi modifice politicile monetare în următoarele câteva săptămâni pentru a sprijini creşterea economică prin operaţiuni de piaţă specifice. În acest context, PBOC ar putea să reducă din nou rata rezervelor minime obligatorii în cazul în care afluxul de capital este în continuare moderat.
Banca Centrală a Chinei a scăzut deja, în noiembrie, pentru prima dată în ultimii trei ani, limita minimă de lichidităţi pe care băncile trebuie să le păstreze ca rezervă, cu 0,5 puncte procentuale, până la nivelul de 21%. La acel moment, decizia PBOC a lăsat la dispoziţia băncilor circa 390 de miliarde de yuani, adică aproximativ 61 de miliarde de dolari – potrivit unor estimări făcute de Wall Street Journal.